Nyheter

KrF-lag tar regjeringsrunden nå

Nøkkellag i KrF drøfter regjeringsdeltakelse på fylkesårsmøter – på tvers av Knut Arild Hareide og KrF-ledelsens egen prosess.

– Det nytter ikke å vente med en slik debatt, sier Geir S. Toskedal, som inntil valget var medlem av KrFs stortingsgruppe fra Rogaland.

Under fylkesårsmøtet i Rogaland KrF i helgen skal en uttalelse om å innlede regjeringssamtaler med Solberg-regjeringen drøftes. Vårt Land får opplyst at det også i Vest-Agder er en resolusjon om regjeringsvalg under oppseiling.

– Velgerne er opptatt av dette spørsmålet. Det har alltid vært ulike meninger om regjeringsdeltakelse i KrF og det må vi klare å håndtere, sier Toskedal.

LES OGSÅ: Derfor stiger Høyre og Ap synker etter metoo

«Dramatiske tider»

Et resolusjonsutkast signert fylkets KrFU-leder Jonas Andersen Sayed og Olaus Trygve Bjuland, nestleder i KrFU sentralt, slapp onsdag kveld gjennom nåløyet i Rogaland KrF. Dermed blir partiets holdning til regjeringsdeltakelse tema under helgens årsmøte i KrFs største og mektigste fylkeslag.

I resolusjonen heter det blant annet:

• «Det politiske landskapet har endret seg og det er nå viktig at KrF klargjør sin posisjon».

• «KrF er et sentrumsparti, men Rogaland KrF mener det er viktig at vi er tydelige på at vi hører hjemme blant de ikke-sosialistiske partiene».

• «Dramatiske tider krever dramatiske tiltak, og det er på tide at KrF gjør noen modige valg. Et av disse vil være å innlede regjeringssamtaler med Solberg-regjeringen».

Feil ende?

Men i KrF sentralt gjelder parolen: Politikk først – samarbeid etterpå. Partileder Knut Arild Hareide har landsstyret i ryggen for den prosessen partiet har innledet og skal lande i vår eller tidlig høst: Klargjøre hva som er KrFs politiske prosjekt.

Først etter at partiet har fått dette på plass og blinket ut markeringssaker, er det meningen å debattere politisk blokkvalg.

Forslagsstiller Bjuland er ikke enig i at Rogaland KrF begynner i feil ende om man drøfter regjeringsvalg nå:

– Samarbeidsspørsmålet må være en naturlig del av en strategidebatt. Man må da kunne drøfte politisk innhold og samarbeid parallelt. Et fylkesårsmøte må få debattere et veivalg – neste møte blir for sent og faktisk etter strategiprosessen, sier Bjuland.

LES OGSÅ: Mener man ikke kan være kristenkonservativ og samarbeide til venstre

Tørre å debattere

1. nestleder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy, ledet komiteen som prioriterte uttalelser i forkant av fylkesårsmøtet.

– Resolusjonen var spilt inn og hadde fått oppmerksomhet. I denne saken er KrF-ere uenige, men vi må jo tørre å ta en debatt som samarbeidssaken, sier Turøy.

– Men hva slags signal sender fylkeslaget ved at spørsmålet om regjeringsdeltakelse debatteres alt nå?

– Det viser at det fortsatt er noen i partiet som ønsker at dette skal debatteres, svarer hun.

LES OGSÅ: Hareide varsler klar tale om samarbeid

Runder i sør

Også i Vest-Agder skal en resolusjon som handler om regjeringssamarbeid være på trappene nedenfra i organisasjonen. Fylkesleder Per Sverre Kvinlaug bekrefter kjennskap til dette.

– Det er jo også lagt opp til en prosess i partiet nå der det handler om hva som skal være partiet saker og der også en avklaring av samarbeid skal skje, sier Kvinlaug.

– Ser du noe motsetningsforhold mellom å diskutere regjeringssamarbeid samtidig som ledelsen ønsker å drøfte saker og strategi først?

– Nei, det må være en åpenhet for denne kombinasjonen. Personlig ønsker jeg nok å bruke mer tid på strategiprosessen, mens andre heller vil diskutere samarbeid, svarer Kvinlaug.

I Agder avvikles fylkesårsmøtet første helgen i mars. Resten kommer på rekke og rad, frem til første helg over påske. Under årsmøtet i Hordaland KrF forrige helg, var det ingen vedtak om samarbeidsspørsmålet. Men dette var et underliggende tema i debatten om hvem som burde bli ny fylkesleder.

Mer fra: Nyheter