Nyheter

Får støtte fra de «politisk ukorrekte»

Samtidig som Trond Giske (Ap) har annonsert at han trekker seg som nestleder, får han støtte fra flere som mener han er utsatt for politisk korrekthet. – Det som før var normalt er nå urimelig, sier Frps Carl I. Hagen.

– Trond Giske og Line Oma var frivillig sammen på et utested. Måten han sjekket henne opp var kanskje et overtramp, men det er ikke alvorlig nok til at det skal få ham fjernet som nestleder ti år etter at hendelsen fant sted.

Det sier politikerveteran og tidligere leder av Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen til Vårt Land.

Søndag kveld annonserte Trond Giske på sin Facebook-side at han trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Avgjørelsen kommer etter flere varsler om seksuell trakassering fra den erfarne politikeren. De siste tre ukene har både hovedpersonen selv og partiet hans har vært utsatt for massivt press i mediene.

En av varslerne har stått frem med sin historie til NRK: Line Oma var 23 år og praktikant på den norske ambassaden i India. Trond Giske var 43 år og næringsminister på offisielt besøk. På en nattklubb i New Dehli skal han ifølge Oma ha presset henne opp mot veggen og stukket tungen sin ned i halsen hennes, mot hennes vilje.

LES MER: Giske går av som Ap-nestleder

Overdrivelser

De fleste politiske kommentatorer og stadig flere i Arbeiderpartiet mener Giskes oppførsel ikke har gitt ham noe annet valg enn å gå av. Samtidig høster eks-nestlederen støtte i miljøer der man vanligvis ikke finner mange Ap-tilhengere.

En av dem er Carl I. Hagen. Frp-politikeren var tidlig ute med å trøste Giske på Facebook etter at han meldte sin avgang. «Trist at du ga deg så raskt Trond, men selvsagt full forståelse.», skriver han der. Til Vårt Land sier Hagen at han inntar et standpunkt mange har, men som ikke lenger tåler offentlighetens lys.

– Etter metoo-kampanjen er det ingen som har lyst til å si høyt at de syns det Giske har gjort bare er en bagatell. Men vi må huske at metoo har endret spillereglene for hva vi syns er akseptabelt. Nå blir ting Giske gjorde for 15 år siden vurdert opp mot dette regelverket. Det som før var normalt er nå urimelig, sier Hagen.

– Syns du ikke han som næringsminister på offisielt besøk oppførte seg uakseptabelt overfor Line Oma?

– De var på en fest, det hadde ingenting med hans rolle som næringsminister å gjøre. Alle kvinner har opplevd en full mann som prøver seg på dem. Man trenger ikke overdrive, sier Hagen.

LES KOMMENTAR: Giske-fløyens storhetstid

Kvinnetung allianse

Carl I. Hagen leser bråket rundt Trond Giske som en rå maktkamp i Arbeiderpartiet. Han mener det er «åpenbart» at metoo-kampanjen blir brukt med overlegg av Giskes motstandere, for å felle ham.

– Er ikke det en grov anklage?

– Jeg bare observerer. Hvorfor i all verden har ikke varslene om hendelser langt tilbake i tid kommet før? spør Hagen.

Hagen er ikke alene om slike spekulasjoner. Også redaktør Helge Lurås, i nettavisen Resett, mener Giske er utsatt for en «kvinnetung» maktkamp. I en kommentar antyder Lurås at Ap-nestleder Hadia Tajik har bygget opp en allianse av særlig unge kvinner som har som mål å spille både Giske og Ap-leder Jonas Gahr Støre ut på sidelinjen.

– Jeg leser kampanjen mot Giske som en maktkamp der trakasseringen av kvinner bare er et underordnet tema for Tajik og hennes støttespillere. Det er jo en del frimodige kvinner i Ap. Det er ikke pripne jenter vi snakker om, sier Lurås til Vårt Land.

– Du mener at metoo har blitt brukt iskaldt av Tajik og hennes «kvinnetunge allianse» for å felle Giske?

– Jeg utelukker ikke at det kan ha skjedd, sier Lurås. Han understreker samtidig at dette er spekulasjoner fra hans side og at han selv mener Giskes oppførsel overfor Oma var upassende fra en minister.

Politisk korrekthet

Både Lurås og Hagen tror mange som følger Giske-saken syns den politiske korrektheten har gått for langt. Det inntrykket har også redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum. I forrige uke publiserte Nettavisen et notat der et Ap-medlem har gjengitt deler av innholdet i varslingssakene. Nettavisen avholdt en uformell avstemning på Facebook, der leserne kunne stemme over hvorvidt de synes handlingene til Giske var upassende.

– Avstemningen viser at mange ikke synes oppførselen kan kategoriseres som «svært alvorlig». Mens toneangivende synsere mener det er seksuell trakassering, mener mange andre at Giske heller har hatt dårlig dømmekraft, sier Stavrum til Vårt Land.

Stavrum forklarer at de ønsket å holde en avstemning fordi bildet som blir tegnet av Giske har vært svært entydig over flere uker.

– Trekker dere ikke varslernes historier i tvil?

– Jeg mener en slik innvending ikke kan være avgjørende. Pressen var så entydig og det motsatte synspunktet måtte også fram, sier redaktøren.

Giske som offer

Professor i medievitenskap Gunn Enli har fulgt med på pressedekningen av Giske-saken. Hun mener at flere av mediene som støtter Giske, har en såkalt «anti-lesning», der perspektivet er at Giske er offeret for en maktkamp. Hun tror de samme polene gjør seg gjeldene i befolkningen forøvrig.

– Hvem du støtter kommer også litt an på hvilken ideologi og hvilket syn man har på kvinners rettigheter, sier hun.

Hun mener Giske selv må ta på seg litt av skylden for at flere nå velger å så tvil om varslernes intensjoner.

– Giske skrev jo selv på Facebook at dette var falske varsler. Han la ut et agn og håpte nok at dette skulle bli tatt opp av avisene, sier hun.

Enli mener dessuten at Tajiks standpunkt om å ta varslernes side har markert henne som en sterk motstander av Giske, og gitt mer bensin til bålet.

– De som kritiserer henne sterkest er de som allerede er kritisk til henne fra før. Det at hun dessuten er kvinne og muslim er også en viktig faktor for flere av kritikerne, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter