Nyheter

Første kvinnelige biskop i Nidaros

Herborg Oline Finnset vil bli synlig for trønderne ved å delta i samfunns- og verdidebatten.

Bilde 1 av 3

– Skal det være sånn hos oss at vi har mennesker som ikke opplever at det er bruk for dem? Spørsmålet stilte Herborg Oline Finnset i sin innsettelsespreken som biskop i Nidarosdomen.

Verdiløse

De nye biskopen knyttet bibelteksten til migranter og arbeidsinnvandrere som søker et bedre liv. Både de og andre som er «ledige på torget» kan få en følelse av å være verdiløse. Biskopen sa at som Guds skapninger er vi alle verdifulle og har arbeid i å oppfylle bønnene i Vår far: La ditt rike komme, la din vilje skje på jorden slik som i himmelen.

LES OGSÅ: Herborg Oline Finnset blir ny biskop i Nidaros.

Første kvinne

Kong Harald deltok i søndagens vigslingsgudstjeneste i Nidarosdomen som var festlokale, pyntet med hvite blomster, for å feire etterfølgeren til Tor Singsaas, som gikk av i juni.

Selv med kort fartstid som prest i Nidaros, fikk Finnset flertall fra bispedømmets grasrot i bispekampen. Avgjørelsen i Kirkerådet var enstemmig.

Som preses med hovedsete i Trondheim har biskop Helga Haugland Byfuglien ansvar for Nidaros domprosti. Men som ansvarlig for resten av Nidaros bispedømme, er Herborg Finnset den første kvinne til å lede Norges eldste bispesete og nummer 33 i rekken av lutherske biskoper etter reformasjonen.

Nåde bærer

– Det bibelske prinsipp om at de siste er likestilt med de første er et «trøstefullt perspektiv for en nyvigslet biskop», sa hun i sin preken. Med henvisning til de krevende oppgavene som ligger foran spurte hun om det er mulig å «våge ansvar, oppgaver, kall og forpliktelse».

– Det er bare mulig når det understrekes så sterkt i vigslinga at det er Guds nåde som skal bære alt.

Preses Helga Haugland Byfuglien ledet vigslingen, og forberedte Finnset på framtiden i sin hilsningstale:

– Bli ikke overrasket om du må gå noen runder både med deg selv og med andre for å skape gjensidig forståelse i møte med det trauste, trønderske lynne.

Ordene bygger trolig på nærkontakten som bergenseren Haugland Byfuglien har hatt med trøndere siden hun ble preses i 2010. Finnset er fra Sørreisa i Troms.

LES OGSÅ: Kan være bra med en biskop utenfra.

Synlig?

Da Vårt Land snakket med folk på gata i Trondheim lørdag, var det få som visste at bispedømmet skulle få ny biskop, og ingen visste navnet hennes. Det overrasker ikke Finnset at innbyggerne i en så stor by som Trondheim ikke har lagt merke til henne ennå.

– Hvordan skal du bli en synlig biskop?

– Man blir synlig i rollen og ved å delta i gudstjenester i bispedømmet. Deretter må man ta arenaen når det dukker opp verdispørsmål og samfunnsspørsmål. Ikke bare ved å delta i debatter, men i være tilstede i det som skjer i lokalsamfunnet.

Olavsarven

Finnset hadde på seg bispekåpa som kunstneren Håkon Gullvåg designet i 1997 da hun kom inn i Nidarosdomen. På ryggskjoldet er motivet Olav den hellige som rytter.

– Hva betyr det for deg at du bærer olavsarven på ryggen?

– Den hører til i Trøndelag på en særlig måte og har fått en renessanse de siste 20-25-årene, blant annet med pilegrimsbevegelsen. Han var ikke noen entydig from figur, men når han ofrer sitt eget liv, oppstår noe nytt. Det kan være oppbyggelig å peke på.

LES OGSÅ: Ny biskop går for gjestfrihet og fellesskap

Same-ansvar

På slutten av vigslingsgudstjenesten ble velsignelsen lyst både på samisk og norsk. Herborg Finnset kjenner godt til samisk kultur. Hvor stor plass vil hun gi til det sørsamiske, som er framtredende i Nidaros?

– Tor Singsaas har hatt som mål at velsignelsen skal lyses i alle gudstjenester på norsk og sørsamisk. Å ha et ansvar for et urfolk er noe annet enn ansvar for andre minoriteter. Kirken og staten skal ta vare på urfolkskulturene, sier Herborg Finnset.

Etiopia-offer

I vigslingsgudstjenesten ble det samlet inn penger til det diakonale arbeidet i verdens største lutherske kirke, den etiopiske Mekane Yesus-kirken. Nidaros bispedømme er vennskapskirke med et av bispedømmene i kirken, og to topp-representanter fra kirkesamfunnet var tilstede i gudstjenesten.

I morgen, når resten av Norge velger nytt storting, er den nye Nidaros-biskopen på sitt første bispemøte.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter