Nyheter

Camper der de døde hviler

Bobilfolket inntar Lofotens kirkegårder og støter sørgende. – Jeg har begynt å tvile på om allemannsretten bør gjelde slik den er i dag, sier reiselivssjef.

Titusenvis flere besøker Lofoten, til glede for både lokalbefolkning og turistnæring. Men ikke alt er fryd og gammen: Turister parkerer bobilene sine og setter opp telt på kirkegårder, tørker klær på gjerdene, fyller vann fra vanningskraner og tømmer søpla si i dunker for hageavfall, melder Lofotposten.

– Det er klart folk blir støtt og synes dette er trasig. Særlig sørgende som nylig har mistet noen, sier kirkeverge i Vestvågøy, Anne Lise Haakestad, til Vårt Land.

Mange av Vestvågøy kommunes 13 kirkegårder er små og avsidesliggende. Haakestad får stadig meldinger om turister som har tatt seg til rette, selv på steder der skilt med «No camping» er satt opp. En bobil tømte en gang hele septiktanken bak et kapell, forteller hun.

– Vi kan ikke passe på kirkegårdene hele tiden, men folk må si ifra til turistene. Når det faktisk står skilt om at det er forbudt å campe, kan de også vise til det, sier Haakestad.

– Tråkker over grenser

– Jeg syns dette er underlig. Folk over hele verden har et forhold til kirkegårder og gravsteder. Du har tråkket over veldig mange grenser hvis du syns en kirkegård er en grei plass å campe, sier Elisabeth Dreyer. Hun er reiselivssjef i Destinasjon Lofoten, som er et felles utviklingsorgan og markedsfører for reiselivet i regionen.

I 2016 var det nesten 445.000 turistovernattinger i Lofoten, ifølge Statistisk sentralbyrå. Til sammenlikning var det litt over 340.000 overnattinger i øyriket i 2008. Tallene gjelder overnattinger på hoteller, campingplasser og hyttegrender. I tillegg kommer uregistrerte overnattinger, for eksempel der folk camper utenfor vanlige campingplasser. I tillegg til å campe på kirkegårder, gjør turister fra seg i skogen og stier forsvinner og erstattes av gjørmesumper, ifølge NRK.

Dreyer mener både turoperatører og enkeltturister bruker allemannsretten til å ta seg til rette. Allemannsretten er nedfelt i friluftsloven og er en del av den norske kulturarven. Den gir alle rett til å ferdes og oppholde seg i utmark i Norge. Retten gjelder også overnatting, hvis det skjer minst 150 meter fra bebodd hus eller hytte.

– Jeg jobber i reiseliv og er glad for at mennesker fra hele verden vil oppleve Lofoten, men har faktisk begynt å tvile på om denne retten bør gjelde slik den brukes i dag, sier hun.

LES MER: Nekter å ta betalt av kirke-turister

Lofotvettregler

Destinasjon Lofoten har laget det de kaller «Lofotvettregler», som de prøver nå ut med til alle som besøker regionen. Her står det blant annet «Bruk tilrettelagte områder for camping», «Sett ingen spor», kast søppelet i søppelbøtta og «Respektér privat eiendom». Her har også Innovasjon Norge et ansvar, mener reiselivssjefen. De har blant annet ansvaret for Norges offisielle reiselivsguide, Visitnorway. De har ikke vært bevisste nok i måten de har promotert Norge og allemannsretten, mener hun.

– Det har vært et enormt fokus på å gjøre Norge kjent og trekke turister til landet, men hva med allemannsplikten? Visitnorway nevner sjelden den, sier hun.

Audun Pettersen i Innovasjon Norge er uenig i at utviklingen har gått for fort. Han er direktør for bærekraftig reiseliv i Innovasjon Norge. I dag er det få steder i Norge med såkalt overturisme – at det er litt for mange mennesker i et område i en gitt tid. Lofoten er en av disse, forklarer Pettersen.

– Allemannsretten– og plikten er nesten hellig for nordmenn og Norge. Folk må bruke sunn fornuft, sier han og viser til at Visitnorway kommer på tolv språk, hvor det også er tydelig informasjon om allemannsretten. Pettersen tror folk camper på og ved kirkegårder fordi de rett og slett ikke tenker seg om.

– Det er nok ren uvitenhet. Man ser et hyggelig sted med en grønn gressplen, men som regel bør det jo ringe en bjelle når det er rett ved en kirkegård, sier han.

LES MER: Heller standup enn stavkirker

Storslått beliggenhet

Til høsten starter et prosjekt i Lofoten, der man skal planlegge hvordan turismen kan være bærekraftig med tanke på økonomi, lokalbefolkning og natur. Da vil det også dette bli diskutert. I tillegg snakker man om å innføre en turistskatt, eller et besøksbidrag, som Dreyer liker å kalle det. Pengene kan brukes til tilrettelegging av problemer som dette.

– Gjester er veldig velkomme til Lofoten, men lokalbefolkningen skal også trives med gjestene som kommer. Det må gå an å stille noen krav, sier Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten.

«Vik kirkegård har en spektakulær plassering mellom storhav og mektige grønne fjell. Det er et storslagent møte mellom natur og kultur» står det på Vestvågøy kirkelige fellesråds nettsider. Kirkegården ligger ved den populære Haukelandsstranda og er et av stedene hvor det ofte dukker opp uønskede gjester.

– Det er utrolig flotte omgivelser, så på en måte skjønner jeg hvorfor de camper der. I tillegg er det praktisk, med tilgang til vann, avfallsdunker og andre fasiliteter, sier kirkeverge Haakestad. Dette gjør dem likevel ikke til egnede campingplasser, mener hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter