Nyheter

Går løs på hijab-forakten

Kjemper kristne en kamp for sin egen trygghet med hat og forakt, må de avslutte den kampen, mener Jarle Haugland, leder for Tro og medier.

«Ikke dra korset ned i en nasjonalistisk, hatefull søle som perverterer korsets livgivende og frigjørende budskap. Korset er et symbol på stedfortredende lidelse, forsoning og gjenopprettelse.»

Dette skriver daglig leder for organisasjonen Tro og medier, Jarle Haugland, i et innlegg på side 3 i dagens Vårt Land. Det er en kommentar til at Kringkastingsrådet har fått rundt 5.300 klager på at NRK benytter muslimen og hijabbrukeren Faten Mahdi Al-Hussaini, som programleder. Mange av dem mener kringkasteren forskjellsbehandler muslimer og kristne siden Siv Kristin Sællmann i 2013 ikke fikk benytte halskors som nyhetsanker.

LES MER: Kringkastingssjefen: NRK mener ingenting om hijab  

Gissel

– Korset er blitt et gissel i debatten om norske verdier, sier Jarle Haugland.

– Hva mener du?

– Meldingene til NRK er en sammenblanding av hat, frykt og det mest sentrale i den kristne symbolikken – korset. Når dette blir et element i en debatt som handler om norske verdier, blir evangeliet pervertert. Jeg tror ikke 5.000 meldinger er hatefulle, men tonen i debatten gjenspeiler ikke hvem Jesus er. Da må jeg si fra.

– Du skriver at hijabreaksjonene kan «skade evangeliet» – hva mener du med et slikt uttrykk?

– Som kristen mener jeg
at budskapet om korset er
dypt frigjørende for mennesker.
Når dette blir tatt til inntekt
for nasjonens verdier og blir brukt i en fremmedfiendtlig
debatt, da er det blitt symbol
på noe destruktivt. Jeg skal
være varsom med å bli overdommer, men av de meldingene jeg har lest, ser jeg tydelig en forakt.

LES OGSÅ: NRK anklaget for korsdiskriminering

Misforståelser

– Hvilke skader er du redd for?

– Det skapes misforståelser om hva det sentrale kristne budskapet er, hva korset symboliserer.

– Handler det om at kristne, eller kristendom, får et dårlig omdømme?

– Ikke kristnes omdømme, men det kristne budskapet. Vi må passe oss så vi kristne ikke blir ofre.

– Hva sikter du til?

– Enkelte kristne sier ting som: «Vi mister privilegier og føler vi er på vikende front». Er dette en kamp for vår trygghet, må vi slutte kampen. Som kristne skal vi ikke være drevet av frykt, men av omsorg og kjærlighet til medmennesker. Vi må være mindre opptatt av å forsvare og mer opptatt av å forandre mennesker.

Ørjasæter

I går trakk Elin Ørjasæter seg fra Kringkastingsrådet i protest mot måten NRK har håndtert kritikken så langt: «Jeg er lei meg på vegne av de mange tusen klagerne som blir hengt ut offentlig av NRK som moralsk dårlige mennesker, før rådet selv har lest så mye som en eneste klage», skriver hun i en e-post til Klassekampen. Hun reagerer på bruken av klagene som «redaksjonelt råstoff».

LES OGSÅ: NRK beskyldes for å fremme terrorisme

Utfordre

– Haugland, forutsetter du at det er kristne som kommer med de verste meldingene?

– Nei. Uten at jeg vet det sikkert, tror jeg det er snakk om to grupper – de som er opptatt av det norske og de som er opptatt av det kristne. Noen sammenfaller. De har også ulik grad av saklighet i innspillene. Jeg ønsker å utfordre begge grupper når de trekker inn korset, sier Haugland.

– Overrasker det deg at det kommer hatefulle ytringer fra kristne?

– Nei, men jeg blir oppriktig lei meg. Forakten er kanskje mer utbredt. Den er vanskeligere å få tak i, men den er der.

– Hva er forskjell på hat og forakt?

– Jeg opplever at forakten er hatets lillebror. Forakten har motvilje i seg, en antipati som i verste fall kan utvikle seg til hat der man aktivt ønsker den andre personen noe vondt.

Lys-fravær

– Du skal ikke lete lenge på nettet før du finner toneangivende konservative kristne som mener at NRK har en agenda for å avkristne Norge og påstår at de formidler falske nyheter – hva sier du til det?

– Det er svært destruktivt å tilegne andre intensjoner. Kristne har uansett ansvar for å være en motsats. Hvis det å kristne et land er å tenne lys, er ikke problemet mørke, men fravær av lys. Å bruke mye krefter på å beskylde andre for avkristning, da lurer man seg selv. Den avkristningen har vi bidratt til som kristne, sier Jarle Haugland.

– Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier at mange beskylder NRK for å ville fjerne kristne symboler fra TV-skjermen. Er du enig?

– Den påstanden lever godt i kommentarfeltene, men jeg har ikke grunnlag for å si at den stemmer. Vi skal være varsom med å mistenke andres intensjoner. Så lenge NRK har andakt og gudstjenester, framstår dette synspunktet mer som en konspirasjonsteori enn fakta.

LES OGSÅ: NRK-journalist bedt om å droppe korset

Gartner

– Hvordan illustrerer kommentaren din det som har skjedd de siste årene med organisasjonen – fra Kristelig kringkastingslag, til Familie og medier til Tro og medier?

– Endringen har vært å gå fra vaktbikkje til å være gartner. I bunnen ligger en overbevisning om at vi skal forme historien, bidra til nytt liv, ikke bare bevare fortidens gode verdier i form av for eksempel kristen kulturarv. De gode intensjonene i verdikampen kan stå i veien for evangeliet.

– Er det din sørlandske snill-og-grei-holdning som skinner gjennom når du reagerer på sterke ytringer?

– Nei, det handler mer om en dyp overbevisning om hva som tjener Guds rike. Vår bønn er å gjenspeile Jesus i måten å oppføre oss på.

Feige?

– Hva får du høre av kritikk?

– Noen mener vi er feige.

– Hvem mener det?

– Kristne journalister eller de som ønsker vi skal være barrikadeforkjempere som sier fra at noe er galt. Det er lett å rope høyt, men vi vil lytte, noe som er nødvendig for å få samtaler som kan føre til endring, sier Jarle Haugland.

LES OGSÅ: – NRK tar et annet stanpunkt i dag, sier kulturministeren

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Land på nyhetsavdelingen. Har du nyhetstips, send e-post til kjell.kvamme@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter