Støre formulerte seg slik på en pressekonferanse etter Aps sentralstyremøte dagen etter at Giske trakk seg som nestleder:
– Gjennom hele vår historie har vi vært en bevegelse som i politisk arbeid motsetter seg at noen utøver urimelig makt over andre. Vi har gjennom kamp og reformarbeid gitt kvinner og menn trygghet og frihet. I lys av dette kom jeg til min konklusjon at Trond Giske ikke kunne ha den tillit som er påkrevd for å være nestleder i Ap.
LES OGSÅ: Giske går av som nestleder – men forlater ikke politikken
Et verdibrudd
Under sentralstyremøtet ble status i varslersakene mot Trond Giske gjennomgått. Aps leder forsikret at dokumentasjon underbygger varslernes historie.
– Saken handler ikke om jus, men om tillit, poengterte Støre.
Støre sa også at han hadde «stor forståelse» for den belastning saken også hadde vært for Giske og hans nærmeste. Men bruddet mot Aps verdisett var etter Støres vurdering utslagsgivende.
– Det vi nå vet er tilstrekkelig for å si at Giskes opptreden ikke er forenlig med vårt regelverk og våre verdier, poengterte han.
Det var ubalanse mellom varslere – og den det ble varslet mot. Og det var stor forskjell i alder mellom unge kvinner og en partitopp på over 40 år.
Dessuten var det altså et brudd Aps historiske kamp for frihet og trygghet.
«Vi skal ta imot ham»
Sent søndag kveld trakk Giske seg som nestleder i Ap. Beslutningen kunngjorde han på sin egen Facebook-profil. Giske sa seg klar til å gå fra posten som finanspolitisk talsperson også. Støre bekreftet at Ap nå erstatter Giske i dette vervet.
Men Giske gjorde det tydelig at han ikke så seg ferdig med politikk. Der kommer Støre den tidligere nestlederen i møte.
– Trond skal komme tilbake i Stortinget. Alle har mulighet til igjen å opparbeide seg tillit. Vi skal bidra til at han for fullt skal kunne arbeide som stortingsrepresentant etter endt sykemelding. Vi skal ta imot ham på en skikkelig måte, sa Ap-lederen.
LES OGSÅ: Giskefløyen har bygd myten om at de er Aps venstrefløy
Støre: «Vil være på rett side av historien»
Aps sentralstyre drøftet også partiets eget forhold til metoo-kampanjen.
– Atferd som altfor lenge lot seg passere er kommet til syne, sa Støre, som gjentok:
– Vi tror på varslerne.
På spørsmål fra pressen om hva kampanjen nå har betydd for ham, svarte Støre:
– Det kommer til å være en av de viktigste sakene for meg å være på rett side av historien i disse sakene.
LES OGSÅ: Maktkamp med base i gamle klikker
Setter ned Lønseth-utvalget
Sentralstyret i Ap vedtok å sette ned et eget utvalg for å vurdere hvordan partiet håndterer påstander om seksuell trakassering. Det skal ledes av tidligere statssekretær Pål Lønseth.
– Utvalget skal se på dagens rutiner for seksuell trakassering og se på de rutiner og prosedyrer vi har for å følge opp på en god måte og for å ha en god beredskap i framtiden, sa partisekretær Kjersti Stenseng.
Arbeidet skal være ferdig utpå vinteren – og drøftes av partiets landsstyre.
Bare én nestleder
Samtidig som sentralstyremøtet pågikk publiserte NTB en rundspørring der enkelte av Aps fylkesledere åpnet for et ekstraordinært landsmøte.
Støre avviser ikke en slik fremgangsmåte, men påpekte at det vil ta tid å innkalle et slikt og at det ikke er lenge til det ordinære landsmøtet i 2019.
Han sa dette om det er mulig for Ap å fortsette med bare en nestleder etter Giskes avgang.
– Ja, det mener jeg. Ap har ulike historier med en og to nestledere. Ap kan fortsette med én. Det er mulig.