Nyheter

Oppfordrer kirken til å kjempe mot vindkraft

Kirken må si fra om hvordan moderne gruvedrift, vindparker og fiskeoppdrett rammer i samiske naturområder, mener Samisk kirkeråd. – Kirken har vært for taus, sier biskop Olav Øygard.

– Mange betrakter vindmøller som grønn energi, men for samer og urfolk er det svart energi. Det tar store arealer, sier Sara Ellen Anne Eira, leder av Samisk kirkeråd (SKR).

På rådets møte i Tysfjord torsdag ga de en klar melding til resten av Den norske kirke om å engasjere seg i kampen for å verne om naturområder som samene tradisjonelt har benyttet. I et vedtak ber de særlig bispedømmer og menigheter i samiske områder om å engasjere seg.

Gruver

Naturområder i Nord-Norge trues av moderne gruver der det skal utvinnes mineraler og av energiproduksjon. I Nord-Norge er det to gruver i drift og 14 prosjekter der malm kan utvinnes, ifølge Norges Naturvernforbund.

De største gruveprosjektene som i nær tid kan komme i samiske kjerneområder er Nussir i Kvalsund og Biedjovággi i Kautokeino. Begge har møtt stor motstand fra samer og naturvernere.

Kraftlinjer

De største naturinngrepene som samer frykter vil være mest skadelige er kraftlinjer og vindkraftverk: 20 kraftlinjer, 40 vindkraftverk, 180 småkraftverk og ca. 20 større kraftverk som er planlagt. De som lever av reindrift blir direkte berørt av for eksempel en ny, 350 kilometer lang, kraftledning fra Balsfjord i Troms til Hammerfest i Finnmark.

Inngrepene rammer ikke bare samer på Finnmarksvidda, understreket Kåre Tjihkkom på Samisk kirkeråds møte. Han er lulesame fra Tysfjord i Nordland og mente at også oppdrettsanlegg ødelegger for samers fiskesteder langs kysten. Skal det tas ut 100 millioner tonn kleberstein i Hamarøy, vil det ramme reindriftssamer, mente han.

LES OGSÅ:

Ønsker samiske symboler på presteklær

Fire kvinner til topps i kirken

Sint for at prester begraver på samenes nasjonaldag

Nidarosdomen blir samenes katedral

Kirken har glemt å be samer om tilgivelse

Synliggjøre

– Er det også en kamp mot vindmøller ved at samer kjenner avmakt, Sara Ellen Anne Eira?

– Utbyggerne har sterke stemmer, og samer er i mindretall i mange områder. Jeg vil ikke si at samer er maktesløse, men vi har behov for å synliggjøre hvilke konsekvenser slike vedtak kan ha for folk som bor i områdene og som bruker dem. Det er også kirkens oppgave, sier Eira.

En måte å synliggjøre på kan være å velsigne utsatte naturområder, be eller holde gudstjenester der, foreslår SKR.

Sivil ulydig?

– Dette er politikk. Som kirke har vi en rett til å si fra, sa Olav Øygard, biskop i Nord-Hålogaland på møtet i Tysfjord.

– Kan truslene mot samiske naturområder bli så sterke at kirken oppfordrer til sivil ulydighet?

– Prinsipielt kan vi tenke oss det, men det skal mye til, for det er et element av anarkisme i sivil ulydighet, sier Øygard.

Selv om han har demonstrert mot oljeutvinning i nord, ser han ikke for seg å sette seg i en lenkegjeng på Finnmarksvidda.

Lenge taus

Kirken har for lenge vært taus og unnlatt å si fra om økologiske problem, mener biskopen. Når den tar inn urfolks perspektiv i sitt vern av skaperverket blir den enda tydeligere, og biskopen håper at perspektivet vil tas inn i strategiplan for samisk kirkeliv og diakoniplan for Den norske kirke. Begge deler skal vedtas av Kirkemøtet.

Samer er ikke bare ofre for menneskeskapte klimaendringer, men også en del av løsningen, peker Samisk kirkeråd på. Samer betrakter naturen som hellig og kan lære andre i å ta vare på den.

Trøste

Kirken må også forsone mennesker som i lokalsamfunn står mot hverandre i utbyggingssaker, mener Samisk kirkeråd. Når vedtakene er gjort, og de rammer samer, må kirken også trøste.

– Ofte fører politiske vedtak til stor sorg hos samene. Siden vi bor og lever så nært naturen, oppleves det som å miste en del av hjemmet sitt. Som kirke må vi være en støtte for dem som rammes, sier Sara Ellen Anne Eira.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter