Nyheter

Sier Stortinget er informert om Niger

Forsvarsministeren forteller at Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité er konsultert om Norges militære engasjement i Niger.

Vårt Land fortalte sist uke at ­Solberg-regjeringen skal inngå et militært samarbeid med det vestafrikanske landet ­Niger. Etter statsråd fredag opplyste Statsministerens kontor: «Inngåelse av avtale mellom Norge og Niger om status for de ­norske militære som oppholder seg i ­Niger i forbindelse med ­militær kapasitetsbygging i Sahel.»

Saken vakte oppsikt i Stortinget. SV ønsket å få vite mer om det partiet oppfattet som en heller uvanlig avtale. «Mellom hvem er denne avtalen inngått, når ble den inngått, hva er hovedtrekkene i avtalen, og kan Stortinget få tilsendt avtalen?», lød det skriftlige spørsmålet som ble sendt forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

LES MER SV krever Niger-svar

Komité orientert

Forsvarsministeren svarer SV at regjeringen har «ved flere anledninger konsultert Stortinget gjennom den utvidede forsvars- og utenrikskomité om at Forsvaret i perioder vil kunne bidra til en begrenset kapasitetsbyggingsinnsats i land i Sahel-regionen, herunder redegjort for behovet for juridisk rammeverk. I den forbindelse vurderer regjeringen om Forsvaret inneværende år skal delta i kapasitetsbyggingsaktiviteter i Niger.»

Unntas offentlighet

Det er de aller mest sensitive sikkerhetspolitiske sakene som sittende regjering tar opp med Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomiteen. Flertallet av utenrikssakene gjennomgår vanlig behandling i fagkomiteen og drøftes i åpent storting, mens et fåtall saker unntas offentlighet og behandles i den utvidede komiteen.

LES MER Norsk misjon i Mali truet av terror

Niger-avtalen

Derfor er det ikke mye forsvarsminister Bakke-Jensen ønsker å opplyse om i svarbrevet til SV:

«Når norske styrker sendes til utlandet er det viktig å sikre at deres rettslige status og rettigheter er ivaretatt. Dette er bakgrunnen for at det er fremforhandlet en avtale mellom Norge og Niger (...) Avtalen sikrer at soldatene er underlagt norsk straffejurisdiksjon. Videre omhandler den regler knyttet til innreise og utreise, enkelte fritak fra skatter og avgifter, bæring av uniform og øvrige forhold som er normalt å regulere når en norsk militær styrke sendes til et annet land.»

Statsråden forteller at når avtalen formelt er inngått «vil den bli publisert og forelegges Stortinget ved det årlige traktatforelegget».

Bygger kapasitet

Sist uke opplyste Forsvarsdepartementet at «Norge deltar bredt i den ­internasjonale innsatsen mot terrorisme. Som aktør i denne kampen bidrar Norge ­aktivt innen en rekke områder, i spennet fra informasjonsdeling til ­kapasitetsbygging og mentorering av operative enheter. Personell fra Forsvaret bidrar periodevis til kapasitetsbygging i Sahel og i Guineabukta.»

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter