Nyheter

Thrillerdøgn for frivillig innsats

Det er vinn eller forsvinn for støttekroner til 4H, Norges Bygdeungdomslag og en rekke frivillige organisasjoner i borgerlig budsjettinnspurt.

Forhandlerne i Høyre, Frp, KrF og Venstre håpet å rykke nær en avtale da de søndag forberedte nye møter. Først mandag samles de på nytt - og har da frist til klokken 18.00 med å lande en avtale.

Inntil detaljene i en eventuell budsjettavtale er på plass, er det nervøst blant toppene i en rekke frivillige organisasjoner.

Da Solberg-regjeringen la frem budsjettet sitt var eksempelvis all støtte til en rekke frivillige organisasjoner på landbruksfeltet utradert. Også andre departementer kuttet og rammet frivillige aktører som Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Jussbuss og en rekke studieforbund.

LES OGSÅ: KrFs prinsippkrav forsinker budsjettavtale

LES OGSÅ: Ap smyger seg innpå KrF

Omkamper

I budsjettalternativene sine ville både KrF og Venstre kjempe inn igjen disse støttekronene. Men summen av alle omkampene fra Høyre og Frp gir dem et krevende totalbilde:

– Kutt i støtte til frivillighet, underfinansiering av Den norske kirke, kutt i dagpenger – alt dette er det viktig for KrF å rette opp. Anslagsvis dreier det seg om mer enn to milliarder kroner, sa KrF-forhandler Kjell Ingolf Ropstad før helgen.

Fordi det kan bli tungt, har sentrumspartiene sendt signaler under budsjettprosessen: Det er ikke sikkert de denne gangen klarer å rette opp alt.

LES OGSÅ: Distrikts-Venstre frykter Frp-samarbeid

Ikke nok

Under forhandlingsmøtet fredag kveld fikk KrF og Venstre et nytt tilbud. Frps Helge Andre Njåstad sa da til Vårt Land at regjeringspartiene ikke hadde «særlig mye mer å gå på».

– Det må mer penger på bordet, var likevel meldingen fra KrFs Ropstad.

I helgen har partene jobbet videre med å finne inndekning og vri på innretning på enkeltfelt.

Det at regjeringen heller ikke innfridde målet om minst 1 prosent av BNI til bistand, gjør at kamp for rundt 300 millioner ekstra bistandskroner også inngår i «omkampspakken» til KrF. I helgen skal det være jobbet med innretning på bistandsfeltet, slik at mer støtte kan gå til afrikanske land.

LES OGSÅ: Hareide utelukker valg av ny samarbeidskurs

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter