Nyheter

Asylsøkere fordufter fra Norge

Minst sju av ti asylsøkere som har forsvunnet fra kjent adresse har reist fra Norge. Frykter å bli tvangsreturnert.

Nøyaktig hvor mange som oppholder seg i Norge illegalt vites ikke. Men I 2014 leverte Oxford Research en rapport til Utlendingsdirektoratet (UDI) – Et marginalt problem – Asylsøkere, ulovlig opphold og kriminalitet – som opererte med et estimat på mellom 18.000–56.000 ulovlige migranter i Norge.

– Det laveste anslaget er mest sannsynlig, sier presserådgiver Aslaug S. Røhne i UDI.

Adresse

Nå har Politiets utlendingsenhet (PU) sett nærmere på de som kommer som asylsøkere til Norge, blir innkvartert på mottak for så å forsvinne.

I rapporten Forsvunnet: Asylsøkere som forsvinner fra kjente adresser sier PU at de fleste forsvunne asylsøkere forlater landet. Minst sju av ti asylsøkere som har forsvunnet fra kjent adresse har reist fra Norge. Kun tre prosent av de forsvunne oppholder seg fremdeles i landet.

– Det er ikke overraskende at mange i denne gruppen velger å forlate landet og at få blir værende. Dette er likevel enda tydeligere tall enn det vi forventet på forhånd, sier PU-sjef Morten Hojem Ervik.

Han ønsker bedre systemer som sørger for at asylsøkere ikke fordufter.

LES MER: Tøffere på tvangsretur 

Kriminelle

PU har i rapporten kartlagt 751 asylsøkere. De som blir i Norge holder seg i skjul for myndighetene og løper en vesentlig risiko for å bli utsatt for kriminalitet eller til å begå kriminelle handlinger for å overleve. Noen lever i relativt åpne miljø kjent for politiet, men kommer fra land med vanskelige returforutsetninger, skriver PU i rapporten.

Det virker sannsynlig at de som oppholder seg ulovlig får bistand fra sitt eget diasporamiljø og/eller arbeider ulovlig under vanskelige forhold.

Tvangsretur

PU sier at det først og fremst er personer med avslag og henlagt sak som forsvinner fra mottak. Gjennom intervjuer med 40 personer som er kommet tilbake til Norge – med status som Dublin-returnerte; det var i Norge de først søkte asyl – går det frem at asylsøkerne forlot Norge på grunn av å ha mottatt avslag på søknad om beskyttelse, og at de fryktet tvangsretur.

Det er også tydelig at personene som forsvinner kommer fra land PU regelmessig gjennomfører returer til. Hoveddelen av de som forsvinner er unge, enslige menn.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter