Nyheter

OBK-rettssak: Ber om 5 millioner i bot

– Vi må ha et ris bak speilet når tillitsbaserte ordninger misbrukes, sa aktor da han nedla påstand om straff for Oslo katolske bispedømme.

– Hvis vi skal legge til grunn forsvarets forståelse av saken, vil hele tilskuddsordningen falle sammen, oppsummerte aktor Kristian Jarland i straffesaken mot Oslo katolske bispedømme (OKB) og deres tidligere daglige leder, Thuan Cong Pham.

I fem dager har Oslo tingrett behandlet saken. Det har vært ført en lang rekke vitner, geistlige og andre ansatte, både tidligere og nåværende har inntatt vitneboksen. Bunken med dokumentbevis har vært omfattende.

– Det har vært vanskelig å finne saker å sammenlikne med når man skal foreta en straffeutmåling, og heldigvis for det, sa Jarland.

LES MER: Ansatte ventet på smellen 

Bot og fengsel

Aktors konklusjon er at OKB og Pham må dømmes for grovt bedrageri av henholdsvis 20 og 15 millioner. Ifølge ham bør straffen settes til 5 millioner kroner i bot for bispe-
dømmet og 1,5 år fengsel, hvorav seks måneder betinget, 
for den daglige lederen.

I bedragerisummen tok statsadvokaten høyde for tilbakebetalingskravet fra staten på 40 millioner, men trakk fra halvparten fordi det er strengere krav til bevis i straffesaker enn i den sivile saken som går parallelt med denne.

Av formildende omstendigheter trekker aktor fram at det har tatt lang tid for å få saken for retten og at OKB selv har bidratt til sakens oppklaring.

– Det er som er klart skjerpende, er at praksisen har rammet uskyldige tredjepersoner som mot sin egen vilje er blitt meldt inn i et trossamfunn uten noe som helst kontakt. Det er blitt opplevd som dypt krenkende, sa han.

Han mente også at det var grunn til å straffe både bispedømmet og den daglige lederen av allmennpreventive hensyn, siden tilskuddsordningen er basert på en tillit om at trossamfunnene oppgir korrekte medlemstall.

– Når tilliten krenkes, må man av preventive grunner ha et ris bak speilet. Tilliten i tilskuddsordningen forplikter når man benytter seg av det, sa Jarland i prosedyren.

– Én kirke

Et hovedspørsmål dommerne nå må ta stilling til er om medlemskap i trossamfunn krever aktiv tilslutning. Statsadvokat Jarland mener det er helt opplagt at de samme reglene gjelder for trossamfunn som for andre organisasjoner.

– Vi nordmenn sies å være født med ski på beina. Hva ville man sagt om Skiforeningen tok bilnummeret til alle som parkerte ved skiløypa og registrerte bileierne som medlemmer fordi de brukte skiløypa, sa han.

Forsvaret viste til at Den katolske kirke er et verdensomspennende trossamfunn. Det er dette trossamfunnet man har meldt seg inn i, ved dåp eller konversjon i hjemlandet, og ikke den enheten som er registrert i Norge.

– Det er malplassert å bruke moderne, rettslige tenkemåter om et område som har røtter tilbake til middelalderen og før det, sa Brosveet.

At Den katolske kirke har egne regler – kirkeretten – for hvem som kan være medlemmer, styrer ikke medlemskapet som skal utløse offentlig støtte, sa Jarland. Skal man følge kanonisk rett kan man faktisk ikke melde seg ut av Den katolske kirke, fordi man alltid vil regnes som katolikk hvis man er døpt.

RETTSSAK DAG 2: Medarbeider fikk samvittighetskvaler 

‘Om lag’

Et viktig punkt for forsvaret er at tilskuddordningen for trossamfunn må forstås som en «om lag-ordning» – en omtrentlig ordning. De mener at også staten har hatt en slik oppfatning.

– Det var først etter at saken sprakk i media, og det ble politisk støy, at myndighetene kom trekkende med kravet om aktiv tilslutning til trossamfunnene, og at den skulle være presis, sa Phams forsvarer, Anders Brosveet, i sin avslutningsprosedyre.

Han hevdet at det ikke finnes holdepunkter som tilsier at fylkesmannen ikke ville betalt ut tilskuddet dersom OKB hadde opplyst om at de registrerte personer basert på antatt medlemskap.

LES MER: Slik var første dag i retten

To uker

Aktor hadde også subsidiære påstander om grovt uaktsomt bedrageri og at de tiltalte bare skal straffes for de medlemmene som sa nei til å stå registrert i OKBs register. I det siste tilfellet mente han straffen burde være 1 million kroner i bot til bispedømmet og seks måneders, hvorav tre måneder ubetinget, fengsel for økonomen.

Ifølge tingrettsdommer Ellen Meinich Martens, håper man å bli ferdig med dommen innen to uker.

På grunn av tidspunktet for trykking hadde Vårt Land ikke mulighet til å overvære prosedyren til OKBs forsvarer Erling O. Lyngtveit.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter