Nyheter

Støre åpner for KrF i regjering

Jonas Gahr Støre åpner for å ta KrF med i regjering, selv om han ikke trenger partiet for å få flertall. Partilederen utelukker heller ikke en samarbeidsavtale.

– Politikk er ikke et spørsmål om å sikre den ene siste stemmen som bringer deg over flertallsstreken, sier Jonas Gahr Støre

Slik svarer Støre når Vårt Land spør Ap-lederen om han er åpen for å gi statsrådsposter til Kristelig Folkeparti – også om han ikke trenger KrF for å få flertall.

– Det handler om å sikre grunnlag for å føre en politikk som er mest mulig i tråd med våre verdier og vårt program, sikre en regjering som har solid og avklart flertall i Stortinget, og som vi tror kan tjene Norge godt i de årene vi går inn i, fortsetter Støre.

LES OGSÅ: På disse ni punktene kan Sp stoppe Ap i verdisaker

Samarbeid

Tirsdag inviterte Arbeiderpartiet til presselunsj i forkant av helgens landsmøte i Oslo. Støre sa at meningsmålinger over 30 prosent, et rekordstort Senterparti og et Sosialistisk Venstreparti over sperregrensen er et godt startpunkt når Aps store valgkampmaskineri kjøres i gang. Dette til tross for at Ap oppnådde mye høyere oppslutning i fjor høst.

Samme morgen meldte Aftenposten at Støre ikke ville svare på om SV eller KrF er førstevalget til å bli med Ap og Sp i regjering. «Løsningen for å demme opp mot ytterliggående høyrekrefter i Europa ligger i et nærmere samarbeid mellom sosialdemokratene og sentrum», argumenterte Støre.

– Dagens regjering er ikke KrFs førstevalg. Dersom de ikke får sitt førstevalg, må de vurdere hva som er deres andrevalg. Jeg holder døren åpen for at det kan bli en regjering hvor Ap har ledelsen, sier Støre til Vårt Land.

Gitt det du sier om høyrepopulisme og de lange linjene, tyder jo det på at du vil ønske å ta KrF med i en regjering selv om dere ikke trenger dem for å få flertall?

– Jeg holder døren åpen – eller for å si det i Vårt Land: «Døren høy» for KrF, sier Støre.

LES OGSÅ: Ber Støre fjerne hele kontantstøtten

En «plan C» i KrF?

Kristelig Folkeparti går til valg på en regjering med sentrumspartier og Høyre. Dersom det ikke er grunnlag for det, heter det i KrFs vedtak fra november at partiet «må søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon».

Da Vårt Land intervjuet kommende KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad i februar, sa han derimot at «KrF selvsagt ta en skikkelig runde med seg selv», dersom det blir rødgrønt flertall». Han påpekte:

«Spørsmålet er om vi virkelig vil være i opposisjon til en slik regjering eller være med på å påvirke den. KrF er et sentrumsparti – og kan i prinsippet samarbeide begge veier».

Dermed åpnet han i en gitt situasjon for et Ap-samarbeid fremfor opposisjon.

LES OGSÅ: Press i Ap for mer nøytral livssynspolitikk

Samarbeidsavtale

Tirsdagens presselunsj ble avholdt i møterommet «Brundtland» i Folkets Hus. Gro Harlem Brundtlands 1990-tallsregjeringer var alle mindretallsregjeringer. År etter år sikret KrF at Ap fikk budsjetter vedtatt. I en slik situasjon, der Ap er i en mindretallsregjering, utelukker ikke Jonas Gahr Støre en formalisert samarbeidsavtale med KrF.

Dermed er han på kollisjonskurs med Senterpartiet. «Det er ikke aktuelt for Senterpartiet å sitte i en regjering med en samarbeidsavtale med partier utenfor regjeringen», sa Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad, til Aftenposten i mars.

Uttalelsen kom rett før SVs landsmøte, og rett etter at Audun Lysbakken åpnet for en formalisert samarbeidsavtale med en ny regjering.

Skulle KrF velge å stå utenfor en Ap-ledet regjering, stenger dere døra for samarbeidsavtalegrepet, slik Sp har gjort, Støre?

– Enhver regjering må ha et avklart forhold i Stortinget. Samarbeidsavtalen som denne regjeringen har hatt, er det mange erfaringer og meninger om. Jeg vil stå fritt til å vurdere hvordan en regjering Ap leder har avklart sitt forhold i Stortinget. Utgangspunktet til Ap er å søke grunnlag for en flertallsregjering. Men vi har også vist at vi kan regjere i mindretall. Er du i mindretall, så må du ha et avklart forhold til Stortinget. Det kan gjøres på flere måter.

– Du utelukker altså ikke samarbeidsavtale?

– I utgangspunktet utelukker jeg ikke noen ting, selv om jeg også har fått med meg de veldig blandede erfaringene med dagens samarbeidsavtale.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter