Nyheter

«Skamløse» får Kirkens Bymisjons pris

Brosteinsprisen 2017 går til «De skamløse jentene». Sosial kontroll skjer oftere enn vi vet om, også i kristne miljøer, mener Kirkens Bymisjon.

Kirkens Bymisjons Brosteinspris for 2017 går til «De skamløse jentene»: Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour. «De skamløse jentene» skrev høsten 2017 boken «Skamløs», som forteller om negativ sosial kontroll og skamkultur i muslimske miljøer. Jentene ønsker å være forbilder for en ny generasjon kvinner med minoritets-
bakgrunn.

Første kirkelige pris

– Vi er opptatt av å sette søkelys på den uheldige blandingen av tro og makt, som også gjør seg gjeldende i kristne miljøer, sier generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal.

I Kirkens Bymisjon sin begrunnelse skriver de: «Som kirkelig organisasjon vet vi at det ‘De skamløse jentene’ peker på også gjelder i kirkelige miljøer. De viser hvor tett kultur, religion og verdier henger sammen, og hvor krevende det kan være å ivareta sin personlige frihet i dette».

Hvambsal har flere eksempler på hvordan negativ sosial kontroll utøves i kristne miljøer.

– Våre rådgivere har snakket med en ung jente som får sterk motstand av sine foreldre fordi hun har en ikke-troende kjæreste og med en kvinne som blir fordømt av sin lokale prest fordi hun ønsker å ta ut separasjon. Et annet eksempel er en menighetsforstander som oppfordrer ungdommer til ikke å rådføre seg med foreldrene om fremtidige karriere eller partnervalg, fordi han selv ønsker å være deres gudsautoritet, fortsetter Firing Hvambsal.

– Hvilke kirkesamfunn dreier det seg om her?

– Det vet ikke jeg, og det er heller ikke noe vi fokuserer på. Men jeg tror dette skjer oftere enn vi vet om, også i kristne miljøer.

De skamløse jentene

«De skamløse jentene» ble et begrep etter at Nancy Herz skrev et leserinnlegg i Aftenposten høsten 2016.

«Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser våre ‘egne’. Som sier fra når råtne imamer får bli i moskeer, og når lovene i våre foreldres land undertrykker kvinner og bryter menneskerettighetene,» skrev Herz den gangen. Hun syns det er stas med Brosteinsprisen.

Jeg beundrer arbeidet Kirkens Bymisjon gjør, og er glad for at de påpeker at negativ sosial kontroll eksisterer i mange ulike miljøer og innenfor mange trosretninger, sier Herz.

«De skamløse jentene» vant i 2017 både Skamløsprisen og Fritt Ords pris. Herz håper 2018 vil bringe flere unge mennesker på banen i skamløs-debatten.

– Vi eier ikke denne diskursen, og jeg håper flere engasjerer seg. Også håper jeg denne debatten kan handle mer om konkrete løsninger, og mindre om stigmatisering.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter