Nyheter

Listhaug planla Oslo Symposium

Sylvi Listhaug tok aktivt del i å skape den kristenkonservative stormønstringen Oslo Symposium, avslører ny bok.

– Hun var en opplagt stigende stjerne i partiet allerede da, og en vi ønsket å være på lag med, forteller Bjarte Ystebø i Oslo Symposium.

Dette kommer fram i BT-kommentator og forfatter Mathias Fischer i sin nye uautoriserte biografi om statsråden, «Kors på halsen».

I 2009 skal daværende Oslo-byråd for Fremskrittspartiet (Frp), Sylvi Listhaug, ha blitt invitert til å være med i en referansegruppe for planleggingen av Oslo Symposium. Dette er en konferanse som samler kristenkonservative i møte med politikere, debattanter og predikanter. Konferansen har hatt som mål å kjempe mot avkristning og sikre en borgelig regjering i landet.

Applaus

Listhaug var senest i vår det store trekkplasteret på Oslo Symposium. Der ble hun mottatt med voldsom applaus. Og gikk i strupen på Kristelig Folkepartis politikk og partileder Knut Arild Hareide.

Da hun to år tidligere sto på det kristenkonservative podiet ble hun introdusert som en gammel venn av konferansen. Nå viser Ficshers bok at hun var i kulissene da det hele startet.

For KrF har presset fra miljøene rundt Oslo Symposium tidvis vært problematisk. Det har skapt støy omkring KrFs vei i regjeringsspørsmålet.

LES MER: – Oslo Symposium misbruker kristendommen

Satt i referansegruppen

I referansegruppen, sammen med Listhaug, satt også Leif Wellerop, lederen i den norske avdelingen av Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem, og Hallgrim Berg, konservativ forfatter og tidligere Høyre-politiker. KrF-politikeren Ann Kathrine Skjørshammer var også invitert til gruppen, men møtte ifølge boken aldri opp.

I tillegg deltok Bjarte Ystebø sammen med Erik Selle (nåværende leder for Partiet De Kristne), som organiserte symposiet sammen med Ystebø.

Ystebø husker ikke detaljene rundt omfanget av Listhaugs deltagelse.

– Jeg husker kun at Sylvi deltok på ett møte. Det var selvfølgelig litt kult for oss at hun var med i den gruppen, sier Ystebø i boken til Fischer.

Den eneste toppolitikeren

Han understreker at deltakelsen var ren alliansebygging fra begge parter.

– Gruppen ble ikke omtalt i media, så Listhaug takket ikke ja for direkte å profilere seg. Hun var den eneste i referansegruppen som var toppolitiker, og for arrangørene var det nyttig å knytte henne til seg, skriver Fischer videre.

– Jeg kan ikke si så mye mer enn det som står i boka, men jeg mener det sier noe om henne som politiker. Det viser hva hun ønsker å være med på, sier Fischer til Vårt Land.

Ystebø vil ikke overdrive Listhaugs betydning.

– Vi så på henne som en vi kunne føre en felles sak med. Vi ville høre fra henne og få eventuelle bidrag, det var det, forteller Bjarte Ystebø.

LES OGSÅ: Varsler tøff nærkamp om kristenvelgere

En god alliert

Norge IDAG-redaktøren er likevel åpenbart stolt over samarbeidet med Listhaug.

– For den kristne bevegelsen er hun blitt en veldig viktig skikkelse. Hun er en god alliert i Frp, som er et parti som mange sympatiserer med, sier han.

Han er tydelig på at bevegelsen rundt Oslo Symposium har noen profiler de står nærmere enn andre.

– Jeg er full av beundring for Sylvi Listhaug på mange områder. Det var tydelig for meg allerede i 2009 at hun hadde et genuint engasjement for de kristne hjertesakene.

LES OGSÅ: – Innvandrere tilpasser seg norske verdier

Et paradoks

– Det sier en del om hvor hun stiller seg, om hvordan hun leser Kristen-Norge og hvor viktig disse miljøene er rent partipolitisk. Hun leser feltet på en strategisk måte som for henne gjør dette lurt, sier Torkel Brekke, professor i religionshistorie ved Universitetet i Oslo.

Han har ikke lest boken, men peker på et paradoks han har lagt merke til i forbindelse med politikeres deltakelse på arrangement som Oslo Symposium.

– Dette er miljøer som er forholdsvis lite tolerante når det gjelder visse saker. Paradokset oppstår hvis politikerne som opptrer i disse miljøene også kritiserer andre religiøse miljøer for intoleranse, sier Brekke.

Verken Listhaug eller rådgiver Espen Teigen kunne uttale seg om saken før avisen gikk i trykken.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter