Nyheter

Asylopprør slått ned: – Landsmøtet feiget ut

Et forslag fra KrFU om å forplikte seg til å ta imot 10.000 over to år ble slått ned med knapp margin på KrFs landsmøte lørdag.

– Landsmøtet feiget ut, sier KrFU-leder Ida Lindtveit til Vårt Land.

I et aldri så lite asylopprør lørdag formiddag gikk den ene etter den andre på talerstolen og sa «Vi må forplikte oss til å ta imot 10.000 asylsøkere over to år gjennom EUs kvotesystem».

LES OGSÅ: I 1996 vedtok politikerne å ta imot 6.000 flyktninger uten nøling

– Tall ville vært mer forpliktende

Det var KrFU som foreslo å legge følgende punkt til resolusjonen Norge må ta sitt ansvar for mennesker på flukt: «Norge forplikter seg på å relokalisere 10.000 asylsøkere fra Italia og Hellas de neste to årene».

Forslaget tapte med knapp margin – det ble nedstemt med 91 mot 81 stemmer. En delegat beskrev stemningen blant toppene på første rad som nervøs. Knut Arild Hareide inntok talerstolen og frarådet forslaget om å tallfeste antall relokaliseringsflyktninger Norge bør ta imot.

Budskapet fra KrFUs støttespillere var derimot klart: det holder ikke med fine ord og signaler:

– KrFU var så tydelige på at vi måtte ha et tall, fordi vi må ha et tall å gå i forhandlinger med. Det ville absolutt vært mer forpliktende, sier Lindtveit.

KrFU fikk i stedet gjennomslag for en rundere formulering:

– Nå sier landsmøtet at vi har kapasitet til å ta imot langt flere, og det skal vi jobbe for at stortingsgruppa følger opp, sier Lindtveit.

LES OGSÅ: Dette er KrFs nye kvinneprofiler

Mener Hareide burde gjort som Bondevik

Byråd i Bergen, Dag Inge Ulstein, skulle gjerne hørt tydeligere tale fra partileder Knut Arild Hareide.

– I 1996 ringte statsminister Kjell Magne Bondevik til justisminister Odd Einar Dørum og sa: gjør det, sier Ulstein.

Den gang gjorde Stortinget kort prosess og samlet seg om å ta imot 6.000 kosovoalbanere på flukt. Frp var ensom motstander.

– Ungene mine hjemme roper ofte «gjør det, gjør det, gjennomfør det». Jeg skulle gjerne hørt Knut Arild snakke slik i dag, sier Ulstein.

Hvorfor ble det nedstemt?

– Det var kanskje litt for mange hensyn som kom med i ligningen. Her er det et hensyn og det er menneskeverdet og å ta vare på flyktningene på første rad.

PER ANDERS HOEL: «Lite verdidebatt på KrFs landsmøte»

Resolusjonen

Resolusjonen som til slutt ble vedtatt understreker blant annet at «barns beste skal ligge til grunn for avgjørelser som berører barn i utøvelsen av vår asylpolitikk», og at forfulgte minoriteter må sikres «del i utvelgelsen av kvoteflyktninger til Norge».

KrF vil også lovfeste hva slags omsorg enslige mindreårige asylsøkere skal ha og at det settes opp tydelige standarder for asylmottakene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter