Nyheter

Pusser endelig opp

Det flasser maling på veggen bak sokneprest Signe Fyhn En av Oslos mest forfalte kirker får 55 millioner fra kommunen de neste årene.

– Dette er en av de store mang­lene, sier Signe Fyhn og ser på malingen som henger i laser inne i kirken.

Sognepresten har mer på listen over ting som må utbedres i kirken fra 1958:

Steiner faller fra fasaden. For at ikke noen skal bli skadet er det hengt opp nett på et stillas foran fasaden og inngangen.

Orgelet har vært ubrukelig i flere år.

Bevegelseshemmede har ­vansker med å komme seg rundt i bygget.

Sanitæranlegget er dårlig.

Oljefyren må erstattes med et mer miljøvennlig alternativ.

Belysningen er dårlig.

LES OGSÅ: Hver fjerde kirke kan bli stengt

Tidsriktig

Nå er sognepresten likevel glad. Byrådet i Oslo har foreslått 55 millioner kroner til rehabilitering av kirken over to år. Da er nytt orgel også regnet inn.

– Det er ikke sikkert at pengene rekker til alt, men kirken vil bli mer tidsriktig og praktisk, sier Fyhn, som ser fram til at kirken blir møtested for folk i bydelen.

– Kirken er dyktig sliten, ­bekrefter Robert Wright, kirkeverge i Oslo.

Forfall

Rundt flere kirker i ­hovedstaden er det satt opp gjerder fordi det raser av fasaden. Få er så forfalt som Torshov kirke.

– Liv og helse er det viktigste å ta vare på. Vi har brukt mye penger på å lappe og forebygge slik at kirkene er sikre, sier Wright.

I 2013 undersøkte KA – kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon – norske kirkebygg. Konklusjonen var at det trengs 10-12 milliarder kroner for å få gjennomført alt vedlikeholdet.

Nå skal det lages en plan for hvordan kirkene i Oslo skal brukes. Lederen for Oslo kirkelige fellesråd, Jørn Lemvik, anslår at 10-15 av kirkene må stenges hvis de ikke får mer penger.

LES OGSÅ: Får ikke mer penger til vedlikehold i Oslo

Viktig dråpe

Etterslepet på vedlikehold av kirkene i Oslo er «saftig stort», ifølge kirkevergen. I kroner er det et sted mellom én og to milliarder. Og det øker hele tiden.

– Er ikke pengene til Torshov da en dråpe i havet?

– Jo, men det er en viktig dråpe­. Det hjelper hver gang vi tar en kirke. Kommunen er tålig raus, selv om det er mye å ta igjen, sier Wright.

Èn om gangen

Byråd Rina Mariann Hansen kan ikke love mer til rehabilitering i tiden som kommer. Da hun begynte som byråd for kultur, idrett og frivillighet pekte hun på at det forrige­ byrådet, med Høyre i spissen, ikke hadde klart å gjøre noe med etterslepet

– Er dere så mye bedre?

– Etterslepet er så enormt at ingen klarer å løse det i løpet av en valgperiode. Jeg håper Torshov kirke viser at vi tar det bit for bit, én kirke om gangen og de dårligste først, sier Rina ­Mariann Hansen.

De to årene som det rød-grønne­ byrådet har styrt Oslo, har de kuttet vedlikeholdsbudsjettet til kirkene fra 30 millioner kroner til 20 millioner.

LES OGSÅ: Katastrofalt kirkekutt av byrådet

Kulturbygg

I det vi ringer ­Robert Wright leser han høringsnotatet til ny tros- og livssynslov som kom torsdag. Slik kronene fordeles i dag opplever han det som skjevt.

– Jeg håper politikerne ser at kirkebygg også er kulturbygg, ikke først og fremst et «trosbygg». Er ikke en kirke fredet, tildeles det like mye til den som til trossamfunn som ikke har et eneste bygg. Denne skjevheten bekymrer, sier han.

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land. Han har arbeidet i Vårt Land siden 1996 og har tidligere vært deskjournalist, presentasjonssjef og nyhetsleder i avisa. Han skriver blant annet om forfulgte grupper, religiøse minoriteter og menneskerettigheter.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter