Nyheter

Støre satte SV på gangen

Ap-lederen kaller høstens valg et «verdivalg» der målet er at «Ap og sentrum tar ansvar sammen». SV var helt ute av Støres store tale.

– Det står mellom to tydelige alternativer: Et Norge der Høyrepartiene styrer i fire nye år. Eller et Norge der Ap og sentrum tar ansvar sammen, sa appellativt til slutt i den nær timelange landsmøtetalen.

Under et pressemøte like etterpå fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre flere spørsmål om hvorfor han nå snakket om «Ap og sentrum» og om SV nå var ute av planene hans for en ny regjering.

Støre forsøkte å tone tematikken ned.

– I talen snakket jeg mye om Ap og at vi skal få flertall. Det må vi få sammen med de partiene som ønsker å bytte ut dagens regjering. Og SV er blant dem, forklarte han.

LES OGSÅ: Ap-splid om KrF

Det nye: Åpen dør til sentrum

At han nå appellerer til «sentrum› er ifølge Ap-lederen en logisk følge av det som har vært budskapet hans i hele vinter: Støre vil skape et tydelig alternativ mot at høyrepopulismen får fotfeste også her hjemme.

– Da må sosialdemokratiet og sentrum finne mer sammen. Jeg sier igjen: Sp, SV og Ap har vist at vi kan styre. Det nye nå er at vi også klart åpner døren til sentrum. Det kan vi gjøre med en større åpenhet, nå som sentrumspartiene Venstre og KrF ikke sitter i en regjering. Det gjorde de jo i 2005. For Aps del sier jeg nå fra om at døren vår er åpen.

Støre: Valgresultatet avgjør

I onsdagens Vårt Land snakket Støre om hvordan han vil «gjøre døren høy» for KrF. Vektlegging av sentrum som samarbeidsvei har vært mer oppsnakket enn den gamle rødgrønne varianten de siste ukene.

På spørsmål fra Vårt Land nektet Støre for at han utelukker SV fremover:

– Hvordan den regjeringen vi vil lede settes sammen, avhenger av valgresultatet og at vi får en plattform der det er en utenrikspolitikk, en europapolitikk og en innenrikspolitikk som står i stil med de utfordringene vi møter.

LES OGSÅ: Analyse: Her er Aps veier til makt

Høstens store «verdivalg»

Det var et hardt oppgjør Støre tok med høyresiden i den nesten timelange talen. Å få avsatt dagens Solberg-regjering er «et verdivalg for Norge».

– Valget til høsten er både et veivalg og et verdivalg for Norge. Et veivalg i den praktiske politikken, som at eldreomsorg er viktigere enn skattekutt. Men også et valg om at verdier – hvem vi ønsker å være, sa Støre.

Da handler det om ikke å lukke øynene før det er for sent. Poenget er å oppdage økende forskjeller, økende utrygghet og voksende mistillit til politikerne.

LES OGSÅ: På disse ni punktene kan Sp stoppe Ap i verdisaker

Selge unna Willoch

Blir han statsminister, lover han slutt på «urettferdige skattekutt», «dyre privatiseringsreformer» og det å late som om «segway, vannskutere og lakrispiper er viktigere enn å fullføre pensjonsreformen».

Støre hevdet at Høyre og Frp driver salg av Norge.

– Ja, Høyre er så ivrige på å selge unna verdier at det er dager jeg er redd for at de vil selge Kåre Willoch, sa Støre.

«Stå der, med mobilen i hånda»

Han varslet et Ap som tar kampen hvor hverdagsfolk som strever på arbeidsmarkedet, ikke minst de han selv har møtt. Slike som har vist ham arbeidskontrakter der det står: «For tiden mellom oppdrag betales det ikke lønn».

– Vi har hatt det sånn før. Da kalte vi det et løsarbeidersamfunn. Arbeiderne sto med lua i hånda. Nå står de med mobilen i hånda og venter på oppdrag, sa han.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter