Nyheter

Stor fallhøyde for Macron  

Emmanuel Macron har kostet vekk de gamle pampene. Nå må han bevise at løftet om fornyelse ikke bare er fasade. 

– Vi står overfor en formidabel oppgave, sa Emmanuel Macron da han holdt seierstale søndag kveld.

Tusener på tusener hadde samlet seg utenfor Louvre i Paris for å feire sammen med ham. Den 39 år gamle valgvinneren lot ordene svulme. Han lovte å blåse nytt liv i det franske demokratiet.

– Jeg vil trenge deres hjelp igjen, sa Macron.

– Allerede i morgen må vi begynne å bygge et ekte og sterkt flertall for forandring, sa han.

LES REPORTASJE: Stemmer for første gang

Ligner Hollande

Nøyaktig hvilken forandring det er snakk om, er likevel ikke så klart. Politisk er Macron egentlig ganske lik sittende president François Hollande, mener Raino Malnes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Når det gjelder politiske målsettinger og synet på hva som trengs i det franske samfunnet, er ikke avstanden fra Hollande til Macron all verden. De er begge to moderate sentrumspolitikere. Marine Le Pen sa i sin tale at velgerne hadde stemt for kontinuitet, og det har hun for så vidt rett i, sier han.

Førsteamanuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold antyder at fornyelsen kanskje handler mest om stil.

– Jeg tror han vil minne litt om president John F. Kennedy i USA på 1960-tallet eller statsminister Justin Trudeau i Canada i dag, sier Orban.

– Det blir en mer moderne president enn hva man er vant til i Frankrike. Men det politiske innholdet er det for tidlig å si noe om, sier han.

LES MER: Oversette katolikker ble uventet maktfaktor

En ny generasjon

Macron har bakgrunn fra Sosialistpartiet og ble økonomiminister i 2014. Men i fjor trakk han seg ut for å danne sin egen bevegelse En Marche! (På vei!). Slik kunne han framstille seg selv som et alternativ til de etablerte partiene, til tross for nærheten til den svært upopulære Hollande.

– Du kan si han har vært litt kynisk, sier Marte Mangset, forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun har likevel tro på reell fornyelse.

– Macron har bidratt til å delegitimere de gamle pampene og bane vei for en ny generasjon politikere. Det kan by på nye muligheter.

Teknokratisk tradisjon

Ifølge Mangset har Macron helt andre rådgivere og allierte rundt seg enn Hollande. De kommer riktignok fra samme type skoler og nettverk, men har ikke den samme partitilknytningen.

Macron selv er forankret i en teknokratisk fransk tradisjon, mener hun.

– Ideen er at man som politiker skal heve seg over særinteresser og partienes smålige maktkamper. Gjennom fornuft og pragmatisme skal man forsøke å finne løsninger som er til beste for alle.

Problemet er at dette kan tilsløre reelle konflikter i samfunnet.

– Det er åpenbart at også Macrons politikk vil produsere tapere, advarer Mangset, som blant annet viser til at varslede kutt i offentlig sektor vil kunne føre nye grupper ut i arbeidsløshet.

LES KOMMENTAR: Katolikker vakler mellom Le Pen og Macron 

Et varsku

Orban advarer mot konsekvensene hvis Macron ikke lykkes med prosjektet sitt. Selv om Le Pen tapte, er ikke faren over, advarer han.

– Macron symboliserer et siste håp før franske velgere fullstendig mister tilliten til politikken og velger inn en populist i Elyséepalasset, sier Orban.

– Valgseieren hans er en hyggelig nyhet, men samtidig et varsku om at alvorlige problemer må løses, advarer han. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter