Nyheter

Demonutdrivere dømt for å ha drept kvinne

En pastor og fire medhjelpere i Nicaragua er dømt til mer enn 30 år i fengsel for å ha drept en kvinne i en demonutdrivelse. Norske kristne støtter indirekte kirker der utdrivelser skjer, hevder forsker.

Demonutdrivelsen gikk helt galt. Naken og bundet havnet tobarnsmoren Vilma Trujillo (25) på et bål der hun ble liggende flere timer. Hun døde senere av brannskadene.

Dømt for drap

Tirsdag mottok den 23 år gamle pastoren Gregorio Rocha Romero og hans fire medhjelpere straffeutmålingen for drapet. Pastoren fikk maksimumsstraff på 36 års fengsel, mens medhjelperne fikk 30 år hver.

De fem har forklart at de trodde kvinnen var besatt av djevelen og nekter for å ha drept henne.

Fire av de fem dømte fikk i tillegg seks års fengsel for å ha holdt Trujillo fanget i en uke, bundet og uten mat og drikke, i menighetens kapell i El Cortezal, ifølge NTB.

Den lille menigheten på den nicaraguanske landsbygda skal være tilknyttet Assemblys of God, hovedretningen innen den internasjonale pinsebevegelsen.

LES OGSÅ: Drev ut «demoner» på norsk hotell

Møtte besatte

– Dette er en tragisk hendelse og høres absurd ut. Når slike ting skjer i menigheter, reagerer nicaraguanere kraftig, uansett trossamfunn, sier Birger Sandl.

Sammen med sin kone Birgit har han vært misjonær for Pinsevennenes Ytremisjon (PYM) i Latin-Amerika i 30 år.

Ved flere anledninger i Argentina, men også i Nicaragua, har han møtt mennesker som han hevder har vært besatte og som han har vært med på å «befri» fra demoner.

– Blant indianere kunne det manifestere seg demonbesatte folk. De kunne skjære tenner og var fullstendig rasende da mennesker ble frelst og åndsdøpt. Jeg pleide å gå mot dem med Bibelen åpen mens jeg sa «dere er beseiret av Jesus på korset, med Jesu blod». Hver gang vant Jesus en full seier, forteller Birger Sandli.

LES KOMMENTAREN: Det ondeste onde

Rop og skrik

– Du tvilte aldri på at de var besatt?

– Aldri, fordi de begynte å forbanne meg. Det er typisk tegn på demoner. Noen ganger var det høye rop og skrik, sier Sandli.

I Nicaragua talte Sandli som evangelist på møter. Mennesker han og andre kristne ledere opplevde som besatte, ble tatt inn i et eget rom, og døren ble låst.

– Vi passet på at det skulle gå rolig for seg og at ingen ble skadet.

Uvitenhet

Demonutdrivelser er «ikke så uvanlig» i Latin-Amerika, mener Sandli, men det er første gang han hører om noen som har blitt drept.

– Men det overrasker meg ikke. Det er mye uvitenhet og liten kunnskap om Guds ord som ligger bak dette, særlig på landsbygda. Flere steder har jeg opplevd pastorer som er gode og snille og som forkynner frelse. Blir de konfrontert med mennesker som er åndsbesatte, vet de lite om hvordan de skal gripe saken an, sier Birger Sandli.

De som kritiserer demonutdrivelser har for liten bibelkunnskap, mener han.

Under teppet

Djevelutdrivelse, eksrosisme og det som kalles divine healing snakkes det lite om og er relativt lite forsket på, ifølge Hans Geir Aasmundsen, forsker ved UiB Global, Universitetet i Bergen.

Han har forsket på pentekostale bevegelser i Latin-Amerika. Doktorgraden har han gjort på pentekostalisme, samfunn og politikk i Argentina

Fenomenene har blitt møtt med kritikk, fått store oppslag og blitt kraftig kritisert, særlig av den katolske kirke, men også sekulære vitenskapsfolk og av medisinere i verdensdelen.

– De betrakter det som overtro, sier Aasmundsen.

LES OGSÅ: Drev ut demoner på misjonsmarken

Ondskap-tro

Den argentinske pastoren Carlos Annacondias forståelse av åndelig krigføring er utbredt: Ikke bare mennesker, men også institusjoner, regioner og bydeler kan være besatt. Alt må renses.

– Hvor kommer den sterke bevisstheten om onde krefter fra?

– Den har røtter i både kristen tro og folketro som har vært tilstede i mange hundre år. Et kjennetegn ved de pentekostale bevegelsene, både i Latin-Amerika, Afrika og Asia, er at forfedretro og åndetro kan virke i kroppen om noen er syke. De prøver med det å ta på alvor fenomener som eksisterer. Ondskapen kommer delvis fra førkristen tro, delvis fra sekularisme, men først og fremst fra synd og en forståelse av virkeligheten som er preget av en pågående kamp mellom gode og onde krefter, sier Hans Geir Aasmundsen.

At pinsekirker i Latin-Amerika øker så kraftig er ikke minst fordi de tilbyr noe som ingen andre tilbyr til: Inkludering, medisin og et fellesskap. Helbredelse er ikke minst viktig for fattige som ikke har råd til helsetjenester.

Norsk støtte

Norge er indirekte med på misjon der det skjer demonutdrivelse, hevder Aasmundsen, noe også misjonær Birger Sandlis bekrefter med sine erfaringer.

– Du mener at norske kristne, ikke bare pinsevenner, støtter misjon der det skjer demonutdrivelse?

– Ja, på et vis støtter norske, kristne nettverk som de ikke er klar over. Eller som de synes er greit. Dette snakker vi ikke høyt om i liberale, kristne miljø.

Den indirekte støtten skjer blant annet gjennom Lausannebevegelsen av konservative kirker og organisasjoner der de pentekostale utgjør flertallet. Fra Norge deltar Norme, Norsk Råd for Misjon og evangelisering der flere lutherske organisasjoner er med.

Disiplinering

– Er norske kristne for ukritiske til kirker der det skjer demonutdrivelse?

– Det vet jeg ikke, men de bør vite om hva som skjer. Det skjer mye mange steder som ikke enkelt ville tålt offentlighet i Norge.

Lausannebevegelsen er likevel ikke ukritisk til såkalte neopentekostale kirker. Forskeren peker på at det i det stille foregår det han kaller en disiplineringsprosess gjennom for eksempel Lausannebevegelsen. Mens kirkene i antall har størst tyngdepunkt i Sør, er det teologiske tyngdepunktet i Nord:

– Man ønsker å disiplinere de i Sør, eller håper at de blir «voksne». Bak ligger et håp om at bevegelsen kan bidra til å samle og disiplinere, og til sist fullføre misjonsbefalingen før Jesus kommer igjen, sier Hans Geir Aasmundsen.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter