Nyheter

Angivelig vennetjeneste i French-saken overrasker ikke

Flere forskere framhever det spesielle forholdet mellom Norge og Israel for å forklare hvorfor israelere angivelig hjalp til med frigjøringen av Joshua French. – Peres stolte på Norge, sier Midtøsten-ekspert.

– Alle mennesker har jo opplevd dette – at man ber noen andre legge inn et godt ord for seg, sier Iver B. Neumann, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt og professor i internasjonale relasjoner ved London School of Economics.

I sin nye bok, Dømt til døden i Kongo, hevder TV2s utenriksreporter Fredrik Græsvik at norske myndigheter kontaktet en gammel venn for å få Joshua French løslatt fra fengsel i Kongo. Denne vennen var den daværende israelske presidenten Shimon Peres. Han ble angivelig brukt som mellommann for Utenriksdepartementet i møte med den israelske forretningsmannen Dan Gertler, som skal være nær venn av den kongolesiske presidenten Joseph Kabila. Gertler, som har tjent store deler av sin formue på gruvedrift i Kongo, var vanskelig for UD å kontakte direkte, blant annet grunnet anklager om handel i såkalte bloddiamanter – diamanter fra krigsområder.

LES MER: Bønn og penger støttet frigitt French

Vanlig å bruke bakkanaler

– Det er vanlig praksis å bruke såkalte tredjemannsroller, og forhandle gjennom bakkanaler og tredjeparter, sier Neumann. Han trekker fram et vanlig eksempel på nordmenn som brukes som tredjepart:

– Amerikanske statsborgere har ikke lov til å snakke med organisasjoner og personer på terrorlista – hvilket gjør det vanskelig for amerikanske hjelpeorganisasjoner å drive med sitt arbeid i en del land. Da er det ikke sjelden at norske kilder brukes som en tredjepart, slik at den amerikanske organisasjonen kan rapportere tilbake til sitt utenriksdepartement at de har opptrådt etter amerikansk lov, men likevel gjøre jobben sin, forklarer Neumann.

Hans Marius Graasvold (f.v.) og Norges spesialutsending Kai Eide snakker med sin klient Joshua French (i midten), under rettssaken der French sto tiltalt for drapet på sin venn Tjostolv Moland i Kongo. UD skal brukt israelske kontakter for å frigjøre French. Foto: Erlend Aas/NTB scanpix

Man må snakke med skitne mennesker

Neumann mener heller ikke det er uetisk av norske myndigheter å gå andre veier enn gjennom de offisielle kanalene.

– Skal man få gjort noe i skitne situasjoner, må man snakke med skitne mennesker. Det er de hvite bussene et annet eksempel på, mener Neumann, og refererer til den svenskledede redningsaksjonen for norske og danske konsentrasjonsleirfanger fra Tyskland våren 1945. Svenskene måtte forhandle med nazistenes notoriske SS-styrke, og hjelpe dem med transport av andre fanger, for å få frigjort de skandinaviske fangene.

– Samtidig er det viktig at man ikke setter seg i direkte gjeld til den «skitne» personen, mener Neumann.

LES MER: Shimon Peres var Israel personlig

Peres følte takknemlighet

I boka spekulerer Græsvik i om Shimon Peres følte et behov for en gjentjeneste til Norge, blant annet etter at Norge hadde solgt tungtvann for å lage atomvåpen til Israel på 1950- og 60-tallet. Både Neumann og Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo, mener det er en teori det kan være grunnlag for å hevde.

– Norge etablerte et nært forhold til Israel fram til 70-tallet, særlig mellom det norske og det israelske Arbeiderpartiet. Shimon Peres regnes som atombombens far i Israel, og han brukte blant annet dette gode forholdet til Norge til hjelp. Peres skal ha gått opp til Haakon Lie under en konferanse på 50-tallet og sagt «jeg trenger tungtvann,» og Lie skal ha svart ved å spørre «hvor mye?», sier Waage.

Hun mener det gode forholdet også gjenspeiler seg i Oslo-avtalen fra 1993.

– Israel stolte mer på Norge enn de gjorde på for eksempel Sverige. Dermed kunne vi fungere som fredsmeglere mellom israelerne og palestinerne.

En av Dan Gertlers nærmeste samarbeidspartnere skal ha vært advokaten Eles Dobronsky, som jobbet sammen med Peres på slutten av 50-tallet for å skaffe komponenter til atomvåpen. Græsvik spekulerer videre i et religiøst motiv for Gertler, som skal ha ønsket å oppfylle så mange av jødenes 613 mitzvot, eller påbud, som mulig.

LES MER: Kirkeleder ordnet forsoning

Ingen kommentar fra UD

Joshua French, som ble arrestert sammen med kameraten Tjostolv Moland for mordet på sjåføren sin i Kongo i 2009, forlot Kongo etter avtale mellom Norge og det afrikanske landet 17. mai i år. Moland døde under fengselsoppholdet. Frenchs mor, Kari Hilde French, kommer selv ut med en bok om saken i november og ønsker ikke å kommentere Græsviks bok til journalister. Heller ikke Utenriksdepartementet ønsker å kommentere saken til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter