Nyheter

Hareide: Freder Erna, men ikke i fire år

Fire dager før valget slår Knut Arild Hareide fast at det ikke blir samarbeidsavtale med en Høyre- og Frp-regjering. Han vil ikke felle en slik regjering rett etter valget, men freder den ikke i fire år.

For første gang slår KrF-leder Knut Arild Hareide fast at dersom det blir borgerlig flertall og Erna Solberg foretrekker å fortsette i regjering med Frp, vil det ikke bli noen samarbeidsavtale eller andre avtaler som gjør KrF til et fast støtteparti til Høyre/Frp-regjeringen.

– Det er naturlig at Erna fortsetter. Når vi har pekt på henne som statsministerkandidat, blir det rart å felle henne etter valget, også dersom hun velger å bli sittende med Frp, sier Hareide i intervju med Vårt Land. Hareide presiserer at KrF fortsatt vil jobbe for en regjering utgått av sentrum og Høyre.

Freder ikke i fire år

– Hvor lenge vil du frede Frp i regjering?

– Det er helt opp til Frp og Høyre og den politikken de legger frem, sier Hareide.

– SV har sagt at de vil felle enhver regjering som åpner for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Sier KrF det samme?

– Hvis de går til valg på å åpne Lofoten og Vesterålen, freder vi ingen. Selv om det ikke har vært oppe i den nye stortingsgruppa, kan jeg ikke tenke meg at vi vil støtte det. Vi gir ingen borgerlige garantier for fire år, sier Hareide.

– Statsbudsjettet som legges frem i oktober kan bli den første testen for et borgerlig flertall uten samarbeidsplattform. Vil du sette deg til forhandlingsbordet?

– Ja, hvis vi blir invitert inn, kommer vi til å sette oss ved forhandlingsbordet. Vi har sagt at vi ønsker gjennomslag for vår politikk

Smertegrenser

– Hvor ligger smertegrensene for hva KrF kan støtte av et svært stramt budsjett?

– I et stramt budsjett, kan man ikke ha mye skattelettelser. I 2014 var skattelettelser kombinert med kutt i sosiale ytelser. Vi kan ikke tåle dramatiske kutt som rammer de aller mest sårbare. Et av årene ble bistandsbudsjettet rasert. Det kunne vi ikke leve med, og rettet det opp. Kampen mot sorteringssamfunnet er en annen viktig sak. Vi har også tidligere gått ut av regjering på klima, sier Hareide.

Hareide mener Venstre og KrF har gjort valgkampen lettere for Erna Solberg ved at de har rettet opp den sosiale profilen på budsjettene. Han mener at angrepene fra SV og Ap hadde slått hardere uten dette.

Avslutter flørten

Et mulig samarbeid mellom KrF og Ap har vært en av de heteste politiske snakkisene i norsk politikk det siste året. I valgkampen har derimot de to partiene i flere tilfeller markert avstand fra hverandre. Med Hareides Erna-freding gjør Ap-leder Jonas Gahr Støre det klart at de som ønsker Frp ut av regjeringskontorene, ikke kan stemme KrF.

– Det betyr at en stemme til KrF er en stemme til Frp i regjering. Det gjør valget veldig klart, de som ønsker en ny regjering uten Frp og Høyre må stemme på Arbeiderpartiet, sier Støre til Vårt Land.

Venstre-leder Trine Skei Grande er derimot glad for Hareides avklaring.

– Jeg er glad for at KrF avklarer at de også mener at Erna Solberg er en bedre statsminister enn Støre, og at de går til valg på en regjering bestående av Venstre, KrF og Høyre. Min jobb er nå å sørge for et størst mulig Venstre som sikrer et borgerlig flertall og mest mulig gjennomslag for Venstres politikk og verdier, sier Grande til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter