Nyheter

Triste tilstander før kampstart

ANALYSE: Akkurat nå har KrF kurs mot tidenes valgkatastrofe. Mens KrF-topper opptrer med sommerlig ro, kan det snart være full krisedugnad.

Bilde 1 av 2

Egentlig er det ganske sommerstille på Norstats ferske gallup for Vårt Land. Partienes bevegelser er halvårets minste, men for KrF varsler likevel en tilbakegang på 0,1 prosentpoeng drama.

Med 4,1 prosent oppnår nemlig partiet sitt laveste nivå siden juni 2014. To måneder før valget er de i praksis et sperregrenseparti. I pressen er det oppslag på oppslag om Venstres kamp mot sperregrensen. Men en krise kan også være under oppseiling for KrF.

Flere byråer har de to siste månedene målt KrF under sperregrensen. Men enkelte ferske fylkesmålinger i Midt-Norge viser nå større gap mellom dagens KrF-nivå og forrige valg enn tilsvarende situasjon for krisepartiet Venstre. For KrF kan slikt være et dystert forvarsel.

LES MER: KrF i kamp mot sperregrensen 

Dystert

Hos Norstat begynte KrFs ferd fra 5-prosentsparti til lavt firetall akkurat for ett år siden. Bare tre ganger de siste 12 månedene har KrF vært over 4,5 prosent.

KrF har ikke hatt en så svak sammenhengende periode siden de siste månedene i Dagfinn Høybråtens ledertid. Kurven pekte oppover da Knut Arild Hareide overtok våren 2011, men nå er altså KrF tilbake på bunnen.

Dramatikken for partiet ligger i at tiden frem til et helt avgjørende stortingsvalg er så kort – og muligheten for forebyggende tiltak er begrenset. KrFs verste valg var i 2009 – med 5,5 prosent. Årets kan bli en valgkatastrofe hvis KrF ikke makter å mobilisere.

LES OGSÅ: Siv Jensen går mot Frps omskjæringsforbud

Venstre-bedring

Samarbeidsmakker Venstre har alt «satt krisestab» og i pressen forteller overskrifter om at strategien er lagt om: Partiet vil mobilisere på å være Erna Solbergs viktigste nøkkelparti for å sikre nye fire år med borgerlig regjering. Denne måneden går Venstre litt frem, men 3,4 prosent er ennå godt under sperregrensen.

Selv om bakgrunnsmaterialet er usikkert, viser tallene at nettopp tilsig fra Høyre og Frp løfter Venstre litt. Til gjengjeld øker lekkasjen til Ap. Men tiden på 2-tallet kan være over.

LES OGSÅ: Analyse: Borgerlig kamp splitter

Borgerlig tap

Tallene som Norstat hentet inn på tampen av juni, er trolig den siste nasjonale målingen i pressen før august. Da er valgkampen i gang. Alle endringene er innenfor feilmarginer. Den største endringen er ikke høyere enn ett prosentpoeng.

Høyre øker med 0,6 prosentpoeng – Frp synker tilsvarende. Foran valgkampen ligger de to blå i sum 4,6 prosentpoeng under resultatet i 2013. Men samlet har de løftet seg med over to prosent siden i vinter.

SV sikrer

Et borgerlig flertall er likevel langt unna. De fire samarbeidspartiene mangler seks mandater. Selv om Venstre hadde landet like over sperregrensen, ville heller ikke det skaffet nok utjevningsmandater til borgerlig seier.

Et rødgrønt alternativ av Ap, Sp og SV får akkurat 85 mandater – nok til regjeringsskifte. Dersom SV byttes ut med KrF, ville ikke denne blokken hatt flertall. Når KrF krymper, blir også nøkkelrollen borte.

Foran valginnspurten ligger Ap på nivå med forrige valg og hanker inn 30,6 prosent. SV går nesten prosenten frem til en oppslutning på 4,3. Det skyldes velgere SV stjeler fra Ap. SV–konkurrent Rødt synker, men ville fått ett mandat.

LES OGSÅ: Venstre med blå spurt før valget

Grønn revansj

Igjen er det Senterpartiet som flytter velgere til et rødgrønt flertall. Men denne gang er Sp månedens taper med en tilbakegang på 0,8 prosentpoeng. I råtall er Sp fortsatt større enn Frp.

Månedens gallupvinner er Miljøpartiet De Grønne (MDG), som med 3,9 prosentpoeng igjen er med i kampen om utjevningsmandater. På denne målingen ville de fått hele fire enkeltrepresentanter, selv om de er under sperregrensen. Velgere hentes blant usikre, fra Ap, SV og Venstre – akkurat som da de sist var i vekst før et valg.

###
Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter