Nyheter

Kristne feirer jødiske høytider

Kristne i Norge har begynt å feire den jødiske påsken for å styrke sin kristne tro. – Sårt at andre bruker høytiden vår, sier jødisk forstander.

– Det finnes grupper også i Norge som begynner å feire de jødiske høytidene. Mitt inntrykk er at dette omfatter både sabbat og ulike høytider, sier Dag Øyvind Juliussen, direktør i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ).

Tematikken ble i helgen aktualisert da president Donald Trumps åndelige rådgiver, den kristne TV-evangelisten Paula With, sendte en hilsen til sine tilhengere som ville vært mer naturlig i en jødisk setting:

– Vi går inn i en av de mest flernasjonale og mirakuløse sesonger: Pesach, sa White, og siktet til jødenes påskehøytid som feires til minne om utgangen fra Egypt.

Deretter tok hilsenen en kristen vri:

– Lammets blod ble deres frelse eller deres utfrielse, sa White og refererte til israelittene.

– Vårt påskelam, Jesus, er for vår utfrielse i dag, sa hun.

LES OGSÅ: Hæ? Ikke en påskelilje?

Teologisk parallell

Mange kristne i USA – spesielt de evangelikale – trekkes mot den jødiske høytiden ut fra et ønske om å praktisere kristendommen slik de mener Jesu første etterfølgere gjorde det. Ved å tolke ritualene på denne måten finner de en tydelig teologisk parallell til sin tro på Jesus som Messias, skrev nettmagasinet Forward denne helgen med utgangspunkt i uttalelsen fra Paula With.

Inspirasjonen henter de fra messianske jøder – jøder som tror på Jesus.

Hvor mange kristne som praktiserer jødiske høytider i Norge er Dag Øyvind Juliussen i CEJ Norge usikker på.

– Men jeg har inntrykk at dette skjer i samlinger og grupper utenom det lokale menighetsliv, sier han.

– Hvorfor gjør de dette?

– Det kan nok være sammensatt. Det kan være en respons på at mange menigheter har kommet på avstand fra det faktum at frelsen kommer fra jødene. De reagerer på at dette aldri gjenspeiles i menighetens forkynnelse. En del tenker nok også at dette er å komme tilbake til menighetens jødiske røtter, som er dens opphav, sier han.

LES OGSÅ: Påske er både godteri og Gud

Intim høytid

Men høytidsadopsjonen er ikke uproblematisk for alle. Michael Gritzman er synagogeforstander i Det Mosaiske Trossamfund, og opplever denne typen feiring som sårt.

– Ja, jeg synes det er vanskelig at noen kristne prøver å gi den jødiske høytid en ny vri. De jødiske helligdagene er det mest intime vi har. Det er der hjertet vårt er og det er en feiring vi lever på, sier han, og understreker at han selvfølgelig ikke kan bestemme hvordan andre skal praktisere sin tro.

LES OGSÅ: Kyrkjeleiarar ønskjer påske til fast tid

Pedagogisk opplegg

Også i flere menigheter i Den norske kirke har elementer av den jødiske pesach fått innpass de siste 25 årene, ifølge professor Harald Hegstad ved Det teologiske menighetsfakultet.

– Mange arrangerer det jødiske påskemåltidet, men noen feiring av den jødiske høytiden er det ikke snakk om. I stedet trekker man ut noen elementer og gjør det hele om til sin egen, kristne feiring, sier han, og mener at innslaget heller fungerer som et pedagogisk opplegg for å vise frem kristendommens jødiske røtter.

– Jesus var jøde, og jødenes påskemåltid var trolig det siste måltidet Jesus hadde med sine disipler. Påskelammet man spiser blir et bilde på Jesus som dør for verdens synder og blir til frelse for verden.

LES OGSÅ: I Norge er påsken blitt en privat religiøs høytid. Så privat at mange har glemt hvor den kommer fra.

Kan bli skjevt

– Når kan det bli problematisk for kristne å ta inn jødiske skikker i varmen?

– Hvis man ikke får med seg at det som skjer med Jesus er en nytolkning av det som ligger i det jødiske, så kan det bli skjevt.

– Hvorfor denne relativt nye kristne interessen for jødiske skikker?

– Det har blant annet sammenheng med en kirkelig skyldsbevissthet om medansvar for jødeforfølgelser og det som førte til holocaust, sier han.

LES OGSÅ: Ultraortodokse jøder danset i Oslos gater

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter