– Hva gjør deg til en god biskop for Oslo?
– Jeg har lang ledererfaring og et brennende engasjement for kirken. Jeg tenker stort om det å være menighet og vil gjerne være med og tenke nytt om hvordan vi kan være kirke – i denne byens mangfold.
– I hvilke saker mener du kirken skal ha en tydelig stemme?
– Den viktigste saken er å formidle evangeliet om Jesus Kristus. Med så mange utfordringer rundt inkludering og fattigdom må også kirken gjøre sitt for at bispedømmet blir et godt sted å være.
– I vårt bispedømme er det ellers store forskjeller og mennesker som faller utenfor. Kirken er her for å inkludere dem.
– Hvilken konkret sak vil du gi din stemme til?
– Jeg vil, sammen med ledere fra andre tros og livsynssamfunn arbeide for en livssynsåpen by der tro og religion er en del av det offentlige rom. Jeg vil dessuten bidra til at folkekirken i langt større grad kan være en kirke for kristne med annen kulturell bakgrunn enn det etnisk norske. Det vil berike og utvikle vår kirke.
– En ferdig utdannet teolog er samboer og vil at du skal vigsle han/henne – hva gjør du?
– Jeg vil ta i mot alle som kommer for å la seg ordinere. Jeg vil lytte og ta på alvor livssituasjonen han eller hun er i. Men jeg støtter ellers det som biskopene har landet på – at ordinasjon skjer når vedkommende er gift.
– Vier du likekjønnede?
– Nei.
– Du har sagt at «likekjønnede par er velkommen i alle våre kirker». Hvor vanskelig var det å svare det når du er imot likekjønnet ekteskap?
– For meg handler det ikke om følelser. Jeg mener det er viktig for kirken at folk med ulik overbevisning i dette spørsmålet finner sin plass i kirken. Derfor støtter jeg Kirkemøtets vedtak om to likestilte syn i Den Norske kirke. Det er derfor også viktig at alle som kommer for å bli viet, blir tatt i mot på en god måte.
– En prest nekter å ha tilsyn av deg på grunn av ditt standpunkt om likekjønnet vigsel – hva gjør du?
– I dialog vil jeg bruke god tid og se om vi finner fram til en forståelse. Det er ikke åpnet opp for alternativ tilsyn, så vi er begge forpliktet til å finne fram til en løsning. Jeg har sagt ja til å ordinere de som lever i et likekjønnet ekteskap.
– Hvorfor?
– For meg er det en konsekvens av Kirkemøtets vedtak om å ha to likestilte syn på dette spørsmålet i kirken.
– Hvem og hva har betydd mest for deg personlig i din vei til bevisst kristen tro?
– Jeg hadde et godt ungdomsliv på bedehuset Betania i uken og i Arna kirke søndag formiddag. På bedehuset og Laget fikk jeg være leder. Jeg møtte mennesker som så meg og tok meg på alvor. Det har preget meg. Også tiden i Laget har preget meg enormt, og jeg har fremdeles et stort engasjement for unge.
Som kirke kan vi forstå andre som tror, og det gir oss et spesielt ansvar for dialog, både mellom ledere og naboer.
– En prest blir anklaget for grenseoverskridende atferd mot en konfirmant – hva gjør du?
– Det er en alvorlig sak. Som leder har jeg ansvar for at det blir tatt tak i umiddelbart og vil snakke med prosten som er prestens leder. Vi har ansvar både for konfirmanten og presten. Hva som blir konsekvensen avgjøres av hvor alvorlig det er. Ved mistanke om overgrep må politiet kobles inn.
– Hvor ofte opplever du noe uforklarlig, noe som du vil kalle Guds under?
– Jeg er nøktern, men ser at det skjer ting jeg ikke kan forklare. Flere ganger har jeg opplevd at konfirmanter som har sagt at tro ikke betyr noe, går først til nattverd. Det vil jeg kalle et under. En gang i Danmark kjørte jeg og familien min oss virkelig bort; dette var før GPS-ens tid. Da ba vi en stille bønn. Plutselig blinket en bil bak. Føreren sa «Jeg ser at dere har kjørt dere bort. Følg meg». Der og da opplevde vi det som at en engel hjalp oss.
– Hvilke utganger har livet?
– Jeg forstår Bibelen slik at den beskriver to utganger av livet. En evighet med og uten Gud. Hva dette betyr, vet jeg ikke, men jeg stoler på en barmhjertig og nådig Gud slik han møter oss i Jesus.
– Er du det konservative alibiet blant bispekandidatene?
– Det må Oslo bispedømmeråd svare på. Jeg har aldri vært fortrolig med «konservativ»-merkelappen. Jeg vil være en brobygger mellom ulike miljøer og tradisjoner i kirken. Vi trenger alle med om vi skal lykkes som kirke.
– Du er styreleder i Willow Creek Norge. Hvorfor har du som prest engasjert deg i et arbeid som henter inspirasjon fra en evangelikal, amerikansk menighet?
– Det gir meg impulser til det å være en åndelig og strategisk leder. Det gir meg også del i en lidenskap for kirken gjennom det som Bill Hybels, pastoren i Willow Creek, har sagt: «Den lokale menighet er verdens håp fordi Gud møter mennesker der.
– I seks år har du vært prest i en flerreligiøs bydel i Oslo, men hva er viktig for deg om du blir biskop i Norges mest flerreligiøse by?
– Som kirke må vi være frimodig på å formidle evangeliet om Jesus. Samtidig ser jeg hvor viktig dialog er. I Groruddalen er det en økende tendens til «de» og «vi», og skillelinjene kan ofte være koblet til religion. Som kirke kan vi forstå andre som tror, og det gir oss et spesielt ansvar for dialog, både mellom ledere og naboer. Slik bidrar vi også til å unngå radikalisering.
De nominerte:
I dag: Kåre Rune Hauge
Sturla Stålsett Anne-May Grasaas Marit Halvorsen Hougsnæs Kari Veiteberg
LES OGSÅ:
• En av disse blir biskop i Oslo