De fem moskeene som i år har brutt ut av Islamsk Råd Norge har nå etablert en ny organisasjon. Den har fått navnet Muslimsk Dialognettverk Norge (MDN).
Skutt fart
Den nye organisasjonen ble stiftet torsdag sist uke. Leder for interimstyret er Senaid Kobilica, som er hovedimam i Det Islamske Felleskap Bosnia og Herzegovina, Norges største moské.
Stifterne har hatt planene klare en god stund, men de siste tre månedene har de skutt fart, bekrefter Arshad Jamil, som først og fremst uttaler seg som styreleder i Islamic Cultural Center.
– Vi har prøvd alt som er i vår makt for å få til en endring, sier Jamil, med henvisning til konfliktene i Islamsk Råd Norge (IRN).
LES OGSÅ: Islamsk råd mister statsstøtte
Mange problemer
Den nye organisasjonen oppstår i etter bråket rundt IRN toppet seg i høst. Etter Kulturministeren holdt tilbake statsstøtten, meldte fire moskeer seg i september ut. Samme måned ble det brudd mellom IRN og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL). I oktober trakk Kjøttprodusenten Nortura seg fra samarbeidet om halalsertifisering, som har gitt IRN årlige inntekter på omtrent 1,4 millioner kroner.
Fylle vakum
Arshad Jamil forteller at den nye organisasjonen legger vekt på religionsdialogen, som IRN har hatt suksess med tidligere. – På vegne av ICC har vi fortsatt god dialog med mange. Nå får vi formalisert dette samarbeidet. Vi skal ha dialog med både myndigheter, religiøse grupper og andre aktører i samfunnet.
Det første ordinære årsmøtet i organisasjonen planlegges til februar eller mars.
– Vil dere også jobbe med for eksempel halalsertifisering?
– For vår del er dialogarbeidet det viktigste, så får vi se hva fremtiden bringer. Akkurat nå er det et vakuum som vi prøver å fylle. Vi må gjenopprette tilliten til samfunnet og til samfunnsaktører, og vi har en stor jobb å gjøre, sier Jamil.
LES OGSÅ: Mannen de elsker å hate
Ikke overrasket
Hverken i Mellomkirkelig råd eller Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn kommer den nye organisasjonen som en overraskelse.
– Jeg har stor forståelse for at det skjer, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd.
– Det har ligget i kortene lenge, sier Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn.
Joys forteller at hun ser opprettelsen som en naturlig konsekvens av at flere av de store har moskeene har meldt seg ut av IRN.
– Vi trenger muslimene for å få til en god livssynsdialog på et nasjonalt plan, og alt som bidrar til dette er positivt. Men det er opp til muslimene selv hvordan de velger å organisere seg, sier hun.
LES OGSÅ: Nortura dropper halal-avtale
Karikaturstriden
Arshad Jamil satt i styret for IRN da karikaturstriden raste i 2005 og 2006. Han mener håndteringen av den saken viser hva slags rolle en organisasjon som IRN kan ha.
– Da var det godt dialogarbeid i bånn, som gjorde at vi i Norge klarte å håndtere saken bedre enn i Danmark. Konfrontasjon er ikke oss. Jeg vil ha et samfunn som er harmonisk og vil jobbe for å fjerne vi-og-dem-tankegangen, sier Jamil, som mener alle moskeer som deler visjonen om dialog kan bli med i MDN.
– Har dere fått kritikk fra muslimer som mener dere konkurrerer med IRN?
– Først og fremst skal vi drive dialog, og jeg vet ikke om det gjør oss til en konkurrent. Den siste tiden har vi fått mer støtte og mer forståelse fra dem som i utgangspunktet var skeptiske til tanken, sier Arshad Jamil.
LES OGSÅ: Moskeer melder seg ut
Ikke splittet
– Vi har fortsatt et godt forhold til andre muslimske trossamfunn, også de som fortsatt er med i IRN. Det er ikke snakk om en splittelse blant muslimer. De som mener at vi gjør noe kritikkverdig må spørre seg hvorfor IRN har så stor mistillit hos samtlige aktører i samfunnet. For meg er det viktig å jobbe for et samfunn der mine barn føler seg som en del av dette landet - for en norsk-muslimsk identiet, sier Arshad Jamil.
– Vil dere søke offentlig støtte til organisasjonen?
– Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal søke. Generelt er den frivillige innsatsen en utfordring, og det er ressursmangel over alt. Dialog er dessuten et viktig og nødvendig arbeid i samfunnet.
Det har ikke lykkes Vårt Land å få en kommentar fra Islamsk Råd Norge.
LES OGSÅ: Islamsk Råd mister statsstøtte