Nyheter

Muslimsk stor-oppgjør med ekstremisme

– Vi er vårt ansvar bevisst og tar et kategorisk oppgjør med ekstremisme i islams navn, sier leder for norsk-muslimsk ungdomsorganisasjon. Nå samler han 500 muslimske ungdommer fra hele Europa til «deradikaliserings-seminar».

– Vi er nødt til å ta et kollektivt, kategorisk oppgjør med ekstremisme begått i islams navn. Vi muslimer har hittil vært flinke til å si at vi tar avstand fra vold og terror, men sannheten er at den muslimske troen, nå mer enn noen gang, perverteres og svartmales.

Det forteller norsk-muslimske Hamza Ansari til Vårt Land. Han er styremedlem i den muslimske ungdomsorganisasjonen Minhaj Ungdom, som har 300 medlemmer fordelt på avdelinger i Oslo, Stavanger, Drammen og Skedsmo.

I august inviterer organisasjonen muslimsk ungdom fra hele Europa til et såkalt «deradikaliserings-seminar» i Sarpsborg.

Det er plass til 500 deltakere på konferansen. Ifølge Ansari er de allerede overbooket. 200 norsk-muslimske ungdommer, og 300 muslimske ungdommer fra Danmark, Frankrike, Tyskland, Spania og Hellas har allerede registrert seg.

LES OGSÅ: Vil etablere feministmoské i Oslo

Teologi. Hensikten med konferansen er å utdanne ungdommene til «fredsmeklere» som kan brukes aktivt i kampen mot ekstremisme. Ansari forklarer at visjonen til Minhaj Ungdom går langt utover «å holde en tale til ungdommen og gå hjem.» Konferansen vil tilby foredrag og workshops som skal utruste ungdommen med teologiske og metodiske verktøy for å få innpass i radikale miljøer og ta til motmæle mot muslimer med ekstreme holdninger.

– Vårt mandat som muslimsk organisasjon er å presentere et teologisk alternativ til de som rettferdiggjør vold i islams navn. Ekstremister vil ikke lytte til oss med mindre det vi sier har teologisk substans som er begrunnet i koranlitteraturen. Det er først da vi får troverdighet og kan ødelegge deres teologiske fundament, sier Ansari.

– Hvilke teologiske alternativer står dere for?

– Vår organisasjon har blant annet oversatt fatwaen mot ekstremisme og selvmordsbombing til norsk. Vi skal drive en verdikamp i egne rekker, sier ungdomslederen.

Ansvar. Det er første gang så mange muslimske ungdommer møtes i Norge for å samarbeide om avradikalisering. Ansari understreker at han ikke har merket noe til økende ekstremisme blant medlemmene i Minhaj ungdom.

– Men det betyr ikke at det ikke finnes der ute. Derfor må muslimer og moskeer være sitt ansvar bevisst, og samarbeide med andre samfunnsinstitusjoner i kampen mot ekstremisme.

– Opplever muslimsk ungdom et press fra samfunnet om å ta ansvar for islamistisk vold?

– Vi holder ikke denne konferansen fordi vi føler oss presset til det. Samtidig må jeg understreke at islamdebatten til tider er veldig skjev. Det virker som man vil ansvarliggjøre muslimer flest for noe enkeltindivider gjør, sier Ansari.

LES OGSÅ: Muslimsk ungdom blir mer tolerante

– Gi ungdommen rom. Deradikaliserings-seminaret til Minhaj Ungdom er nytt i norsk sammenheng, men det er ikke nytt at muslimsk ungdom engasjerer seg i samfunnsdebatten, forklarer Christine M. Jacobsen. Hun er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen og forsker på norsk-muslimsk ungdom.

– Tidligere har ungdom debattert andre sider ved islam som oppfattes som problematisk i det norske samfunnet, som tvangsekteskap og omskjæring. Nå er det ekstremisme som preger den offentlige debatten, og da oppleves det som ekstra viktig å snakke om, sier hun.

Hun syns det er interessant at norsk-muslimsk ungdom nå tar initiativ til å debattere hvordan man skal forholde seg til radikalisering.

– Det er uenigheter innad i miljøet om hvordan man bør møte problemene rundt ekstremisme, uten å forsterke de negative stereotypiene samfunnet har av islam,.

Nå håper hun det norske samfunnet gir ungdommen plass til å ta debatten:

– Vi får håpe offentligheten gir dem rom til å ta et internt oppgjør uten at de blir presset til å posisjonere seg. Dette er sensitiv tematikk.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter