Nyheter

Stabilitet først i Tyskland

Historien preger fremdeles tysk politikk.

– Det føderale systemet har mange sikkerhetsmekanismer etter andre verdenskrig, for å sikre at det ikke plutselig skjer voldsomme omveltninger, sier førsteamanuensis på NTNU, historikeren Anette Homlong ­Storeide. Hun er også seniorforsker på Falstadsenteret.

For eksempel er det ikke direkte valg til president, og hans rolle er begrenset, og ikke politisk. Presidenten må velges både av representanter fra delstatsparlamentene og parlamentet.

– Denne sikkerhetsforanstaltningen er sentral i tysk forfatning, sier Homlong Storeide.

Merkels linje

Angela Merkel roper ikke høyest, men hun er frontfigur for stabilitetslinjen som Tyskland har lagt seg på. 1900-tallshistorien er fremdeles sentralt for hvordan folk stemmer og hvordan politikken utformes.

– Noen tror at man kan løse alle problemer i Tyskland med å rope høyt. Jeg tror ikke på det, sa forbundskansler Angela Merkel i helgen. Hun ble møtt av demonstranter fra ytre høyre da hun talte på et valgkamparrangement i Quedlinburg.

Flertall

Flertallsregjeringer er ikke formelt forankret, men et premiss som har utviklet seg fra 30-tallet, da mange svake ­mindretallsregjeringer var med å kaste Tyskland ut i kaos. Sperregrensen er dessuten på fem prosent, i Norge er den på fire. Det bidrar til at det er langt færre små partier i det tyske parlamentet.

Tysklands historie er et bakteppe for å forstå det tyske valget. Det ene bakteppet er selvsagt ­nasjonalsosialismen, men også den 40 år lange delingen av landet, er viktig, påpeker ­historikeren, og nevner partiet Die Linke som eksempel.

Røttene

– Partiets røtter er fra Øst-Tyskland, og har fremdeles større oppslutning i gamle DDR enn i resten av landet. Frem­deles er det utenkelig for mange å stemme på Die Linke, fordi de mener partiet og sentrale personer der ikke har tatt et kritisk nok oppgjør med fortida, sier hun.

Usannsynlig

Historikeren påpeker at det også er et stort spørsmål om partiet er «spiselig» som koalisjonspartner på føderalt nivå. SPD og De Grønne vil neppe få flertall sammen, men hva gjør de om en mulig koalisjon med Die Linke vil gi dem regjeringsmakten?

– Riktignok har partiledelsene i SPD og De Grønne sagt at samarbeid ikke er utenkelig, men med tanke på hvor omstridt Die Linke fremdeles er i store deler av den vesttyske befolkningen, er det ikke veldig sannsynlig sier Homlong Storeide.

Eksperiment

«Keine experimente» (ingen eksperimenter) ble først brukt av Tysklands første forbundskansler, kristendemokraten Konrad Adenauer. Dette må sies å være sentralt fremdeles.

– Det betyr ikke ingen forandring, men en forsvarlig og stabil forandring. Men Angela Merkel har også blitt anklagd for ikke å bevege båten i det hele tatt. Samtidig er det en av grunnene til hennes store oppslutning, sier Anette Homlong Storeide. I den situasjonen verden og Europa er i, er det hun som står for det trygge og stabile.

– Andre vil si at hun og koalisjonsregjeringene har regjert så lenge at landet har behov for et friskt pust. Men hvor friskt skal det pustet være? Det vinner hun nok på, selv om mange ennå ikke har bestemt seg.

Les kommentar: «Ach, du lieber Gott»

Direkte valg

I en meningsmåling i den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung en måned før valget, var spørsmålet hvem tyskerne hadde stemt på, dersom det var direkte valg. Det store flertallet svarte Angela Merkel.

Økonomi, sikkerhet, migrasjon og velferdsordninger som pensjon er sentrale saker i det tyske valget.

– Det er de samme problemstillingene som i Frankrike, men valgkampen framstår mye roligere enn den gjorde i nabolandet. Det har nok fordi Merkels posisjon er så sterk som den er, sier Homlong Storeide .

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter