Nyheter

Homo-strid parkert i KrF

Sentrale KrF-ere pustet ut – konservativt fylkeslag droppet omkamp om homoekteskap.

Det var lettere nervøst blant KrF-strateger da det fredag morgen var åpning for å fremme «nedstemte» forslag på nytt. Men de pustet ut da Møre og Romsdal KrF lot være å lansere omkamp om ekteskapsloven.

– Vi kan leve godt med kompromisset fra landsstyret, sier stortingskandidat Steinar Reiten i Møre og Romsdal KrF.

Forslaget fra fylkeslaget om å «arbeide for at lovverket skal definere ekteskapet som en forpliktende samlivskontrakt mellom en mann og en kvinne» kunne nemlig gjenåpnet en opprivende homostrid i KrF – og det under selve landsmøtet få måneder før stortingsvalget.

LES OGSÅ: Åpen dør fra Ap-Jonas gleder KrF-veteran

En sommer med homostrid

I fjor sommer oppsto det full homostrid i KrF – og sentrale aktører og fylkestopper jobbet med brannslukking i måneder etterpå.

I førsteutkastet fra KrFs programkomité var formuleringer om at ekteskapet mellom mann og kvinne blitt myket opp. Dessuten skapte KrF-lederens deltakelse i Pride-marsjen og uttalelser han ga til VG om at kampen mot dagens ekteskapslov langt på vei var avlyst, bølger av uro i konservative KrF-lag.

Mann og kvinne ut av loven

I utkastet var formuleringen om å «sikre ekteskapet mellom mann og kvinne en plass i lovverket» borte. Ekteskapet mellom mann og kvinne ble i stedet omtalt som «den mest stabile rammen». Dessuten skulle KrF «anerkjenne» at mennesker inngår andre samliv enn ekteskapet.

Programkomiteen hadde forsøkt å forene posisjonene til konservative og homoliberale i partiet. Men konservative og tunge KrF-fylkeslag – som Hordaland, Vest-Agder og Østfold – varslet kamp for å hente inn igjen formuleringen fra det gamle programmet.

LES OGSÅ: KrF-profiler snakker om nye regjeringsveier

Fare for overskrifter

Da KrFs landsstyre i november skulle fatte regjeringsvedtak, var det også en annen stridssak på dagsorden: Løse homostrid i partiet. Under møtet klarte ytterpunkter å samle seg. KrFU-leder Ida Lindtveit sa til Vårt Land ved årsskiftet at de ville stå bak kompromisset.

Fra flere kilder i partiet er Vårt Land blitt fortalt at det var viktig for partitoppene å få parkert homostrid der og da – nettopp for å unngå at saken hang med helt frem til landsmøtet. Og stjal overskriftene fra KrFs store markeringshelg.

Godtok ikke kompromisset

Men i vintermånedene hadde Møre og Romsdal KrF andre planer. I aller siste høringsrunde fremmet de igjen forslag om å «arbeide for at lovverket skal definere ekteskapet som en forpliktende samlivskontrakt mellom en mann og en kvinne». Laget holdt fast ved at «synet på ekteskapet som er forankret i vårt verdigrunnlag, representerer den beste modellen for forpliktende samliv».

LES OGSÅ: Slik smeller KrF inn i verdikollisjoner

«Vi ble ikke presset»

KrFs landsstyre klassifiserte forslaget som et såkalt C-forslag – altså et forslag som ikke skulle plenumsbehandles av årets landsmøte. I tillegg anbefalte landsstyret at det ikke skulle vedtas. Men i dag var det altså sjanse til å få votert Møre og Romsdals «omkampforslag» inn igjen.

De siste dagene er det pågått runder i kulissene. Stortingskandidat Steinar Reiten ville først ikke kommentere saken overfor Vårt Land.

Også fra andre profiler var det taust. Så forklarte Reiten:

– Vi er blitt enige om ikke å fremme forslaget.

– Har noen presset dere til å la være?

– Nei, det har ikke skjedd. Vi har snakket om saken, blitt enige og ikke vært utsatt for press, svarer Reiten.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter