Nyheter

Flyktningleir får all energi fra solen

For første gang drives en flyktningleir utelukkende av solenergi. Bak den grønne storsatsingen står møbelgiganten Ikea, som også leverer flatpakkede flyktningboliger.

Asraq-leiren i en ørken i det nordlige Jordan huser 20.000 flyktninger fra det krigsherjede nabolandet Syria. Under svært krevende klimatiske forhold, med varme sommere og kalde vintre, har flyktningene i over to og et halvt år måttet leve med sporadisk tilgang på elektrisitet.

Nå er livet blitt noe lysere for flyktningene. Nylig ble et stort solcelleanlegg til en prislapp på over 80 millioner kroner satt i drift, finansiert av den svenske møbelgiganten Ikeas humanitære stiftelse.

LES MER: Flyktninger tok mye av bistanden

Samarbeid med UNHCR

I samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har Ikea-bidraget gjort det mulig for hver flyktningfamilie å koble til et kjøleskap, et TV, en vifte og belysning.

– Verdens første solcellepanelanlegg i en flyktningleir signaliserer et paradigmeskifte for hvordan humanitær sektor støtter fordrevne mennesker, sier direktør Per Heggenes i Ikea Foundation.

Tilgangen til fornybar energi gjør at flyktningene også får ladet sine mobiltelefoner, som er avgjørende for holde kontakt med slekt og venner som er spredd i ulike land.

LES MER: Annenhver flyktning uten arbeid

Miljøvennlig

– Dette er riktig tenkt av Ikea. Alt som kan gjøres for å skaffe sikker tilgang til fornybar energi er veldig viktig, sier seksjonsleder Martin Suvatne i Flyktninghjelpen.

Han påpeker at etablering av store leire for flyktninger som følge av konflikter og katastrofer, gjerne skjer i ubebygde strøk uten tilgang til utbygd infrastruktur som vann, kloakk og elektrisitet. Hvis flyktningene blir henvist til å samle ved for å koke mat, vil det skape miljøproblemer og ofte også konflikt med lokalsamfunnet.

– Fornybar energi gjennom solcellepaneler er et veldig mye bedre alternativ enn vedfyring og bruk av forurensende dieselgeneratorer. Det blir også langt billigere, sier Suvatne.

LES MER: Blir ikke landets mest miljøvennlige kirke

Flatpakket bolig

Ikea er kjent for sine flatpakkede møbler, og tenker litt i samme baner når de bruker litt av sitt overskudd til å hjelpe noen av verdens mest utsatte mennesker. I samarbeid med UNHCR har de utviklet et «flyktninghus» – flatpakket selvsagt – som et mer komfortabelt og robust alternativ til telt.

Ikeas flatpakkede flyktninghjem har fått flere utmerkelser. På nyåret ble det tildelt årets designpris av London’s Design Museum, og et eksemplar av det 18 kvadratmeter kompakte «huset» har fått fast plass i utstillingen til Museum of Modern Art i New York.

Men tross prisbelønnet design har UNHCR så langt bare fått tatt i bruk rundt 6.000 av 15.000 Ikea-hus. En grunn er at de har vist seg å ikke tilfredsstille alle normer for brannsikkerhet. Nå er Ikea i gang med en omfattende redesign som skal gi både bedre ventilasjon og god brannsikring.

LES MER: Margaret Atwood til kamp for klima

Bare et supplement

Martin Suvatne i Flyktninghjelpen mener flatpakkede flyktningboliger er et teknologisk godt produkt, men kun som et lite supplement.

– I kriser er oftest telt best i første fase. De koster rundt 500 dollar med produksjon og frakt, er lette å transportere og settes raskt opp. Ulempen er at de knapt varer et år, sier Suvatne.

Den flatpakkede løsningen har bedre bokvalitet og varer mye lenger enn et telt, men er to-tre ganger dyrere.

– Bygg lokalt

– Etter den akutte fasen bør det heller bygges enkle flyktningboliger med lokale materialer og arbeidskraft. Bidrag til den lokale økonomien er viktig for at flyktninger skal bli akseptert av befolkningen der, sier Suvatne.

Han understreker at en flyktningleir skal være midlertidig. Målet er at flyktningene så raskt som mulig skal kunne returnere hjem, eventuelt bli integrert lokalt. Kun for et fåtall er det snakk om opphold i andre land.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter