Nyheter

Slik markerer muslimer avstand til islamister

– Det er vårt samfunnsansvar å vise at vi ikke er ekstremister, sier styreleder i Oslo-moské, og åpner moskédørene for alle. – Bare et skuespill, mener Hege Storhaug.

– Det er vårt samfunnsansvar og vår plikt å vise at muslimer ikke er ekstremister. Muslimene i Norge er først og fremst fredelige, imøtekommende og åpne mennesker, sier Arshad Jamil, som er styreleder i moskeen Islamic Cultural Center (ICC) i Oslo.

Moskeen er Norges første og har i dag 4.000 registrerte medlemmer. Hit kommer norske muslimer med opprinnelse fra et titalls land i verden, og som praktiserer islam på ulik måte og i ulik grad. Nærmere 1.000 mennesker stikker innom daglig for å be.

Men til tross for at moskeen er en viktig møteplass for Oslo-muslimer, har den vært i hardt vær. Islamisten og IS-sympatisøren Ubaydullah Hussain har ved flere anledninger brukt moskeen. I fjor gikk Hege Storhaug ut og oppfordret myndighetene til å stenge moskeen fordi hun mener den forfekter fundamentalistisk islam. Slike anklager vil ICC motbevise.

– Nå er ikke Storhaug heldigvis representativ for storsamfunnet. Vi har holdt «Åpen dag» siden 2009, og helt siden etableringen i 1974 har ICC vært åpen for alle. Vi gjør en rekke aktiviteter for å vise at vi er en del av storsamfunnet, sier Jamil.

LES OGSÅ: Bruker koranen i kampen mot terror

Rødruss i moské

Et 50-talls nysgjerrige har tatt turen innom moskeen på Grønland mens Vårt Land er til stede. De besøker de ulike bodene der frivillige fra moskeen forteller om islam, og får smake på pakistanske småretter. Et moskémedlem er i gang med en spontan oppvisning i hvordan bønneritualet utføres.

En av de besøkende er rødrussen Nora Brodtkorp. Hun er tredjeklassing ved Horten VGS og har reist hele veien fra Vestfold for å besøke ICC:

– Jeg er nysgjerrig. Jeg har aldri vært inne i en moské før.

Hun forteller at hun er der for å se med egne øyne hvordan livet i en moské er, og kanskje lære noe nytt. Så forsvinner hun bort til boden der man får prøve hijab.

Jamil håper det vil kommer 200 besøkende.

– Men hvis bare én kommer innom og får færre fordommer, så er vi fornøyde, sier han.

LES OGSÅ: Moskeer stopper ikke radikalisering

– «Åpen dag» skaper tillit

Ved en bod som selger smykker og bøker står søstrene Hanne Valen og Hildegunn Valen Kleive. De har shoppet barnebøker om islam.

– Jeg er KRLE-lærer. Her finner jeg gode bøker om islam jeg ikke finner andre steder, sier Hanne Valen.

Søstrene syns opplegget rundt «Åpen dag» er godt.

– Dette skaper trygghet og mulighet for tillit. Det er viktig og at vi kan møtes som mennesker og at folk kan få presentere seg på egne premisser, sier Hildegunn Valen.

LES OGSÅ: 'Forebygger, men holder det internt'

– Et skuespill av vanvittige dimensjoner

Islamkritiker og forfatter Hege Storhaug har tidligere advart mot det ideologiske grunnlaget hos ICC, som hun påstår er totalitært. Hun mener moskeens grunnsyn forfekter en ekstremistisk ideologi, basert på den islamistiske tenkeren Sayyid Maududi, og har tatt til orde for at moskeen bør stenges. Hun har ingen tro på motivene bak «Åpen dag» og var heller ikke innom selv.

– ICC har hatt både islamister og jihadister på innsiden av dørene sine. Når de sier at de er åpne og ønsker dialog, så er det et skuespill av vanvittige dimensjoner, sier hun.

– Er det riktig å stenge en moské som brukes av tusenvis av mennesker på grunn av noen få enkeltpersoners handlinger?

– Ja, det syns jeg. De utnytter vårt åpne, frie demokrati, svarer Storhaug.

LES OGSÅ: FpU krever moskésjekk

Bekjemper ekstremisme

Imam ved ICC, Hamid Ali Farooq kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Storhaug og andre som mener moskeen ikke tar tak i ekstremisme.

– Vi kan ikke forholde oss til konspirasjonsteorier. Når det gjelder folk med ekstreme holdninger, prøver jeg virkelig mitt beste for å snakke dem til fornuft. Problemet er at de ikke vil lytte. Vi blir jo anklaget fra begge ytterpunkter og jeg observerer store likheter mellom dem, sier han.

Imamen legger til at det ikke er ofte han har måttet ha slike samtaler. Det gjelder 4-5 personer.

Jamil legger ikke skjul på at blant de 4000 medlemmene er det også noen som har holdninger moskeen ikke støtter. Han mener de gjør det de kan:

– Vi syns imamen vår gjør en kjempeinnsats. Han bruker masse av tiden sin på å snakke med ungdom og hjelpe dem med å endre forvrengte verdensbilder.

LES OGSÅ: Muslimer blir syke av islamfrykt

Går på helsa løs

Jamil forteller at både han selv og andre muslimer han kjenner syns all den negative omtalen av islam og muslimer er tyngende:

– Hver gang det skjer terror i Europa tenker jeg «åh, nei.» Det er 22. juli-følelse hver eneste gang.

– Hva slags følelse er det?

– Under 22.juli trodde alle først at terroristen var en muslim. Det føles noen ganger som vi muslimer er kollektivt skyldige inntil det motsatte er bevist, sier han.

– Holder dere «Åpen dag» fordi dere føler at dere må bevise noe?

Vi har «kunnskap og dialog» som våre slagord. Manglende kunnskap og direkte kommunikasjon med hverandre er kanskje en av de største årsakene til fordommer og misforståelser. Vi holder «Åpen dag» to ganger i året, fordi behovet for førstehåndsinformasjon er større enn noen sinne, sier Jamil.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter