Nyheter

Flest biskoper vil ha Finnset

Herborg Oline Finnset er mest ønsket som ny kollega av biskopene i Den norske kirke.

Sju av de tolv biskopene har prosten i Strinda som sitt førstevalg til den ledige bispejobben i Nidaros. De fem andre biskopene hadde Finnset som nummer to på sin prioriteringsliste.

Domprost Ragnhild Jepsen er den foretrukne bispekandidaten for fire av biskopene. Hun oppnådde sju andrestemmer og én tredjestemme fra biskopene.

Den tredje kandidaten som biskopene har vurdert, prost Nils Åge Aune i Sør-Innherad, fikk én førstestemme, null andrestemmer og elleve tredjestemmer fra biskopene.

LES MER: Finnset og Jepsen i bispetet

Entydig

Biskopenes rangering er helt i tråd med innstillingen som Nidaros bispedømme leverte torsdag i denne uka, og med resultatet av den brede, kirkelige avstemningen som ble gjennomført i mars og april. I den store avstemningen kom Finnset ut knepent foran Jepsen.

LES MER: Bispedømmerådet vil ha Finnset

Biskopene har ikke bare rangert, men også grunngitt sine innstillinger. Disse begrunnelsene er unndratt offentlighet.

Det er det valgte, nasjonale Kirkerådet som er tilsettingsorgan. Tilsettingen skjer på Kirkerådets møte i Trondheim 12. – 14. juni.

Står fritt

I prinsippet står Kirkerådet helt fritt til å tilsette hvem de vil av de tre nevnte kandidatene.

Herborg Finnset er også tidligere nominert som bispekandidat. For tre år siden tapte hun avstemningen i Kirkerådet om ny biskop i Nord-Hålogaland med én stemme.

Stillingen som biskop i Nidaros blir ledig etter at biskop Tor Singsaas går av i juli i år. Singsaas som har vært biskop i Nidaros bispedømme siden 2008, har sin avskjedsgudstjeneste i Nidaros domkirke 11. juni.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter