Nyheter

Færre flyktninger, doblet dødsrisiko

Asylstrømmen til Norge er nå den laveste på 20 år. Samtidig dør flyktninger i hopetall i Middelhavet – knapt synlig i nyhetene.

Drøyt 900 regulære asylsøkere til Norge så langt i år er laveste nivå siden 1997. Også resten av Europa opplever synkende asyltall, hovedsakelig fordi færre klarer å ta seg over Middelhavet.

Overfarten er imidlertid blitt langt farligere for de som prøver å ta seg sjøveien mot Europa:

• I årets fem første måneder kom det 71.000 migranter til Europa over Middelhavet. Rundt 1.700 mistet livet.

• I tilsvarende periode i fjor kom det hele 206.000 migranter til Europa over Middelhavet. Rundt 2.500 mistet livet.

• Med andre ord er dødsrisikoen for denne typen flyktninger og asylsøkere blitt doblet i løpet av det siste året.

Skrøpelige båter

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen er bekymret over den økte dødsrisikoen:

– Forholdsvis flere av flyktningene tar nå den mye farligere sjøveien fra Libya til Italia. Mange betaler menneskesmuglere som overlaster kinesiske gummibåter av elendig kvalitet, sier Nesse.

Hovedgrunne til nedgangen i flyktninger over Middelhavet, er at den mindre farlige ruten fra Tyrkia til Hellas nærmest ble stengt som følge av flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia. Avtalen trådte i kraft 20. mars i fjor og innebærer at migranter og flyktninger som ankommer Hellas skal sendes tilbake til Tyrkia, mens EU skal ta imot syriske kvoteflyktninger fra leire i Tyrkia.

LES MER: Asylkroner til bistand

Reddet 34.000

Det norske skipet Siem Pilot har i løpet av to år plukket opp mer enn 34.000 mennesker i Middelhavet, hvorav 99 døde. Nå er den avløst av Fosnavåg-registrerte OIympic Commander i Frontex-aksjonen Triton.

I helgen plukket den italienske kystvakten opp åtte lik i sjøen, mens minst 52 var fryktet savnet fra skrøpelige småbåter. Bare lørdag og søndag ble flere en 2.500 mennesker berget i redningssøk koordinert av den italienske kystvakten, ifølge UNHCR.

Sist uke ble 44 migranter funnet døde på flukt mot Libya gjennom ørkenen i Niger. Ingen har statistikk på antallet omkomne migranter i afrikanske ørkenstrøk, men mørketallene antas å være enorme.

Få kommer. Samtidig tynnes strømmen av asylsøkere til Norge:

• Mens det de fem første månedene i 2009 kom over 6.600 asylsøkere hit, er tilsvarende tall for årets fem første måneder så vidt over 900.

• Dermed er tilstrømningen av asylsøkere i år knapt en fjerdedel av gjennomsnittet i de åtte årene fra 2008 til og med 2015.

• I tillegg er det i år kommet drøye 1.000 asylsøkere fra flyktningleirer i Hellas og Italia. Norge har forpliktet seg til å ta imot 1.500 asylsøkere derfra innen utgangen av 2017, som følge av avtalen med EUs relokaliseringsprogram.

LES MER: Positive til flyktninger

Ute av sinn

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) anslår ifølge P4 at maksimalt 3.500 asylsøkere vil komme hit i løpet av året. Også det er et historisk lavt tall.

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen tror den lave oppmerksomheten om de daglige tragediene i Middelhavet, har sammenheng med lavere flyktningpress på Norge og Europa.

– Den europeiske flyktningsituasjonen synes litt «ute av øye, ute av sinn». I Flyktninghjelpen mener vi at Norge og resten av Europa bør ta mer av byrden og større ansvar for de millioner av flyktinger som nå befinner seg i tildels svært vanskelige kår i Europas randsone, sier Nesse.

Tyrkia og Libya

Størst er trykket i Tyrkia, der det befinner seg rundt 3,3 millioner flyktninger. Mange av dem er stanset på ferden mot Europa som følge av flyktningavtalen EU har inngått med president Recep Tayyip Erdogans regjering. Tyrkia har ikke kapasitet til å gi verken tilstrekkelig skolegang, helsehjelp eller arbeidsmuligheter.

I Libya, der regjeringen bare kontrollerer deler av landet, er forholdene for rundt én million flyktninger enda verre. Det er avdekket massive overgrep, inklusive regelrett menneskehandel.

– I Libya finnes et ekstremt stort marked knyttet illegal menneskesmugling, og det er utallige rapporter om seksuelle overgrep. På Sicilia møtte jeg mennesker om var blitt internert i månedsvis under de mest elendige forhold i Libya, inklusive å bli banket opp av politiet, sier Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

LES MER: Hjelper ofre for menneskehandel

Punkterer myte

En rapport fra Universitetet i London avviser påstander om at flere flyktninger fristes til å prøve seg over Middelhavet, fordi de vet at det er mange frivillige redingspatruljer der.

Forfatter av rapporten Blaming the Rescuers, Lorenzo Pezzano, sier til The Independent at det ikke finnes noen bevis som støtter påstanden om at frivillige redningsarbeidere er en «pull-faktor» som gjør at flere risikerer den livsfarlige overfarten.

Pezzano mener at de som argumenterer slik, bevisst overser at den forverrede økonomiske og politiske krisen i flere regioner i Afrika skaper økt migrasjon, og han legger til:

– Volden mot migranter i Libya er så ekstrem at de forsøker å krysse havet enten det nå finnes eller ikke finnes redningsstyrker der.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter