Nyheter

Kirkeleder ordnet forsoning

Utenriksdepartementets Afrika-veteran og Kari Hilde Hodne French fikk hjelp av kirkeleder.

I mai 2008 ble sjåføren Abedi Kasongo drept mens han jobbet for Joshua French og Tjostolv Moland i DR Kongo. Kongolesisk påtalemakt mente nordmennene var ansvarlig for drapet – og domstoler dømte dem til dødsstraff.

I januar i fjor meldte VG at enken etter Kasongo, Bibiche Olendjeke, hadde samtaler med Kari Hilde Hodne French, moren til Joshua French, i hovedstaden Kinshasa der begge oppholdt seg.

– French har lidd nok nå. Jeg ber til Gud om at han blir frisk og får reise tilbake til sitt hjemland, sa hun til VG.

Nå kan Utenriksdepartementets spesialutsending i French-saken, Arild Øyen, fortelle hva samtalene handlet om: Forsoning og erstatning.

LES MER Mor til Joshua French takker Vår Herre

Kjenner Afrika

Øyen ble pensjonist i 2014 etter en lang, diplomatisk karriere i afrikanske land; ambassadør i land som Algerie, Uganda, Rwanda, Angola – og DR Kongo. I 2015 ble han hentet inn av UD og avløste den tidligere Nato-ambassadøren Kai Eide som French-utsending.

Som ambassadør med ansvar for DR Congo ble Øyen kjent med kongolesiske ledere, kontakter som ble gull verdt. Afrika-veteranen understreker at man må kjenne kongolesisk og afrikansk historie for å skjønne French-saken.

– Det gir svært dårlige odds for to nordmenn med militær bakgrunn som blir drapsmistenkt og mistenkt for å være leiesoldater. Jeg trodde ikke dette var noen god sak, sier Øyen, da han beskrev sin reaksjon første gang han hørte om arrestasjonen av de to nordmennene som drev «sikkerhetsopplæring».

Kjenner presidenten

I Kinshasa oppdaget Arild Øyen raskt at to forhold var viktige for å få fortgang i arbeidet med å få French sendt hjem til Norge. Forsoning og erstatning.

Øyen roser bistanden han fikk fra en sentral kirkeleder i Congo, Milenge Mwenelwata, visepresident i Église du Christ au Congo (ECC) – Kristi kirke i Kongo. ECC er en sammenslutning av 62 protestantiske kirkesamfunn, og blir ofte omtalt som Den protestantiske kirke i landet.

Øyen forteller at Milenge Mwenelwata har nær kontakt med landets president, Joseph Kabila – han har viet presidenten og døpt hans barn.

Ordnet avtale

Med hjelp fra kirkelederen og ECCs advokat, fikk Øyen på plass en juridisk avtale mellom de to familiene, French og enken, som sikret enken en erstatning som i neste omgang sikret en forsoning mellom de to familiene.

– Forsoning er viktig i Kongo, sier Øyen, og forteller videre at med denne avtalen på plass, ble et stort steg mot hjemsendelse tatt.

Hvor stor erstatningen var, ønsker ikke Øyen å svare på.

Da utenriksminister Børge Brende (H) orienterte media om hjemsendelsen av French onsdag, opplyste han at et helt spesielt kirkelig nettverk hadde spilt en viktig rolle i kulissene i Kongo. Det var ECC.

– De har jobbet med å finne en løsning som alle kan akseptere, sa Brende om det kongolesiske kirkenettverket.

LES MER – Jeg har ikke funnet Gud. Gud fant meg igjen i fengselet, sa Joshua French i Min tro-intervju

Tutus brev

Advokat Hans Marius Graasvold, som har bistått Joshua French siden 2013, forteller også at kirkeledere var viktige, og at Kari Hilde Hodne French var den som etablerte kontakten med flere ledere:

– I stor grad er dette resultat av hennes innsats og hennes erfaring i å engasjere religiøse ledere. Det har spilt en avgjør rolle inn mot den politiske ledelsen i Kongo, sier advokaten.

Graasvold opplyser at også kirkeledere i andre afrikanske land har engasjert seg i French-saken:

– Desmond Tutu har sendt brev og henstilt til Kabila om å slippe French fri.

Kirkelederen og apartheidmotstanderen Tutu fikk i 1984 Nobels fredspris.

Tydelig bønn

Allerede året etter at Joshua French – og hans avdøde kamerat Tjostolv Moland – ble pågrepet og fengslet i Kongo, kom ECCs engasjementet i saken til syne. ECC ba om at dødsdommen mot de to ble opphevet:

– Dette er en sak vi engasjerer oss sterkt i, sa Bulambo Lembelembe Josué, en av to visepresidenter i ECC. Han er også en kjent menneskerettighetsforkjemper. I 2008 fikk han den norske Raftoprisen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter