Nyheter

Erkebiskopen måtte reise hjem uten møte

Verken fader Johannes eller menighetsmedlemmer møtte erkebiskop Jean da han var i Norge. Nå blir det opp til patriarken hva som vil skje.

– Det er svært alvorlig. Jeg kom med fred og en vilje til å gå i dybden i denne saken, sier erkebiskop Jean i erkestiftet Paris.

– Jeg sendte en invitasjon til ham, men fikk ikke svar. Vi har heller ikke hørt noe fra ham, svarer fader Johannes Johansen.

Det er ikke første gang at ord står mot ord i denne konflikten. I begynnelsen av februar ble det kjent at erkebiskopen hadde suspendert en av de mest profilerte ortodokse prestene i Norge, fader Johannes. Årsaken var at han hadde gått mot biskopens ordre og blant annet nektet å feire gudstjenester med to andre ortodokse prester som tilhørte bispedømmet.

En stor andel av menigheten har på sin side støttet presten sin, og menigheten har meldt seg ut av erkestiftet. Menighetsrådet har kommet med kraftig kritikk av biskop Jean, og anklager ham for løftebrudd.

Endret syn

Hovedkonflikten handler om hvordan denne grenen av den ortodokse kirke skal organiseres i Norge. Hovedkirken er i Oslo, men menigheten har medlemmer flere steder i landet.

I mai i fjor støttet biskopen at en nyutdannet prest, fader Theodor Svane, skulle betjene medlemmene i Bergen, men være underlagt fader Johannes. Dette har biskopen senere gått bort fra.

– Jeg gikk med på den løsningen da, men gradvis gikk det opp for meg at det ville bli vanskelig. Jeg bestemte da, noe som er en biskops oppgave og myndighet, å opprette en egen menighet der fader Theodor kunne være prest. Dette blir sett på som konkurranse av fader Johannes, sier biskopen, som også har opprettet
en ny menighet i Oslo der fader Olav Lerseth er innsatt som prest.

LES MER: Prest truet kritikere med politiet

Avviser autoritet

Ifølge biskopen er den mest alvorlige anklagen mot fader Johannes at han har nektet å feire gudstjeneste med de to prestene som betjener de nye menighetene i Oslo og Bergen.

– Han har behandlet disse med forrakt og nærmest avsatt dem fra presteskapet, sier han.

For en ortodoks prest er det helt avgjørende at han står
under en biskop. Biskopene står i en ubrutt rekke av biskoper tilbake til apostlene, såkalt apostolisk suksesjon, noe som er svært sentralt i de ortodokse kirkene. Man feirer gudstjenester på vegne av biskopen i biskopens navn, og menighetene er biskopens, ikke prestens.

– Fader Johannes har avvist denne biskoppelige autoritet, sier biskopen.

Fader Johannes har bedt om å bli fristilt fra biskop Jean slik at han kan være underlagt en annen biskop. Et slikt kanonisk fribrev kan han ikke få uten at en annen biskop først aksepterer ham.

Til topps

Når biskopen kommer tilbake til Paris, vil han opprette en sak som skal oversendes til bispesynoden i det økumeniske patriarkat i Konstantinopel.

– Hva kan utfallet bli her?

– Det blir opp til den hellige synoden, sier han.

– Tenger en biskop

Heller ingen fra Hellige Nikolai menighet møtte biskopen for å stille spørsmål, selv om det var satt av tid til det. I januar meldte de seg ut av erkebispedømmet. Biskopen har godtatt deres utmeldelse, men påpeker at de trenger en hyrde.

– De kan ikke ta del i hele kirkens fylde uten å stå under en biskop, forteller biskop Jean.

I løpet av Norges-oppholdet har biskopen også møtt Fylkesmannen for å forsikre seg om at opprettelsen av de to nye menighetene er etter norsk lov.

– Kverke meg

Fader Johannes’ motstanden mot de nye menighetene tolkes som at han ikke vil gi fra seg innflytelse. Det avviser han.

– Men er ikke noen tvil om at disse er opprettet for å konkurrere med oss. Det er ellers ikke noe behov for to menigheter både i Bergen og Oslo, svarer fader 
Johannes.

Han mener anklagene mot ham bare er konstruert for å ha noe på ham.

– Det er noen fiender som vil ta kverken på meg, om det så skal gå på bekostning av menigheten, sier han.

Suspensjonen fra biskopen, ser han på som en straff fordi
menigheten meldte seg ut av erkebispedømmet. Fader Johannes har ingen tro på at synoden vil komme ham i møte når saken skal behandles der.

– Det er mange som gjerne ofrer en prest her i nord hvis det kan redde biskopens ære, sier han.

– Kan det tenkes at konflikten skyldes din personlighet og måte å styre på?

– Det kan det være, men jeg prøver å styre etter norske og kirkens regler, sier han.

Starte fra null

Han er tydelig på at biskopen ikke vil få tilgang på medlemslistene i den utmeldte menigheten. Han henviser til at norsk lov sier at trostilhørighet er personsensitive opplysninger som bare forstanderen skal ha tilgang på.

– Vi kommer aldri til å gi bort noen medlemmer. De får organisere sine menigheter fra null, sier fader Johannes.

LES MER: Prest sendt ut i kulden av biskopen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter