Nyheter

Fiktivt parti løfter flyktninger

Flyktningtopper mener partiene bevisst skygger unna flyktningdebatten i valgkampen. – Det er visstnok lurt å holde munn om flyktningkrisen for å vinne valget, sier Amnesty. Nå går flere sammen om et fiktivt flyktningparti.

– Å snakke om flyktningkrisen gir visstnok dårlig PR og mye tyder på at den vurderes som en tapersak. I den forbindelse må jeg innrømme at jeg er ganske forbannet, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty.

Han reagerer sterkt på det han karakteriserer som bevisst valgtaktikk fra partiene i valgkampen om ikke å snakke om flyktningpolitikk, av frykt for å tape stemmer til «den minst liberale siden».

– Det er visstnok lurt å holde munn om flyktningkrisen for å vinne valget, sier Egenæs.

Forsvunnet

Også Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), mener mange av partiene har en strategi om å gjemme bort flyktningpolitikken fra den politiske dagsordenen.

– Flyktning- og asyldebatten har forsvunnet i valgkampen. Mange av partiene ønsker ikke å diskutere dette fordi de vurderer det som å legge en diskusjon i hendene til Sylvi Listhaug som hun kan ta i en mer ekstrem retning og tjene på, sier Austenå.

Egenæs mener konsekvensen av dette er at man ikke får frem forskjeller og nyanser i flyktningpolitikken.

LES MER: Listhaug vil frata oppholdstillatelsen til foreldre som sender barn på koranskole

Skuffende

– Vi vet at det finnes en reell politisk uenighet på området. Men dersom store deler av det politiske miljøet gjør som nå og sitter musestille, får vi ikke høre de stemmene som ønsker en human og rettighetsbasert flyktningpolitikk. Det er særlig skuffende at Høyre og Ap, som kommer til å være de som definerer norsk politikk de neste fire årene, ikke er tydelige på hva som er deres flyktningpolitikk både i Norge og internasjonalt, fortsetter Egenæs.

LES MER: MDG: – Listhaug straffer barn dobbelt

Tar ikke til motmæle

– Mener du at de såkalte liberale partiene på flyktningpolitikk også vegrer seg for å ta debatten?

– Ja, det virker sånn. Det eneste partiet som snakker om dette er Frp. Ingen ønsker å ta til motmæle mot Frp, selv om man vet at det er ganske stor uenighet om flyktningpolitikken. Det finnes også nyanser mellom de som grovt sett er enige, sier Egenæs.

Han peker på spørsmål som internasjonal ansvarsfordeling, hvilken rolle Norge skal ha overfor de landene som tar imot en uforholdsmessig stor andel av flyktningene og hvordan man skal ivareta rettighetene til flyktningene som kommer til Norge.

LES MER: Fattige land tar imot flest flyktninger

Flyktningpartiet

Uttalelsene kommer i forbindelse med lanseringen Amnestys valgkampstunt «Flyktningpartiet» – et fiktivt parti med et fiktivt partiprogram laget for å utfordre de etablerte partienes flyktningpolitikk. Initiativet er støttet av blant annet Flyktninghjelpen, NOAS, Mellomkirkelig råd og flere samfunnsdebattanter.

– Vi kan ikke tie, og vi kan heller ikke la oss fortie om dette. Debatten er preget av noen veldig sterke stemmer, men vi kan ikke ti stille i frykt for å spille inn i deres retorikk, sier bispekandidat Sturla Stålsett.

– Mange partier kunne skåret stort ved å tørre å ta flyktningdebatten i valgkampen når alle andre lar det ligge, sier samfunnsdebattant Ingebrigt Steen-Jensen.

LES MER: Nordmenn flest er positive til flyktninger

Står i debattene

Stein Erik Lauvås, innvandringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, er ikke enig i at Ap bevisst skygger banen.

– Vi lurer oss ikke unna eller skygger debatten. Vi har stått i disse debattene, sier Lauvås.

Han mener imidlertid at Frp gjør det utfordrende å ha en ordentlig politisk debatt om flyktninger.

– Frp har utspill som en del av valgkampen sin, og de fleste av disse utspillene har ikke engang støtte hos regjeringspartner Høyre. De såkalte forslagene kommer i overskriftsform, og da blir det håpløst vanskelig å ha en politisk debatt om disse, sier Lauvås.

Slår tilbake

Høyres innvandringspolitiske talsperson Ingjerd Schou er uenig i kritikken som blir rettet mot partiet.

– Det er naturlig at Frp er mer synlige når de har statsråden, men Høyre skygger på ingen måte unna flyktningdebatten. Norge har tatt et stort ansvar i Europa, men vi kan ikke gjøre alt, andre land må også bidra, sier Schou som understreker at hun selv har deltatt aktivt i debatten.

LES MER: De fire store partiene asylstenger Norge

Snakker om flyktninger

Også SV, Venstre og MDG avviser at de skygger unna flyktningdebatten.

– Jeg, og SV, har snakket om flyktningpolitikk på inn- og utpust nå i flere år. En av SVs viktigste saker er å sikre en human og solidarisk flyktningpolitikk, sier Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV, som understreker at hun støtter opp om Amnestys initiativ.

– Venstre har vært tydelig på at Norge sammen med resten av Europa må ta et større ansvar for flyktninger. Jeg tror langt de fleste har fått med seg at det er forskjell mellom Venstre, KrF og SV på den ene siden og for eksempel Ap, Sp og Frp på den andre siden i asyl- og flyktningpolitikken, sier Ola Elvestuen, nestleder i Venstre.

– Jeg er blant politikere som har møtt Frp oftest i debatter de siste månedene om flyktningspørsmålet. Det er viktig for oss som er opptatt av Norges humanistiske tradisjon at Frp ikke får være alene om å definere hva norske verdier er i flyktningspørsmålet, sier Une Aina Bastholm, talsperson for Miljøpartiet de Grønne.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter