Selv om landet har signert FNs flyktningkonvensjon og tilleggsprotokollene, har Israel kun godtatt en ørliten gruppe som reelle asylsøkere. Mindre enn én prosent av de mange flyktningene fra særlig Eritrea og Sudan har fått innvilget opphold. Store grupper plasseres i interneringsleir i Negevørkenen.
Over 90 prosent av de som søker vern i Israel kommer fra disse to afrikanske landene. Eritrea på sin side nekter å ta i mot borgere som har flyktet.
LES MER Befolkning kan bli firedoblet innen 2050
FN advarer
Nå skal statsminister Benjamin Netanyahu tømme landet for asylsøkere som er nektet opphold. De kommende tre månedene skal rundt 38.000 asylsøkere og migranter deporteres. Totalt oppholder det seg 27.000 eritreere, 7.500 sudanere og 2.500 fra andre afrikanske land i Israel.
Forslaget om relokalisering fikk før jul tilslutning fra den israelske nasjonalforsamlingen, som overså protestene fra FNs høykommissær for flyktninger og menneskerettighetsorganisasjoner. De mener deportasjon er brudd på internasjonale rettigheter.
– I stedet for å nekte flyktninger adgang, kan og bør Israel i likhet med andre land i verden beskytte asylsøkere og ikke fengsle og deportere dem til en fortsatt tilværelse som flyktninger, sier flere israelske menneskerettighetsorganisasjoner i en fellesuttalelse.
Norsk protest
Den norske ambassaden i Tel Aviv har i en rapport hjem til Utenriksdepartementet kritisert israelske myndigheter for ikke å vurdere asylsøkerne individuelt, melder NTB som har lest rapporten:
«I stedet blir de internert i Negev-ørkenen i inntil tolv måneder og forsøkt presset til å godta gjenbosetting i tredjeland», skriver den norske ambassaden.
Israel er ikke først ute med å relokalisere asylsøkere til tredjeland. Australias regjering inngikk en avtale med lutfattige Kambodsja. Avtalen innebar at båtflyktninger som ankom Australia, ble sendt til det asiatiske landet, som fikk økonomisk støtte de neste fire årene som kompensasjon.
Blir fengslet
Israel bruker store summer på å kjøpe seg fri for ansvaret for de vel 38.000 asylsøkerne og migrantene, melder NTB:
• Alle som drar frivillig får 28.000 kroner i motivasjonsstøtte.
• Mottakerlandene får vel 40.000 kroner for hver person de tar i mot og bosetter.
Israelske medier forteller at to afrikanske land tar i mot dem Israel kaster ut, Rwanda og Uganda. Men i går avviste Ugandas utenriksminister opplysningene, melder nyhetsbyrået AFP.
– Vi har ingen avtale med Israel om at de skal sende flyktninger hit, sier Henry Okello Oryem.
Talsmann Adi Drori-Avraham i Aid Organization for Refugees and Asylum Seekers sier til AFP at selv om Uganda offentlig benekter avtalen, har Israel fått grønt lys for å sende asylsøkere til landet:
– Vi ser at tusener kommer dit, så jeg vet ikke hvor seriøst man skal ta Ugandas benektelse.
LES MER Artistkjemper strides om Israel
Får plassmangel
De som takker ja til enveisbilletter, må ha reist innen utgangen av mars. De som takker nei, vil bli fengslet i Israel.
Statsminister Netanyahu frykter at dette skal føre til plassmangel i israelske fengsler og ba onsdag sin nasjonale sikkerhetsrådgiver komme opp en plan om tvangsutsendelse av dem som nekter å reise frivillig, skriver Haaretz.
De som deporteres, vil møte landsmenn om de kommer til Rwanda og Uganda. NTB melder at Israel har sendt vel 4.000 eritreiske og sudanske asylsøkere til de to landene de siste årene.