Nyheter

Kappes om å gi ferietilbud til fattige

Regjeringen, Ap og KrF vil alle prioritere å gi ferieopplevelser til fattige barn. Ap: – Regjeringen har ikke gjort nok. Horne: - Vi har hatt rekordsatsning.

– Vi har styrket bevilgningene mot barnefattigdom hvert år, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

– Alle barn i Norge skal få en ferieopplevelse, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Til tross for den økte satsningen er det lange køer til gratis ferietilbud til familier som strever økonomisk. På tirsdag skrev Vårt Land at bare hos Røde Kors er rundt 2.900 på venteliste for å delta på deres ferietilbud, Ferie for alle.

Barneministeren mener dette er feil måte å se på situasjonen.

– Rekordmange får dra på ferie gjennom disse tiltakene i år. I tillegg får mange delta på fritidsaktiviteter lokalt. Dette er også med og hjelper, selv om det ikke er ferie, sier hun.

LES OGSÅ: 2.900 fattige venter på ferie

Arbeid viktigst. – Mens regjeringens politikk går ut på å gjøre det litt enklere å være fattig, er vi opptatt av å gjøre det enklere å komme ut av fattigdom, sier Arild Grande. Han sitter i stortingets familie- og kulturkomité for Arbeiderpartiet.

– Derfor er vår viktigste sak arbeid til alle. Dersom foreldre har jobb og fast inntekt, er mye av problemet løst. I tillegg vil vi gi mer penger til tilskuddsordningen mot barnefattigdom enn det regjeringen har gjort, sier Grande.

LES OGSÅ: – Halver andelen fattige barn, så blir bildet riktig

Mange får avslag. Grande mener ordningen er underfinansiert.

– I 2016 var den totale rammen på tilskuddsordningen 163,9 mill. kroner. Det ble søkt om 344,4 mill. kroner i støtte. Om lag 500 søknader ble innvilget og om lag 250 søknader ble avslått, sier Grande, og spør:

– Når statsråden trekker fram denne ordninga som et av regjeringens fremste tiltak i arbeidet mot barnefattigdom, hvordan forklarer hun da at de konsekvent ikke vil prioritere å legge nok penger i denne potten?

LES OGSÅ: – Fattigdomsgrensen er meningsløs

Ivrig kritikk. – Tilskuddsordningen mot barnefattigdom har blitt doblet siden oppstarten i 2014. Det er en veldig tydelig satsing. Det sier mye om Arbeiderpartiets iver etter kritikk når de forsøker å sette den satsingen i en dårlig lys, svarer statsråd Horne.

Fortsatt er det 2.900 foreldre og barn i kø, bare hos Røde Kors. Hvordan skal også disse få et tilbud?

– Røde Kors har fått pengene de har søkt om, som var tre ganger mer enn det de fikk for tre år siden. Men det er viktig å understreke at også kommunene har et ansvar til å følge opp. I tillegg trenger vi flere organisasjoner som stiller med tilbud.

Horne påpeker at barnefattigdommen har økt de siste årene, og at dette er det grunnleggende problemet.

– Det viktigste tiltaket for å få ned barnefattigdommen er å få foreldrene ut i arbeid, sier Horne.

– Har dere noe mål om å øke bevilgningene til slike tiltak ytterligere?

– Jeg kan ikke forskuttere 2018-budsjettet. Men dette er et område vi har prioritert.

LES OGSÅ: Total uenighet om norsk barnefattigdom

Skuffet. – Vi hadde trodd behovet skulle dekkes, sier Knut Arild Hareide, leder i Kristelig Folkeparti.

Sammen med Venstre fikk KrF bevilget mer penger til tiltak som ferietilbud til vanskeligstilte familier. Hareide sier han er overrasket over at køen for ferietilbud likevel er så stor.

– Sannsynligvis har økt oppmerksomhet rundt tilbudene i media ført til større etterspørsel etter slike ferietilbud, sier Hareide, og lover mer penger i årene som kommer.

– Her er politikerne nødt til å stille opp med flere midler, slår Hareide fast.

Han vil ikke anslå en sum, men oppfordrer de frivillige organisasjonene som arrangerer feriene til å anslå hva som skal til for å dekke behovet.

– Vi må få oversikt over hva som er det reelle behovet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter