Nyheter

Forskjellsbekjemperen

SVs Kirsti Bergstø lar seg inspirere av Siv Jensen til kamp mot økte forskjeller. Hun tror hennes egen bakgrunn som finnmarking, sosialarbeider og alenemor vil være viktig på Stortinget.

Dersom du får plass på Stortinget - hva er det første du vil snu?

– Jeg vil reversere endringene i, og angrepene på arbeidsmiljøloven, slik at loven bedre verner om arbeidsfolk. Midlertidige ansettelser er en trussel mot et trygt og organisert arbeidsliv og gjør det vanskelig for unge mennesker å få seg boliglån eller våge å få barn. Vi ser også at tillitsvalgtes rolle har blitt svekket. Arbeidsmiljøloven må forbedres, ikke svekkes.

Hva er mest negativt med Norge akkurat nå?

– Økonomiske forskjeller i samfunnet har økt under dagens regjerning. Sentraliseringspolitikken og den økonomiske politikken gjør at makt og midler forskyves når det gjelder kjønn, klasse og geografi. Det er avgjørende at vi lykkes med en politikk som bekjemper forskjellene. Det handler om at mennesker skal ha like muligheter, sterke fellesskap og et godt samfunn.

Hva skiller deg fra andre politikere?

– Jeg er finnmarking, sosialarbeider og alenemor. Ikke i seg selv en uvanlig kombinasjon, men det innebærer perspektiver og erfaringer som er viktig at representeres på Stortinget. Min erfaring som blant annet ansatt ved NAV, ved krisesenter for voldsutsatte og bolig for mennesker med utviklingshemninger og autisme, har gitt verdifulle erfaringer. Det er også forskjell på å komme fra en sjøsamisk kommune i nord og å bo i trikkeavstand fra stortinget.

I Grunnloven heter det at «verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Bør formuleringen beholdes?

– SV foreslår å endre grunnloven og gjøre den livssynsnøytral. Årsaken er at vi ikke ønsker at den skal være verdiladet. Mange vil nok definere kristen og humanistisk arv forskjellig og ha ulik forståelse av formuleringen. I stedet har SV valgt å foreslå at grunnloven skal sikre demokrati, rettsstat og menneskerettigheter.

Bør man regulere religiøse hode- og ansiktsplagg?

– Samfunnet må formidle at det er viktigere hva folk har i hodet enn på hodet. Når det gjelder religiøse symboler og uttrykk bør friheten og respekten være stor. Likevel bør det finnes rom for regulering på skolenivå og læresteder slik at praktiske problem kan tas tak i om det forekommer.

Hva er det verste politiske forslaget du har hørt?

– Det er en hard konkurranse om dårlige politiske forslag i disse tider. Dagens høyrepopulisme setter menneskerettigheter og menneskeverd på spill. Jeg vil likevel nevne et av de virkelig dårlige forslagene, norsk medlemskap i EU. Vi bør heller ta kampen mot EØS-avtalen og sørge for en handelsavtale som legger til rette for handel uten enorme inngrep i vårt demokrati, arbeidsliv og områder som ikke bør omfattes av handelsregelverk.

Hvilket land bør Norge reagere sterkere mot?

– Norge bør først og fremst føre en utenrikspolitikk som ikke er basert på doble standarder. Det praktiseres svært forskjellige reaksjonsmønstre og sanksjoner mot ulike land avhengig av alliansepolitikk og maktforhold. Konkret mener jeg man bør sanksjonere Israels folkerettsbrudd og okkupasjon.

I hvilke sammenhenger kan du tenke deg å forby alkohol?

– Vi må ha tydelige regler for kjøp og salg av alkohol. Det bør ikke være en selvfølge at alkohol skal være tilgjengelig i alle sammenhenger. Særlig på arrangement med barns tilstedeværelse bør det være restriktivt med salg og bruk av alkohol.

Glem eget parti - hvilken politiker i Norge inspirerer deg mest?

– Siv jensen inspirerer meg hver eneste dag til regjeringsskifte og kamp mot økte forskjeller.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter