Nyheter

Bønn og penger støttet French

Engasjementet fra Misjons-Norge har vært uvurderlig, ifølge advokaten. – En slik innsats er greit så lenge den ikke har et ekskluderende preg, mener Espen Ottosen.

«Ja dette er i hvertfall bønnesvar ifra Jesus og hans engler som passet på Joshua i alle de år. Vi var jo mange som ba for dette resultatet. Halleluja pris Gud vår Far og Helligånden», skriver Margareta Veastad på Facebook-siden «Joshua french support/støttegruppe» etter at Joshua French kom til Norge 17. mai.

Støttegruppe

Gruppen teller mer enn 10.000 medlemmer. Flere av dem er overbevist om at løslatelsen er et bønnesvar.

Vårt Land har ikke klart å få tak i Kari Hilde French som ifølge advokat Hans Marius Graasvold er i Israel. Søsteren Hannah ønsker ikke kontakt med mediene for tiden.

Nordmenn har ikke bare bedt, men også donert penger, blant annet gjennom støttegruppen på Facebook der kontonummeret har ligget ute.

– Uten den økonomiske støtten ville det ikke vært mulig å holde ham i live i Kongo. Der må familien eller pårørende til innsatte dekke mat, hygieniske artikler og alle nødvendige ting for å holde seg i live. Pengene har også gått til Kari Hilde Hodne French' opphold der, sier Ingjerd Ropeid Andreassen.

Hun kjenner familien og er en av administratorene i støttegruppen. I følge henne er familien «evig takknemlig» for den økonomiske støtten og forbønnen.

LES OGSÅ: «Først takke Vår Herre»

Bursdagsgave

En egen Facebook-side er opprett for å selge og kjøpe ting som kan gi inntekt til French. Her har man blant annet solgt T-skjorter, smykker og CD-er.

Da det ble oppfordret til å gi Joshua French en fødselsdagsgave, kom det inn mer enn 11.000 kroner fra 41 mennesker.

– Kristne miljø har absolutt engasjert seg gjennom bønn og donasjoner. Det har vært en uvurderlig støtte, det sier også Joshua, sier Hans Ma­ri­us Graas­vold.

– Naturlig

Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) synes det er naturlig at kristne engasjerer seg for mennesker i sårbare situasjoner. Han opplyser at Misjonssambandets representanter i Bolivia også har stilt opp og hjulpet to norske kvinner som har sittet fengslet med narkotikadom i landet.

– Kan dette handle om følelsen av samhold og slektskap mellom kristne?

– Ja, til en viss grad. Det er greit så lenge det ikke har et ekskluderende preg. Det er problematisk om kristne er uinteressert i å be for andre i en tilsvarende situasjon som ikke er koblet til et kristent miljø.

– Hva sier din erfaring: Er dette engasjementet spesielt for bedehusfolket?

– Jeg tror nok at samholdet på bedehuset fremdeles er sterkere, og fører til at folk engasjerer seg. I kirken er man mer tilskuer, sier Espen Ottosen.

LES OGSÅ: Min tro-intervju med Joshua French

Normisjon

I 2014 skrev Dagen at ledelsen i Normisjon startet en bønneaksjon for Joshua French. Svein Granerud, som inntil 2017 ledet leder Normisjon i Norge, avkrefter at de sto bak en organisert aksjon.

– Men på hjemmesiden vår gikk det ut en oppfordring til å be om at han skulle bli «omsluttet av Guds omsorg i en krevende tid». Hans slektskap til misjonærparet Britt og Olav Hodne var nok med å forsterke engasjementet.

Det første Kari Hilde French gjorde da sønnen og Tjostolv Moland ble arrestert i 2009, var å kontakte forbedere over hele verden, ifølge Dagen. Bestefaren til Norges mest berømte fange i utlandet er nemlig også barnebarn til noen av Norges mest berømte misjonærer, Britt og Olav Hodne.

Usortert bønn

Svein Granerud avviser at bønneoppfordringen fra ledere i Normisjon kom fordi Hodne var deres misjonær.

– Vi ber ikke bare for folk vi kjenner.

– Ville dere bedt like mye for en annen dødsdømt nordmann i et utenlandsk fengsel?

– Kanskje ikke, men det burde ikke vært noen forskjell. Jeg skjønner spørsmålet, og eldre misjonsvenner som har en relasjon til Hodne-familien har nok blitt enda mer berørt enn andre, sier Granerud, som selv har bedt for Joshua French.

– Jeg har bedt for ham i en vanskelig situasjon, uten at det betyr at jeg har tatt stilling til om han er skyldig eller ikke.

LES OGSÅ: Frykter for sønnens liv

Bønnekraft

– Jeg tror på den kraften som ligger i bønn. Bibelens oppfordring er at vi skal be både for venner og fiender. Men jeg tror heller ikke han har gjort det han er dømt for, sier Ingjerd Ropeid Andreassen.

– Åtte år er lang tid å vente på bønnesvar?

– Vi skulle gjerne hatt ham hjem tidligere. Jeg skal være forsiktig med å si hva som er bønnesvar og ikke, men jeg har ikke problem å se at løslatelsen er et svar. Gud kan bruke både ministre, diplomater og presidenter for å påvirke ledere, mener Ropeid Andreassen.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter