Etter valget er ikke bare KrF vippepartiet i norsk politikk. Det største er faktisk Senterpartiet, som sammen med Høyre og Fremskrittspartiet kan danne flertall alene.
Den makten er Sp-leder Vedum nå klar til å bruke i årene fremover:
– Om regjeringen kommer med et forslag som er i samsvar med vårt program, så skal ikke vi stemme mot bare fordi det er en regjering vi vil bytte ut, varsler Vedum.
Selv om Sp nå er største sentrumsparti, teller «sakene» nå mer enn å legge kraft i å gjenreise sentrumsfellesskapet.
LES OGSÅ: KrF tappes for profiler
Blått dørbank
I forrige uke havarerte Solberg-regjeringens ønske om å få til en flertallsløsning med KrF og Venstre. Selv om Venstre skulle velge å gå inn i Solberg-regjeringen, vil Erna Solberg fortsatt lede en mindretallsregjering.
Valget gjorde Sp fjerde størst i Stortinget, med 19 mandater. Om Høyre/Frp vil jakte på støtte fra Sp, vil de tre partiene sammen ha et flertall på hele 91 representanter i Stortinget.
– Så hvis de to blå banker på døren, Vedum, og spør om de kan få litt hjelp eksempelvis til «bensinpolitikken»?
– Akkurat den delen av politikken tilhører statsbudsjettet, der vi er klart uenige om helheten. Men i hverdagssaker er det selvfølgelig vår jobb å vurdere: Hva slags program er det Sp har? Om regjeringen kommer med et forslag som er i samsvar med vårt program, så skal ikke vi stemme mot fordi vi er mot dagens regjering, fastslår Vedum.
Felles gevinst
Selv om Høyre og Frp alt har mye avklart politikk med Venstre og KrF, er spådommen at regjeringen vil streve med å få saker igjennom i Stortinget. Sp-lederen gjør det klart at Erna Solberg ikke kan lene seg tilbake og spekulere i støtte fra Sp om alt annet kniper.
Men dersom politikken er lik, vil et felles flertall bli vinn-vinn for begge.
– Regjeringen må opptre med fornuft. Men Sp kan ikke stemme mot når saken er klok for landet.
– Det er altså ikke noe problem for deg å forhandle med fraksjonsledere i Høyre og Frp for å få saker på plass?
– Nei, ikke når vi er enig i sakene, svarer Vedum og minner spesielt om det han mener er noe av det fine i norsk politisk tradisjon: Brede forlik der mange partier er med.
– Kan vi bidra til dette, så gjør vi det. I forrige periode var det vi som tok initiativ i den saken som var desidert vanskeligst. Det handlet om et nasjonalt forlik om innvandring og integrering. Det endte med bredest mulig flertall – ikke knappest mulig.
LES OGSÅ: Nå er selv Rødt større enn KrF
Ingen sentrumsdrøm
Det er 20 år siden KrF, Sp og Venstre sammen dannet sentrumsregjeringen, med Kjell Magne Bondevik som statsminister. Nå etter valget står alle tre sentrumspartiene utenfor regjering. Men Vedum ser ingen grunn til å bygge opp igjen et felles sentrum i norsk politikk.
– Sp er jo blitt «storebror» i sentrum – hva tenker du om det?
– Lite. Sp er større enn KrF, Venstre og MDG til sammen. Jeg tenker på sakene. Det er gjennomslaget som gjelder, svarer Vedum.
– Det er altså ikke noe poeng nå å bryte opp det politiske blokkbildet?
– Jeg tror norsk politikk blir litt ødelagt om man snakker for mye om posisjoner. Politikkens formål er ikke spill, men innhold.
Før valget drev Sp motstrømskamp mot sentralisering, markedskrefter og reformer. Vedum lover at velgerne få merke at de har stemt på Sp.
– Vi vil kjøre disse sakene knallhardt – Venstre og KrF får velge selv hva de vil være med på.
LES OGSÅ: Solberg skal gjøre KrF til bestevenn
Ikke Sp/Ap
Valget knuste Sps håp om en «Sp/Ap-basert regjering». Om de blåblå holder det gående perioden ut, vil Sp ha vært utenfor regjering i åtte sammenhengende år.
– Hvor dramatisk er dette?
– Vi er jo et parti som er vant til å ta ansvar. Ved valget fikk vi dobbelt så mange stemmer som sist. Det å komme i regjering er et middel – ikke et mål. Når ikke Høyre, Frp og Venstre har flertall, så vil det uansett gi helt andre muligheter til å få gjennomslag i Stortinget.
Frieri
Selv om KrF var bundet av en samarbeidsavtale, fant KrF og Sp tidvis sammen blant annet i helse- og sosialpolitikken. KrF har alt fått frieri om å snu flertallet om tvang mot kommuner.
– Kan Sp og KrF fremover bli et verdipolitisk radarpar?
– Det var vi noen ganger i forrige periode. Respekt for folkestyre og systemkritikk har jo vært grunnlaget for sentrumspartiene. I skolepolitikken deler vi en tradisjon fremover og i deler av alkoholpolitikken, spillpolitikken og i kampen for ideell sektor har vi stått sammen, poengterer Vedum.
LES OGSÅ: Hareide møter gjerne Ap-Jonas
Ap-brodd
På det siste feltet har de to partiene brodd mot Ap:
– I synet på ideelle har Ap vært for redde for å utfordre systemet, og ordninger fra EU. Sp og KrF kan ta nye initiativ til at ideell sektor blir er en viktig omsorgsaktør.
Vedum venter seg i alle fall støtte til den saken han møtte mest begeistring for i møter med grasrota: Få tilbake NAVs papirslipp på pensjonsutbetalingene.
– KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad har selv kritisert nyordningen. Nå skal Sp fremme stortingsforslag, og da kan KrF stemme for.