Nyheter

Kampen om konfirmantene skjerpes

– Konfirmasjon er blitt det feltet hvor konkurransen mellom sekulære og religiøse livssyn i Norge er blitt skarpest, mener professor Torkel Brekke.

– At Human-Etisk Forbund frir til religiøs ungdom, oppfatter jeg som en ny strategi fra dem, sier professor og religionsforsker Torkel Brekke. Han snakker om den ferske reklamefilmen hvor Human-Etisk Forbund inviterer kristne og ungdom med andre livssyn til å velge humanistisk konfirmasjon.

LES MER: – Frir til kristne 15-åringer

Størst takhøyde

– Hvorfor gjør HEF dette?

– Rent markedsmessig får de jo en mye større gruppe å henvende seg til, sier Brekke, som mener markedsføringen kan plasseres inn i et større bilde:

– Konfirmasjon er blitt det feltet hvor konkurransen mellom sekulære og religiøse livssyn i Norge er blitt skarpest. Den som har det mest generelle og grunnleggende livssynet, og med størst takhøyde, har vunnet, sier religionsforskeren, som skriver om tematikken i boken Faithonomics – Religion and the Free Market.

Norsk identitet

For Human-Etisk Forbunds del gjelder det å fremstille seg selv på et overordnet nivå, mener han.

– I reklamefilmen fremstår de på en måte som gjør at de omslutter både kristendommen, jødedommen og islam. Fra kirkens side dreier det seg om å vise frem kristendommen som en del av norsk identitet, sier Brekke.

– Hvorfor har nettopp konfirmasjonen blitt en kamparena?

– Det skyldes historiske tilfeldigheter. Samtidig kan det også tenkes at det er lettere å selge inn konfirmasjonen enn for eksempel begravelsen, som Human-Etisk Forbund har hatt mindre suksess med. Begravelsen er det siste ritualet i livet. Når det står om liv og død, velger mange kanskje mer tradisjonelt, og går dermed for kirkens ritualer.

Utfordrer kirken

HEFs frieri til kristen ungdom er en tydelig skjerping i kampen om konfirmantene, mener Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug i Den norske kirke.

– Man kunne tenke at det var litt frekt at de beveger seg inn på Den norske kirkes revir, men jeg velger å se positivt på det. Dette utfordrer kirken til å tenke mer offensivt for å nå ungdom 
som ikke er kristne, sier Nordhaug.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter