Nyheter

Henter 300 fra Libya

FN har startet en storstilt evakuering av flyktninger fra Libya. Norge henter 300 kvoteflyktninger.

Solberg-regjeringen ønsket å holde tallet på kvoteflyktninger til Norge lavt.

– Vårt land er i verdenstoppen med å bidra både til humanitær bistand i nærområdene og ved å hente ut reelle flyktninger gjennom FN. Det er ikke aktuelt for Frp og regjeringen å øke denne kvoten, sa Sylvi Listhaug (Frp) som innvandringsminister til NTB for ett år siden, og la til:

– Norge tar et stort ansvar ved å ta imot kvoteflyktninger gjennom FNs høykommissær og i forhold til innbyggertall er Norge et av landene som tar imot flest.

Da regjeringen la fram 2018-budsjettet i fjor høst, la man derfor antallet kvoteflyktninger til bare 1.120. Både i 2017 og i 2016 var dette tallet på 3.000.

Bønn

Innen budsjettet ble forhandlet ferdig i Stortinget, fikk statsminister Erna Solberg (H) et brev fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Filippo Grandi ba Norge om å ta imot langt flere kvoteflyktninger enn hva som var planen. Han mente tallet burde ligge på rundt 3.000 årlig, med mulighet for å bli øket til 5.000 i året.

Da regjeringen og de borgerlige budsjettvennene Venstre og KrF var ferdige med budsjettforhandlingene hadde kvoten øket med 1.000 flyktninger, til 2.120.

LES OGSÅ: Nordmenn flest er positive til flyktninger

Libya

Nå har Justisdepartementet (JD) fordelt kvoten. I år skal Norge hente kvoteflyktninger fra tre land (se faktaboks), samt ha en såkalt ubunden kvote, som kan brukes på saker som «behandles etter hasteprosedyre».

I et brev fra JD til Utlendingsdirektoratet (UDI) skriver Sylvi Listhaugs departement at det er knyttet uklarheter til Libya-kvoten, for det er ikke avgjort i hvilke land uttaket av flyktninger fra Libya skal finne sted.

– Det bes om at UDI rapporterer om arbeidet med Libya-porteføljen innen henholdsvis. 1. mai og 1. oktober 2018 i tilfelle det skulle bli nødvendig med omdisponering av plasser eller lignende, skriver JD.

Slaver

I fjor ble det avdekket av forholdene for flyktninger og migranter som ble stoppet i forsøkene på å ta seg over havet til Italia fra Libya, var redselsfulle. Før jul sa Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) at mellom 700.000 og 1 million migranter og flyktninger befinner seg i Libya.

Mange sitter i leire som drives av kriminelle grupper, andre er tilknyttet en av Libyas rivaliserende regjeringer. I flere av leirene utsettes migrantene for vold, matmangel, utpressing, misbruk – og regelrett slavehandel.

Bosette

FN, EU og Den afrikanske unionen (AU) ble fjor høst enige om å starte en tømming av leire, og siden desember har FN klart å evakuerte nesten 1.100 ekstra sårbare flyktninger fra Libya til Niger og Italia, melder UN News. Nå ber UNHCR tredjeland om å hjelpe til med å bosette flyktninger som fremdeles oppholder seg i Libya.

Om de 300 kvoteflyktningene Norge skal ta i mot, skriver JD følgende i en epost til Vårt Land:

– Dette er personer som holdes internerte i Libya, og gruppen består av flere nasjonaliteter. FNs høykommissær for flyktninger jobber med evakuering av flyktninger fra interneringssentre og ut av landet. For tiden foregår evakueringen til Niger, men det vil kunne bli aktuelt med evakuering til noen andre land i tillegg, eksempelvis Romania. Det har også foregått direkte evakueringer av flyktninger til Italia.

– For at Norge og andre land som gjenbosetter flyktninger fra denne gruppen skal kunne gjennomføre arbeidet sitt, må flyktningene være evakuerte ut av Libya. Av sikkerhetshensyn er det ikke mulig å gjennomføre arbeid inne i landet. Utlendingsdirektoratet arbeider for tiden med å avklare praktiske forhold for arbeidet med denne gruppen, herunder hvilket land man kan reise til for å gjennomføre intervjuer av flyktningene.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter