Nyheter

Avfeier omskjæringsrefs

Frp refset Tom Sverre Tomren for å bruke dem som argument mot forslag om omskjæringsforbud. – De tar mannen, ikke ballen, svarer MDG-politikeren, som har fått hatmeldinger.

– Normalt ville jeg sett det som uproblematisk at Fremskrittspartiet freser mot ting som jeg sier, men her skjer det på feil grunnlag og det tar oppmerksomheten bort fra saken, sier prest og fylkespolitiker for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Hordaland, Tom Sverre Tomren til Vårt Land.

Fredag kritiserte Fremskrittspartiets helsepolitiske talskvinne, Kari Kjønaas Kjos, ham for å bruke Frp som argument mot et forslag om omskjæringsforbud.

LES OGSÅ: Frp refser MDG-politiker

Strid i MDG

Ettermiddagen før hadde Vårt Land meldt at et forslag om 16-årsgrense på omskjæring av gutter ble trukket av forslagsstillerne før MDG sitt landsmøte på Lillehammer denne helgen. Samme morgen hadde Vårt Land skrevet om en opphetet omskjæringsstrid i partiet.

Blant motstanderne av forslaget var Tomren, som hadde truet med å slutte i MDG dersom forslaget ble vedtatt. Han fryktet at en aldersgrense ville ramme jøder hardt, som er påbudt å omskjære guttebarn når de er åtte dager gamle.

– Vi ønsker ikke å stå på samme side som Frp i denne debatten, sa Tomren.

Han siktet til at Frps landsmøte helgen før gikk inn for et omskjæringsforbud, til reaksjoner fra inn- og utland.

– Det blir useriøst å begrunne motstand mot et forslag med at Frp har samme politikk. De må jo stå opp for det de tror på, kvitterte Kjos overfor Vårt Land.

LES OGSÅ: MDG kutter forslag om omskjæringsforbud

Mannen, ikke ballen

Vårt Land er kjent med at Tomren har fått hatmeldinger etter uttalelsen. Nå avfeier han kritikken og kaller det en politisk finte fra Frps side.

– Om Kari Kjønaas Kjos leste hva jeg sa i sin helhet, og ikke bare ingressen, ville hun se at jeg begrunnet standpunktet mitt med at omskjæringsforbud av typen som ligner det Frp har vedtatt vil ramme den jødiske minoriteten. Det vil gjøre det vanskelig for jødiske par å føde i Norge. Jeg klarer derfor ikke å ta Frp sin fremstilling av seg selv som fornærmede part helt på alvor, skriver han i en melding til Vårt Land.

HÅVARD NYHUS: «Omskjæringsdebatten og Sterri-saken har dypest sett det samme problemet. Debattantene snakker forbi hverandre»

Forslaget om aldersgrense for omskjæring var anbefalt av et flertall i sentralstyret til MDG. Men da Vårt Land skrev om den interne striden på torsdag, ble det klart at partiet stortingsrepresentant Rasmus Hansson, hadde snudd i saken og nå ville stemme mot forslaget.

– Hovedproblemet med at Frp går etter meg, og ikke ballen, er at de tar oppmerksomheten bort fra sakens innhold. Jeg forstår ganske enkelt ikke at Frps landsmøte kunne gjøre et vedtak som gjør det svært vanskelig å være jøde i Norge om det skulle fått flertall på stortinget. Jeg vil heller høre hva Kari Kjønaas Kjos tenker om jødenes reaksjon på saken, sier Tomren.

LES OGSÅ: Full omskjæringsstrid i MDG

Barnets beste

Kari Kjønaas Kjos svarer slik på Tomrens kritikk:

– Jeg konstaterer at MDG har flyttet fokuset bort fra barns rettigheter og over på voksne menneskers tro. Frp var klar over at vedtaket ville være vanskelig for jødene. Vi står ofte i dilemmaer hvor det som er best for en part, vil være en ulempe for en annen part. I slike saker teller alltid barna tyngst, også i denne saken, skriver stortingsrepresentanten i en tekstmelding til Vårt Land.

Lokalpolitikerne som stod bak MDG-forslaget, med Kristin Antun fra Akershus i spissen, sier de trakk det for å gi bedre tid til dialog i partiet og for ikke å ta oppmerksomhet fra hovedsakene i et valgår. De ventes å fremme et nytt resolusjonsforslag neste år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter