Nyheter

Britisk bistandsgigant anklages for å dekke over sex-skandale

– Kvinnesynet er det underliggende problemet, sier sjefen i Kirkens Nødhjelp.

Avsløringene om at ansatte i den britiske bistandsorganisasjonen Oxfam skal ha kjøpt sex av unge prostituerte haitiere, har skapt sterke reaksjoner. Spesielt at de har forsøkt å skjule skandalen, som skjedde etter jordskjelvet på Haiti i 2010.

I går møttes representanter for norske bistandsorganisasjoner til en rundebordskonferanse i Norad om #aidtoo, et initiativ blant kvinnelige bistandsarbeidere for å få slutt på seksuell trakassering i bransjen.

Moralsk lederskap

Britiske myndigheter truer med å stanse finansiering, og bistandsminister Penny Morduant har uttalt at Oxfam må vise «moralsk lederskap» hvis de ikke vil miste pengestøtten.

– Vi forventer at de samarbeider fullt ut med myndighetene, og vi kommer til å avslutte finansieringen av organisasjoner som ikke gjør det, sier hun.

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, mener det er helt feil strategi å droppe økonomisk støtte. Det er en dialogform hun håper og tror ikke vil spre seg til Norge.

– Faren med å kutte pengestøtte er at det straffer dem som faktisk står fram og forteller om ukultur og overgrep. Å dyrke åpenheten, som vi er helt avhengige av, skal ikke straffe seg, sier hun, og legger til at Oxfam vil klare seg fint.

Helland er mer bekymret for andre, mindre hjelpeorganisasjoner ikke vil melde fra hvis de risikerer å miste all støtte.

LES OGSÅ: Barn rammes i større omfang og mer brutalt enn før av krig og konflikt.

Grunnleggende

Oxfam-skandalen omfatter påstander om at unge kvinner som trolig var prostituerte, ofte ble invitert til Oxfams hovedkvarter i Tsjad og Sør-Sudan, der hjelpearbeidere i organisasjonen anklages for voldtekt og seksuelle overgrep.

Generalsekretær Anne-Marie Helland mener at det grunnleggende problemet er kvinnesynet.

– Samtidig har det i bransjen vært for liten bevissthet på hva som kan skje med mennesker som blir sendt ut til steder de ikke kan ha med familiene sine. Og noen kan miste mye av sin menneskelighet ved å være omgitt av tragedie, dag etter dag, sier hun.

Kvinne- og menneskesynet rammer både de man skal hjelpe – og ikke minst de som er hjelperne, understreker Helland. Det er da også utgangspunktet for #aidtoo-kampanjen.

Kvinnelige ledere

Hellland sier at KN er opptatt av debriefing og psykolog-hjelp. Samtidig snakkes det kontinuerlig med lokale ledere og ansatte om hva som er greit og hvordan gjenkjenne seksuell trakassering. Et viktig tiltak er å være bevisst på å rekruttere kvinnelige ledere. KN har flest lokalt ansatte, og mange steder der kvinnesynet er ganske annerledes enn i Norge.

– #Metoo gjelder alle bransjer over hele verden. Vi jobber i omgivelser der offerets verste valg er å gå til politiet. Det er krevende saker, med utrolig mange gråsoner som må håndteres med kløkt.

I en undersøkelse blant norske bistandsarbeidere fagbladet Bistandsaktuelt gjorde før jul, sier 35 prosent av kvinnene og syv prosent av mennene at de har opplevd uønsket seksuell atferd på jobb. Bladet har gjennom en rekke artikler belyst ukultur i bistand. De har intervjuet en rekke norske kvinner som har jobbet i ulike FN-organisasjoner, som har hatt opplevelser av sex-trakassering og generell kjønnsdiskriminering.

LES OGSÅ: Ni av ti støtter norsk bistand

Moralsk opphøyet

Stipendiat Nikolai Hegertun mener at sex-anklager og #metoo-situasjoner er ekstra vanskelige for bistandsorganisasjoner, fordi en av rollene er å være målbærere for rike lands dårlige samvittighet.

– Deres moralske posisjon er opphøyet sammenlignet med politikere og aktører i næringslivet. Det er en bransje med et normativt eksistensgrunnlag, finansiert gjennom gaver og skattepenger. Oppfatningen om dem som gode gir dem avgjørende legitimitet, sier Hegertun, stipendiat på Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter