Nyheter

Ny muslimsk fellesorganisasjon etablert

Moskeer og muslimske organisasjoner som er misfornøyde med Islamsk Råd Norge og Methab Afsar (bildet) har nå dannet en ny dialog-organisasjon.

Mandag denne uken ble en ny, muslimsk fellesorganisasjon stiftet. Formålet er å arbeide med religionsdialog. Den er ikke offisiell før den er registrert i Brønnøysundregistrene.

Ut fra det Vårt Land kjenner til er stifterne personer som har hatt tilknytning til Islamsk Råd Norge (IRN). De representerer ulike organisasjoner og moskeer.

LES OGSÅ: Muslimske organisasjoner med halvparten av medlemsmassen i Islamsk Råd vil starte en ny fellesorganisasjon

Går ut?

I mer enn et år har det vært kjent at rådsmedlemmer har kritisert måten IRN er blitt ledet på. Kritikken har vært spesielt rettet mot generalsekretær Methab Afsar, blant annet med påstander om at han har en autoritær lederstil.

Flere moskeer og organisasjoner, som til sammen representerer opp mot halve 35.000 grasrotmedlemmer, har i vår snakket om å melde seg ut av IRN. Det tilsvarer nesten halvparten av den totale medlemsmassen som IRN representerer.

LES OGSÅ: – Politisk nikab-ansettelse

Dialogfokus

Etter det Vårt Land erfarer vil den nye organisasjonen ikke være en konkurrent til IRN på alle av paraplyorganisasjonens arbeidsområder. I stedet vil man konsentrere seg om å være aktive i religionsdialogen. Dette er en sentral oppgave for IRN, men flere har uttalt at IRNs dialogarbeid under generalsekretær Afsars ledelse har sviktet.

Tidlig i mars ansatte IRN en medarbeider som bærer det heldekkende plagget nikab. Også det ble organisasjonen kritisert for, blant annet av flere rådsmedlemmer. I et intervju med Vårt Land 30. mars sa Basim Ghozlan at planene med en alternativ organisasjon startet før nikab-bråket, men nikab-saken ser ut til å ha framskyndet planene om å lage en alternativ organisasjon til IRN.

LES OGSÅ: Forutså nikab-bråket

Nikaben

Da kulturminister Linda Hofstad Helleland tidligere i vår ba om en skriftlig redegjørelse om hva IRN faktisk bidrar med i religionsdialogen, valgte Methab Afsar og styreleder Zaeem Shaukat å vektlegger dette: integrere muslimer, holde norsk-kurs for imamer, drive hjelpetjenesten «Trygg muslim» for muslimer som har blitt trakassert, og arbeide blant unge muslimer.

Derimot skrev de lite om hva IRN bidrar i religionsdialogen.

Også dialogen med Den norske kirke ble det krøll på, da de deltok på en felles tur til Midtøsten i 2013. Senere har generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, kritisert IRN for nikab-ansettelsen.

– Har de vurdert hvilken effekt slikt har på dialogen mot storsamfunnet? spurte hun på et møte i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).

LES OGSÅ: Mehtab Afsar, mannen de elsker å hate

Trenger muslimer

STL er den store interesseorganisasjonen for tros- og livssynssamfunn i Norge, og er en pådriver for dialogarbeidet. Leder Ingrid Rosendorf Joys vet foreløpig lite om den nye organisasjonen

– Hvordan ser du på at to muslimske fellesorganisasjoner som arbeider med samme formål eventuelt er med i STL?

– Vi har vært stolt av at IRN rommer de fleste muslimer. Om det dannes to organisasjoner, forholder vi oss til det. Vi ønsker alle dialoginitiativ velkommen. Det viktigste er at muslimene har gode representanter og tar del i vårt anliggende med å drive dialog og samfunnsutvikling. Nå det nå formes en ny tros- og livssynspolitikk, trenger vi den store gruppen av muslimer med i det arbeidet, sier hun.

LES OGSÅ: Stanser ikke halal-samarbeidet med Islamsk Råd Norge

Nok dialog til alle

– Hva betyr to muslimske organisasjoner for religionsdialogen?

– Det er mer enn nok av dialogutfordringer for oss alle sammen. Jeg tror ikke vi skal overdramatisere dette, sier Ingrid Rosendorf Joys.

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd var ikke villig til å bli intervjuet av Vårt Land i går.

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter