Nyheter

'Utbredt ide om Ap-sammensvergelse'

I sosiale medier florerer teorier om at Arbeiderpartiet islamiserer Norge for å få makt. – Fordommene begynner å få solid feste i befolkningen sier Minotenk-lederen.

Lørdagen før valget postet Frps Christian Tybring-Gjedde et bilde av Arbeiderpartiets (Ap) valgbod på Karl Johan. Rundt boden stimler det til mennesker som åpenbart har muslimsk bakgrunn. Kvinner i hijab og fotside somaliske drakter dominerer i bildet. Bildeteksten til Tybring-Gjedde lyder: «Arbeiderpartiets valgbod på Oslos paradegate.»

Christian Tybring-Gjedde postet dette bildet av Aps valgbod. Mange mener han nører opp under konspirasjonsteorier om at partiet vil islamisere Norge.

I timene før innlegget ble slettet, ble det postet flere hundre kommentarer, ifølge Filter Nyheter. Mange skrev hatefulle ytringer om muslimer og Arbeiderpartiet. Flere beskyldte partiet for å ha solgt Norge til innvandrere, og at Ap tillater masseinnvandring for å sanke stemmer.

Det som ikke kommer fram av bildet er at personene utenfor valgboden kom fra voksenopplæringen. De var der som en del av undervisningsopplegget og skulle besøke alle valgbodene på Karl Johan.

LES OGSÅ: Hos denne gruppen har konspirasjonsteorier gode kår

– Økning i konspirasjonsteorier

– Det er utvilsomt en økning i konspirasjonsteorier om Arbeiderpartiet i sosiale medier. I stor grad dreier det seg om Aps relasjon til innvandere. Man sprer påstander om at partiet importerer innvandrere og er på lag med islamister for egen vinning, sier Linda Noor, leder for den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk.

I Vårt Land denne uka skriver Noor at slike ideer har fått så solid feste i befolkningen at Tybring-Gjedde bare trenger å dele at bilde av Aps valgbod med besøk av innvandrere på skoletur, før tilhengerne tar hintet og eksploderer i en konspiratorisk anti-Ap-fest med slagord som «Allah skal med».

LES OGSÅ: Politiske krefter på høyresiden lykkes best på sosiale medier 

Stor velgergruppe.

Når Vårt Land tar kontakt med Christian Tybring-Gjedde er han svært negativ til medienes vinkling av bildet han la ut på Facebook.

– Alle skjønner at bildet er ment som en illustrasjon på Arbeiderpartiets indoktrinering av den muslimske innvandrergruppen. De går inn i moskeer og verver islamister, sier han. Han ønsker ikke å kommentere ytterligere.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at innvandrere i stor grad stemmer til venstre. Ved valget i 2013 stemte litt over 50 prosent av velgerne med bakgrunn fra Afrika, Asia og Midtøsten på Arbeiderpartiet. Ved kommunestyrevalget i 2015 stemte 80 prosent av Oslo-velgere som tilhører islamske trossamfunn på Ap.

I et intervju med Aftenposten bekrefter statsviter Tor Bjørklund at innvandrere stemmer som gruppe, men at dette er noe vi også kan kjenne igjen fra etnisk norske velgere.

– De oppfatter seg selv som diskriminert og en gruppe på siden av samfunnet. Slik gruppestemming var vanlig i Norge tidligere. Arbeidere stemte massivt på Ap. Hvor du kom fra – hvilken sosial gruppe du tilhørte – bestemte partivalget, sier Bjørklund.

LES OGSÅ: 'Ap er ikke best for muslimer'

Forsvarer Tybring-Gjedde

Diskusjonen rundt bildet lever på Facebook lenge etter at Tybring-Gjedde slettet det. En av dem som forsvarer ham er forfatter Halvor Fosli, som fikk mye oppmerksomhet for boka Fremmed i eget land. Samtaler med den tause majoritet, fra 2015. I boka intervjuer han etnisk norske Groruddølinger, som forteller om negative erfaringer fra den innvandringstette bydelen.

– Det er en realitet at det er en faktisk allianse mellom det konservative moskémiljøet i Stor-Oslo og Ap, sier Fosli, som legger til at dersom han hadde mistenkt Tybring-Gjedde for å spre manipulerte bilder mot bedre vitende, ville han ikke forsvart ham.

– Ap har stor oppslutning i en gruppe som har kvinneundertrykkende verdier, og som er uklare på hva de mener i spørsmål om dødsstraff for homofile og frafalne. Et parti med slike velgergrupper må regne med kritikk, sier Fosli.

– Tror du alle innvandrere som stemmer Ap har disse meningene?

– Ingen regler uten unntak. Men jeg forholder meg til hovedbildet. Omtrent halvparten av muslimene i Oslo går i konservative moskeer som forfekter anti-moderne holdninger, sier Fosli, som er enig med Tybring-Gjedde i at bildet ikke er misvisende, men illustrerende.

Eurabia

I forrige uke spurte Vårt Land John Færseth, som har skrevet boka KonspiraNorge, om det spres konspirasjonsteorier i norsk valgkamp. Det avkreftet han. Etter innlegget til Tybring-Gjedde har han ombestemt seg.

– Jeg må ta selvkritikk. Tybring-Gjedde spiller rett opp under forestillinger om en sammensvergelse, sier han.

Færseth presiserer at bildet i seg selv ikke kommuniserer at Arbeiderpartiet konspirerer om innvandring - bare at innvandrere stemmer Ap. Derimot gir bildet næring til ideen om at partiet driver et skjult maktspill, som er svært utbredt i sosiale medier.

– Jeg kjenner ikke Tybring-Gjeddes motiver med å legge ut bildet. Men det overrasker meg om han ikke er klar over den utbredte forestillingen om at Ap står i ledtog med islamister, som spiller på Eurabia-teorien.

Eurabia er en konspirasjonsteori om at ledende europeiske politikere samarbeider med muslimer om å gjøre Europa til en islamsk koloni.

LES OGSÅ: Lite konspiratorisk valgkamp

– Ikke mindre etter 22. juli

Ideer om en sammensvergelse i Arbeiderpartiet er ikke nytt, ifølge Færseth.

– Konspirasjonsteorier mot Ap har eksistert siden mellomkrigstiden. Da ble partiet beskyldt for aldri å ha brutt med kommunismen. Senere har det florert teorier om at Ap overtar både kirken og media for å indoktrinere samfunnet. I dag er det i stor grad ideen om at Ap avnorsker Norge som er gjeldende, sier Færseth.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, sier seg enig i at det eksisterer konspirasjonsteorier mot Ap. Selv tror hun det henger sammen med at Ap er et statsbærende parti som har hatt mye makt.

– Ap har sittet ved makta i lange perioder mens velferdsstaten ble bygget opp. Om du har negative erfaringer med enkelte institusjoner, blir det gjerne knyttet til Ap, sier hun.

Hun sier anklagene om en sammensvergelse mellom Ap og muslimer ikke har rot i virkeligheten, men er bekymret for hva slike ideer gjør med samfunnet.

– Det fører til hat og motsetninger mellom folk, og i ytterste konsekvens til handlinger. Dessverre ser vi at Eurabia-teorien ikke har blitt mindre etter 22. juli.

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter