Nyheter

Kristne ber mot muslimfrykt

I 30 dager skal kristne over hele verden be for muslimer under ramadan. – Mange kjenner på en frykt mot muslimer. Den håper vi å bli kvitt, sier talsmann Andreas Nordli.

– En kjent sak at det finnes grums mot muslimer og islam blant noen grupper av konservative kristne, sier religionsviter Ingrid Vik.

Når muslimer starter fastemåneden ramadan på lørdag, går samtidig millioner av kristne verden over i bønn for dem. Den internasjonale, tverrkirkelige aksjonen 30 dagers bønn for verdens muslimer har et todelt mål:

– Vi ønsker selvfølgelig at muslimene skal få treffe Jesus, men vi gjør dette vel så mye for vår egen del, sier Andreas Nordli. Han er leder i den kristne ungdomsorganisasjonen Ungdom i Oppdrag som har ansvaret for koordineringen av aksjonen i Norge.

«Det kan være utfordrende å se muslimer med et klart blikk i en tid hvor islamistiske ekstremister dominerer det globale nyhetsbildet», heter det i forordet til bønneheftet for mobiliseringen. Aksjonistene håper derfor bønnemobiliseringen vil gi «en ny forståelse av muslimer og hjelp til å forholde seg til dem på en måte som bedre reflekterer Kristi hjerte».

LES OGSÅ: Oslo-byråder stiller opp på bønneaksjon

Muslimer som terrorister

Til nå har 13 kristne nettverk og organisasjoner sluttet seg til aksjonen, blant andre Norsk Luthersk Misjonssamband, Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA) og Åpne Dører.

– Er det slik at islamfrykten gror ekstra godt i kristne miljøer, Andreas Nordli?

– Nei, men det er en realitet at frykt mot muslimer er noe som mange likevel kjenner på. Også kristne står i fare for å generalisere muslimer som terrorister, men de færreste er jo det, sier han.

Heller ikke religionsviter Ingrid Vik tror kristne er mer islamkritiske eller frykter muslimer mer enn andre grupper.

– Men det er en kjent sak at det finnes grums mot muslimer og islam blant noen grupper av konservative kristne, sier hun, og peker på at dette var en direkte årsak til at avisen Dagen i 2015 engasjerte Shoaib Sultan som gjesteskribent hos dem. Sultan er muslim og rådgiver i Antirasistisk senter. Ett år senere hadde i alt 30 abonnenter sagt opp avisen som en direkte reaksjon.

LES OGSÅ: Gjør troen offentlig i bønn for Oslo

Ikke religion, men politikk

Den kristne ukeavisen Norge IDAG er ifølge Vik et eksempel på et miljø hvor islamfrykten gror.

– De er uttalt kritiske til islam og er opptatt av å fremme et budskap om at Norges velstand er et resultat av den kristne arven. Islam mener de står i motsetning til dette, hevder hun.

– Hva kommer det av?

– Jeg tror at det kan ha med mangel på eksponering av mangfold, men også politiske preferanser. Denne gruppen legger seg mot Frp heller enn KrF, sier Vik.

– Jeg kjenner meg ikke igjen at miljøet er preget av frykt, repliserer Bjarte Ystebø, assisterende redaktør i Norge IDAG.

– Men det andre vedstår jeg meg. Jeg tror man skal anstrenge seg veldig for å bortforklare kristendommens hovedrolle i skapelsen av vår frihet og velstand. Der har den vist seg islam helt overlegen, sier Ystebø.

LES OGSÅ: Offentlig muslim-bønn provoserer

Positiv til aksjon

I likhet med Ingrid Vik opplever Shoaib Sultan at islamskepsisen er stor blant enkelte kristne grupper på høyresiden. Den norske kristenheten generelt har Sultan et annet bilde av:

– Der opplever jeg at religionsdialogen står veldig sterkt.

– Kan en bønneaksjon ha noe for seg i møte med muslimer?

– Hvis det gjør at man går bort og snakker med en muslim, så er det jo positivt. Tidligere bønneaksjoner rettet mot muslimer har først og fremst hatt som mål å få oss kristne. Dette virker som en markant forbedring og en mye mer dialogisk tilnærming.

LES OGSÅ: Kristne ba Inga Marte Thorkildsens bønn i Domkirken

Når ut til tusener

– Når dere ut til kristengruppene hvor islamgrumset er størst, Andreas Nordli i bønneaksjonen for muslimer?

– Det vet jeg ikke. Vi prøver å spre dette bredt, og har jo noen organisasjoner tilknyttet oss med et stort grasrotnettverk. Potensielt når vi derfor ut til mange tusen mennesker med bønneaksjonen, sier Nordli.

LES OGSÅ: Brukte mindre penger på misjon

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter