Nyheter

Dødehavsruller er lukrativ svindelindustri

Norske Martin Schøyen har bygget opp en av verdens største private samlinger av angivelige fragmenter fra Dødehavsrullene. Mange av dem er falske.

Omsetning av angivelige biter av Dødehavsrullene som ble funnet i huler nær Dødehavet etter andre verdenskrig, er blitt millionindustri. Frimerkestore biter med spesielle, gammeltestamentlige tekstfragmenter kan omsettes for over en million dollar stykket.

Svindelindustri

Professor Torleif Elgvin Fra NLA Høgskolen har ledet et internasjonalt forskerteam tilknyttet Universitetet i Agder som har gransket ektheten av påståtte Dødehavs-fragmenter. De konkluderer med at en betydelig svindelindustri står bak mye av det som de siste 15 årene er tilbudt samlere:

– Mange av forfalskningene kunne ikke vært designet uten hjelp av forskere som kjenner detaljert til slike gamle skrifter. Dette er en lukrativ svindelindustri som omsetter for millioner av dollar, sier Elgvin.

Antallet fragmenter til salgs har økt påfallende de siste 10–15 årene, etter at prisene er skrudd i været av kjøpesterke museer og private samlere som Martin Schøyen og rike amerikanske tilbydere. For tiden er rundt 70 fragmenter på markedet, noen utvilsomt autentiske, men et stort flertall forfalskninger.

LES MER: Falske bibelbiter

Kando-familien i Betlehem har solgt mange angivelige fragmenter fra Dødehavsrullene, også til den norske samleren Martin Schøyen. Som første avis har Vårt Land fått tilgang til et bilde av et upublisert papyrusfragment av Tobit 7,1-3, som fortsatt er i Kando-familiens eie.
Kando-familien i Betlehem har solgt mange angivelige fragmenter fra Dødehavsrullene, også til den norske samleren Martin Schøyen. Som første avis har Vårt Land fått tilgang til et bilde av et upublisert papyrusfragment av Tobit 7,1-3, som fortsatt er i Kando-familiens eie.

Alle forfalsket

Elgvin og sju andre forskere fastslår i en ny forskningsartikkel at ni undersøkte fragmenter fra Schøyen-samlingen er forfalskninger. Men flere har latt seg lure, inklusive rike amerikanske fundamentalistiske kristne:

Steve Green, arving til den lukrative Hobby Lobby-kjeden i USA, har brukt mange millioner dollar på angivelige fragmenter. Flere vil bli attraksjoner på det åtte etasjer høye Museum of the Bible som i november åpner i Washington DC.

– Betyr det at mange av «godbitene» i samlingen til dette prestisjemuseet er forfalskninger?

– Ja, hvis de velger å stille ut de 13 fragmentene fra Dødehavsrullene som ble presentert i et bokverk i fjor, så stiller de ut forfalskninger. Det synet deler jeg med flere forskerkolleger i teamet, sier Elgvin.

LES MER: Enda en hule funnet

Kan påvirke

I fjor høst anslo professor Årstein Justnes ved Universitetet i Agder overfor Vårt Land at minst 90 prosent av Dødehavsfragmenter som er omsatt siden 2002, er forfalskninger.

– I verste fall kan falske manuskripter påvirke framtidige bibelutgaver, advarte Justnes, som kaller flesteparten av forfalskningene amatørmessige imitasjoner av Dødehavsrullene.

I noen tilfeller er avskrift fra moderne tekstutgaver av Bibelen og apokryfe skrifter påført gamle biter av skinn og papyrus med usikker og nølende håndskrift, gjerne tilpasset formen på bitene.

Justnes er med i forskerteamet som konkluderer med at ni undersøkte fragmenter fra Schøyen-samlingen er moderne forfalskninger. Fragmentene var under mistanke, og ble ikke tatt med i Elgvins fagbok fra 2016 som presenterer samlingens tekster og gjenstander fra Judea ørken: Gleanings from the Caves). Tekstutgaven og undersøkelsene av antikk pergament regnes ifølge Elgvin av fagkolleger som banebrytende.

LES MER: Falsk vinbestilling

Også ekte

Torleif Elgvin har vært engasjert som faglig konsulent for denne delen av Schøyen-samlingen. Han avviser at bunnen nå faller ut av samlingen:

– Nei, Schøyen fikk tak i flere meget viktige og ekte fragmenter på 1990-tallet og fram til 2003. Fra 2009 har han kjøpt opp rundt 15 fragmenter der noen utvilsomt er autentiske, men mange trolig falske. Dette er en risiko Schøyen har vært fullt klar over på dette spesielle markedet, sier Elgvin,

Han sier at det har vært en ubehagelig erkjennelse for Schøyen at alle de ni undersøkte fragmentene er falske, men roser samleren for å stille til disposisjon for undersøkelser de fragmentene forskerne ber om.

Ni millioner?

Elgvin anslår at de ni falske fragmentene kanskje kan være kjøpt for rundt en million kroner stykket. Sju lignende fragmenter ble solgt for 10 millioner kroner til en amerikansk samling i 2009.

Bak avsløringene ligger nitid gransking og moderne analysemetoder, inklusive nye teknikker for skanning. De avslører blant annet hvordan blekk i nyere tid er påført oppå lag av mineralske substanser som har festet seg til fragmentene gjennom århundrene.

Elgvin forventer mange nye avsløringer når flere forskere får adgang til disse metodene.

– Hvilke andre konsekvenser får deres funn, Elgvin?

– Fagkolleger må nå slutte å bruke mange av disse tekstene som belegg for hvordan bibeltekster så ut før Jesu tid, og både fagfolk og samlere får bekreftet at det er mange forfalskninger ute og går. Så blir neste spørsmål om noen vil ta rettslige eller journalistiske skritt for å prøve å finne ut hvem som står bak.

Teologisk misbruk

Både Torleif Elgvin og professor Årstein Justnes ser faren for teologisk misbruk av falske Dødehavs-fragmenter. Justnes leder nå The Lying Pen of Scribes, som gransker forfalskede bibelskrifter.

– Kristne fundamentalister som står bak oppkjøp av 30 angivelige fragmenter til fire amerikanske samlinger siden 2009, prøver åpenbart å bruke fragmentene til å argumentere for Bibelens troverdighet, sier Torleif Elgvin, som har tatt doktorgraden på Dødehavsrullene.

Det har vært ekstra lukrativt marked for tekster som for eksempel refererer til det bibelske forbudet mot homoseksualitet, og som har vært sentrale i moderne homofilidebatt.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter