Nyheter

Bredt «ja» til at Storhaug mister statsstøtte

Flere integreringsaktører håper støtten til Human Rights Service ryker i morgendagens forslag til statsbudsjett. Men partiene regjeringen søker støtte hos har ikke bestemt seg for om Hege Storhaug bør få mer penger.

I morgen legger regjeringen fram forslag til statsbudsjett. Mange er spente på om omdiskuterte Human Rights Service (HRS) med frontfigur Hege Storhaug vil fortsette å motta statsstøtte.

Verken Venstre eller KrF, som er partiene regjeringen vil søke støtte hos for å få gjennomslag for budsjettet, har bestemt seg for om HRS bør få mer tilskudd fra staten.

LES OGSÅ: –Skandale at Storhaug får støtte

Personlig imot

Geir Jørgen Bekkevold i KrF sier til Vårt Land at partiet ikke har behandlet dette i stortingsgruppa, men at han personlig mener HRS må miste støtten:

– De har ikke gjort seg fortjent til å motta offentlig støtte, i hvert fall ikke under integreringsposten. Hvis dette er et hjertebarn for regjeringen bør de finne penger til HRS et annet sted i budsjettet.

– Hvor da?

– Det bruker KrF ikke energi på å finne ut av nå, men jeg mener pengene er feilplassert. Midlene fra IMDi skal gå til organisasjoner som jobber med brobygging. HRS gjør det motsatte, de bygger murer, sier Bekkevold.

Vært imot før

Også Abid Raja i Venstre mener HRS bør miste støtten, men understreker at Venstre foreløpig ikke har tatt noen beslutning, fordi budsjettet ikke er fremlagt enda:

– Vi har vært i mot før. Og jeg mener vi skal fortsette å være i mot. Vi vil ta en beslutning i vårt alternative budsjett, men jeg regner med at vi kommer til være i mot å videreføre støtten til HRS. Det gir ingen mening at HRS skal motta statstøtte, skriver Raja i en SMS til Vårt Land.

LES OGSÅ: Kaller Faten Al-Hussaini fundamentalist

Sterk kritikk

Human Rights Service mottok i fjor 1.830.000 kroner i statlig tilskudd fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). Midlene deles ut under statens integreringspost, og er ment til å «bidra til økt deltakelse i, og økt tillit til, samfunnet blant innvandrere og deres barn.»

De siste ukene har HRS fått sterk kritikk for kampanjen «Rights dokumenterer den kulturelle revolusjonen», der de oppfordrer lesere til å sende inn bilder som viser «Islams fremvekst i Norge».

Kampanjen har fått begeret til å renne over for mange. Minerva-kommentator Ivar Staurseth skrev i forrige uke at HRS oppfordrer til å «jage utlendinger med kamera» og ber staten slutte å «finansiere dette lavmålet». Aftenposten fulgte opp på lederplass og slår fast at HRS bør miste statstøtten.

Skepsis i Høyre

– Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg er mer skeptisk i dag enn for et år siden til om de bør få beholde støtten, sier Høyrepolitiker Kårstein Eidem Løvaas. Etter den siste bildekampanjen til Storhaug har han stilt spørsmål ved om midlene blir brukt på riktig måte, til tross for at Høyre i sommer forsvarte tilskuddet.

– Det er viktig å diskutere om de statlige midlene brukes på riktig måte. Denne uka viste kulturministeren handlekraft overfor en annen organisasjon rundt det samme spørsmålet, sier Løvaas og viser til at Linda Hofstad Helleland trekker statsstøtten til Islamsk Råd Norge grunnet mistillit.

Løvaas understreker han verken vet hva som kommer i budsjettet eller hva Høyres stortingsgruppe mener om saken.

LES OGSÅ: HRS kartlegger moskeer

– Bør få

Blant partiene på Stortinget er det Frp som er mest udelt positive til arbeidet HRS gjør. Tidligere har Frp brukt HRS som rådgivere i utformingen av sin innvandringspolitikk. Partiet mener HRS bør fortsette å motta offentlig støtte.

– Jeg mener at HRS absolutt har noe å gjøre på statsbudsjettet. Ja, de er omdiskuterte, men de setter fingeren på en god del vanskelige spørsmål knyttet til integrering. De peker ikke alltid på løsningene, men de tar tak i problemene som vi politikere bør ta stilling til, sier fersk innvandringspolitisk talsperson i Frp, Jon Engen-Helgheim.

Frps innvandringspolitiske talsperson sier regjeringspartiet lytter til alle innspill, men mener HRS har en plass i samfunnet:

– De fortjener støtte og midler fordi de peker på viktige utfordringer.

– Vil HRS få tilskudd over neste års statsbudsjett?

– Det har jeg ingen opplysninger om, sier Engen-Helgheim.

LES OGSÅ: Dette er historien om hvordan Frps sjokkrapport ble norsk asylpolitikk

– Bidrar ikke

Til sammen 16 organisasjoner får tilskudd under den samme posten som HRS til å drive integreringsfremmende arbeid. Flere av dem mener den innvandringskritske organisasjonen ikke fortjener potten på nærmere to millioner kroner.

– Det er helt hårreisende at Human Rights Service får penger under en post som skal bidra til integrering. Min mening er at de bidrar til ekskludering, sier Yousef Al-Nahi, daglig leder i organisasjonen JustUnity.

– Vi har lenge ment at arbeidet de gjør ikke er integreringsfremmende. De bidrar ikke til tillit mellom innvandrermiljøene og myndighetene, sier Julie Owe, nestleder i Minotenk.

Mahmoud Farahmand, styreleder i LIM-Likestilling, integrering og mangfold, mener HRS ikke bidrar til integrering, men skaper avstand og bidrar til polarisering.

– Da HRS jobbet mot sosial kontroll og æresproblematikk, mener jeg det var riktig å gi dem integreringstilskudd. Men når de ber kommentarfeltene om å være med på dokumentasjonsdugnad fremmer de ikke integrering.

Det har ikke lykkes Vårt Land å komme i kontakt med Hege Storhaug eller Human Rights Service.

LES OGSÅ: – Hege Storhaug fungerer som en ventil for de islamkritiske

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter