Nyheter

Åpner for kjønnsskifte-liturgi

Den anglikanske kirke ønsker å lage liturgi for å markere at transpersoner har skiftet kjønn. – Den norske kirke må også tydeligere anerkjenne transpersoner, mener Åpen folkekirke-topp.

– Jeg håper det vil være et kraftfullt signal for å vise at vi tror at transpersoner er elsket av Gud, som skapte dem, og at han er tilstede i alle livets omveltninger, sa forslagsstiller Chris Newland, prest i Blackburn, da generalsynoden i Church of England vedtok at de vil jobbe for å inkludere transpersoner i kirken.

Et stort flertall (284 av 362) stemte søndag for at transpersoner skal ønskes velkommen og bekreftes i sine lokale kirker» og at biskoper skal vurdere om særskilte liturgier «skal utformes for å markere en persons kjønnsskifte», melder The Guardian. Generalsynoden i Church of England tilsvarer Den norske kirkes kirkemøte. Her sitter både biskoper, valgte geistlige og lekfolk.

I et bakgrunnsdokument oppfordres biskoper til å utarbeide «liturgisk materiale som kan brukes i menighetene som en sjelesørgerisk respons for å bekrefte transpersoner som har vært gjennom en lang, smertefull og kompleks prosess».

Forslaget åpner også for at prester som har samvittighetskvaler med en slik liturgi, skal slippe å gjennomføre den. Reservasjonsprestene oppfordres likevel til å henvise transpersoner til menigheter og prester som har slike tilbud.

«Viktig»

I fjor sommer ble det i Norge innført en lov som gjorde at transpersoner kunne skifte juridisk kjønn kun basert på egenopplevelse. 655 personer har sendt inn søknad det året loven har vært virksom.

Gard Realf Sandaker-Nielsen, leder for Åpen folkekirke og Oslo bispedømmeråd synes det er veldig flott at Church of England så tydelig anerkjenner transpersoner og deres liv.

– Dette er også noe vi trenger å gjøre i Den norske kirke. Med vigselsvedtaket i januar har vi kommet et langt steg videre, samtidig som det fortsatt er et stykke til at alle opplever seg som fullverdige medlemmer av kirken. Vedtaket til den anglikanske kirken i England kan være viktig for at transpersoner fullt ut skal bli anerkjent og integrert i menighetene, skriver han i en tekstmelding.

– Mener du Den norsk kirke bør innføre tilsvarende liturgier og ordninger som Church of England?

– Det litt for tidlig å si hva og hvordan vi bør gjøre det i Den norske kirke. Det blir spennende å se hvordan de konkret vil gjøre dette i England, fortsetter han.

LES OGSÅ: 655 ville skifte kjønn i folkeregisteret

– Henger etter

Jeanette John Solstad Remø er en av personene som har benyttet muligheten til å skifte juridisk kjønn det siste året. Hun er nestleder i Forbundet for transpersoner og har aldri opplevd «at anerkjennelse i form av liturgi har vært diskutert i det norske transmiljøet».

– For min egen del opplever jeg at kirken anerkjenner meg som den jeg er, uttaler hun.

Remø mener at Church of England ikke har gjennomgått den samme positivt inkluderende prosessen når det gjelder LHBTI-befolkningen som Den norske kirke har hatt de siste årene.

Lovverket for kjønnsbytte i Storbritannia er strengere enn i Norge. Her må transpersoner som ønsker å bytte juridisk kjønn få godkjenning av en komité. Komiteen tar stilling til om kjønnsskiftet er ekte, blant annet basert på om vedkommende har gjennomgått medisinsk behandling. I Norge har også transpersoner diskrimineringsvern.

– Dette kan selvsagt være grunnen til at C of E også henger etter, mener hun.

Church of England vier heller ikke likekjønnede.

«Uetisk»

Dagen før transperson-vedtaket tok Church of England også avstand fra omvendelsesterapi for homofile. I en uttalelse som ble vedtatt lørdag kaller de «helbredelse» av homofile for «uetisk», «potensielt skadelig» og at det ikke «passer i en moderne verden».

– Jo før praksisen med å omvende homofile er bannlyst, jo raskere kan jeg få sove om natten, sa erkebiskopen av York, Dr John Sentamu.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter